WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μπορείτε να αντιστρέψετε ή να επιβραδύνετε τη φλεγμονή


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Νοεμβρίου 2022

Πώς μπορείτε να αντιστρέψετε ή να επιβραδύνετε τη φλεγμονή
pexels
Παρά το γεγονός ότι η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία που εμφανίζεται στο σώμα σας, μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία σας όταν δεν ελέγχεται.

Ωστόσο, εάν η φλεγμονή συνεχιστεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, μπορεί να αρχίσει να βλάπτει το σώμα σας.

Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματος να αυτοθεραπεύεται καταπολεμώντας τραυματισμούς και λοιμώξεις. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα, οδηγώντας σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Επίσης καθώς μεγαλώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλάζει και ως μέρος αυτής της αλλαγής, το σώμα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να ισορροπήσει τη φλεγμονώδη απόκρισή μας. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιας ή χρόνιας φλεγμονής.

Η φλεγμονή που σχετίζεται με την ηλικία έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και απώλειας μυϊκής μάζας και δύναμης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εστιάσουμε σε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο φλεγμονής ή να επιβραδύνετε την πρόοδό της.

Άσκηση

Η άσκηση σε οποιαδήποτε ηλικία βοηθά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Γι αυτό και αν αναπτύξετε μια λοίμωξη ενώ είστε δραστήριοι σωματικά, είναι πιθανό να είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να την αντιμετωπίσετε. Επίσης κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και σύντομες περίοδοι άσκησης μπορούν να έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Σε μια μελέτη σε άτομα ηλικίας 65-80 ετών, οι μισοί ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες και οι άλλοι μισοί συνέχισαν τη ζωή τους ως συνήθως. Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα σωματικά δραστήρια άτομα είχαν μειωμένα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα τους.

Ομοίως, οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης εξηγούν ότι σε μια από τις μελέτες τους, 10-12 εβδομάδες μέτριας άσκησης μείωσαν τους φλεγμονώδεις βιοδείκτες σε ηλικιωμένα άτομα που είχαν προηγουμένως καθιστική ζωή.

Ισορροπημένη διατροφή

Σε όλα τα στάδια της ζωής, το φαγητό που επιλέγετε είναι σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Για παράδειγμα, ορισμένοι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και των μειωμένων επιπέδων φλεγμονής.

Η μεσογειακή διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Περιλαμβάνει επίσης πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άλλες καλές πηγές φυτικών ινών.

Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 125 υγιείς ηλικιωμένοι, διερεύνησε εάν μια εξατομικευμένη μεσογειακή διατροφή για 8 εβδομάδες επηρέασε τα επίπεδα φλεγμονής. Οι επιστήμονες δοκίμασαν επίσης ορισμένα συμπληρώματα μαζί.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι, ακόμη και χωρίς τα συμπληρώματα, τα άτομα με μεσογειακό τύπο διατροφής είχαν μειωμένους δείκτες φλεγμονής.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη διάρκειας ενός έτους σε 120 συμμετέχοντες ηλικίας 65-79 ετών διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή είχε ευεργετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μακροχρόνιας φλεγμονής.

Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημαντική για την καλή υγεία. Η παχυσαρκία σχετίζεται με πολλές παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένοι καρκίνοι. Συνδέεται επίσης και με φλεγμονή χαμηλού βαθμού.

Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες, φαίνεται να υπάρχουν δύο όψεις στη σχέση φλεγμονής-αύξησης βάρους: Τα λιποκύτταρα παράγουν ενώσεις που αυξάνουν τη φλεγμονή, οπότε αν υπάρχουν περισσότερα λιποκύτταρα, θα υπάρξει περισσότερη φλεγμονή. Αλλά, ταυτόχρονα, η ίδια η φλεγμονή φαίνεται να προάγει την αύξηση βάρους.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη φλεγμονή, αλλά η εικόνα γίνεται σιγά σιγά πιο ξεκάθαρη. Όμως δεν υπάρχει κάποια μαγική σφαίρα για να σταματήσει η φλεγμονή. Ωστόσο, μια τριμερής προσέγγιση της άσκησης, της ισορροπημένης διατροφής και της διατήρησης ενός μέτριου βάρους, θα ωφελήσει τη γενική υγεία σας. Και αυτό είναι πιθανό να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.