WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μαύρη σοκολάτα μας κάνει περισσότερο καλό απ' όσο φαντάζεστε


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Νοεμβρίου 2022

Η μαύρη σοκολάτα μας κάνει περισσότερο καλό απ' όσο φαντάζεστε
pexels
8 οφέλη της μαύρης σοκολάτας που ίσως δεν γνωρίζατε

Η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Δυστυχώς, η σοκολάτα είναι επίσης η πηγή πολλών μύθων για την υγεία και οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όταν τη μελετούν, καθώς ορισμένα από τα συστατικά της μπορεί να εξουδετερώσουν τα οφέλη της.

Παρακάτω θα δείτε 8 οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας.

Θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες

Η μαύρη σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο έχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο. Περιέχει επίσης ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο, καθώς και ίχνη βιταμινών Α, Β, Ε και Κ.

Μια μέση πλάκα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων έχει περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία του εντέρου σας. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου, ωστόσο, ότι η σοκολάτα περιέχει επίσης σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά .

Πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης στα κύτταρα του σώματος. Οι πολυφαινόλες, οι φυσικές αμυντικές χημικές ουσίες του κόκκου του κακάο, είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού.

Μερικές πολυφαινόλες χάνονται κατά τη διαδικασία παραγωγής της σοκολάτας. Ωστόσο, ορισμένες σκόνες κακάο έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα λεγόμενα «σούπερ φρούτα» όπως το acai, τα βατόμουρα και τα ρόδια, καθώς και από τα τσάγια και τα κόκκινα κρασιά .

Υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης

Οι φλαβανόλες είναι μια πολυφαινόλη στη σοκολάτα και η θεοβρωμίνη είναι μια άλλη φυσική ένωση στο κακάο. Η έρευνα έχει συνδέσει και τις δυο αυτές ουσίες με τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε άτομα με ή χωρίς προϋπάρχουσα προβλήματα υγείας.

Όμως ενώ πολλές μελέτες έχουν βρει στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους δεσμούς, οι επιστήμονες εξακολουθούν να συνιστούν περαιτέρω έρευνα για το πώς αυτές οι ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

Βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης

Οι πολυφαινόλες ωφελούν επίσης τη χοληστερόλη. Μελέτες δείχνουν ότι όχι μόνο αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης αλλά μειώνουν επίσης τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και βελτιώνουν τα συνολικά σας επίπεδα.

Ωστόσο, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία σας, εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα από αυτή.

Ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Έρευνες έχουν συνδέσει τις φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα με βελτιωμένα επίπεδα οξυγόνου, τη λειτουργία των νεύρων και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτές οι φλαβανόλες σχετίζονται επίσης με αυξημένη ανάπτυξη και δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη, ειδικά στον ιππόκαμπο. Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να μπορέσουμε να πούμε αν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους.

Ανεβάζει τη διάθεση

Οι φλαβονόλες στη μαύρη σοκολάτα διεγείρουν την απελευθέρωση ενδορφινών και βοηθούν στη ψυχική ευεξία. Οι ενώσεις του κακάο εμπλέκονται επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενισχύει τη διάθεση.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να δείξουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ουσιών της σοκολάτας και της διάθεσης.

Προστασία του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας που είναι πλούσια σε φλαβανόλες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη φθορά της υπεριώδους ακτινοβολίας , καθώς και να έχει θετική επίδραση στην ελαστικότητα του. Ωστόσο, αυτά τα πιθανά αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένα όσο μερικά από τα άλλα οφέλη της σοκολάτας.

Μείωση του κινδύνου διαβήτη

Οι επιστήμονες εξέτασαν εάν οι φλαβανόλες όπως αυτές της μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν σοκολάτα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 5 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που την έτρωγαν σπάνια ή ποτέ.

Οι φλαβανόλες στη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιμετωπίζει την ινσουλίνη. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι οι φλαβανόλες στη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσουν την παραγωγή ινσουλίνης και άλλες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη .

Πόση ποσότητα μαύρης σοκολάτας είναι υγιεινό;

Το ποσοστό κακάο στη μαύρη σοκολάτα είναι σημαντικό. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα, τόσο πιο σκούρα είναι και τόσο περισσότερα οφέλη για την υγεία είναι πιθανό να έχει. Καθώς το ποσοστό κακάο αυξάνεται, η σοκολάτα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να περιέχει άλλα βλαβερά συστατικά.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει γενικά 50-90% κακάο. Όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες σοκολάτες που φαίνονται σκούρες έχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης ή γαλακτοκομικών.

Δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το πότε η σοκολάτα αρχίζει να γίνεται ωφέλιμη για τη διατροφή σας, αλλά συνιστάται να επιλέγετε σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.

Όπως αναφέρω πάντα, το κλειδί είναι η μετριοπάθεια. Εάν τρώτε καλής ποιότητας, ελάχιστα επεξεργασμένης μαύρης σοκολάτας που να περιέχει 70% κακάο ή περισσότερο, οι αρνητικές επιπτώσεις γίνονται λιγότερο πιθανές.

Τέλος δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις σχετικά με το πόση μαύρη σοκολάτα πρέπει να τρώτε για να αποκομίσετε τα οφέλη της για την υγεία. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε τι είναι καλό για το σώμα σας είναι να μάθετε περισσότερα για το πώς αντιδρά σε διαφορετικά τρόφιμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.