WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το σώμα μας χρειάζεται λίπος;


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Νοεμβρίου 2022

Γιατί το σώμα μας χρειάζεται λίπος;
pexels
Το λίπος είναι σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά η ποιότητα έχει επίσης σημασία.

Στην πραγματικότητα, κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρειάζεται λίπος για να λειτουργήσει σωστά. Και ας μην ξεχνάμε, το λίπος κάνει το φαγητό πιο νόστιμο. Είναι το μόριο που μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης και της αίσθησης στο στόμα - την αίσθηση που έχετε ενώ το φαγητό είναι στο στόμα σας.

Γιατί είναι σημαντικό το λίπος;

Το λίπος στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη ομάδα μορίων με παρόμοιες ιδιότητες. Ο κύριος τύπος λίπους στη διατροφή σας ονομάζονται τριγλυκερίδια .

Αφού φάτε, τα μόρια τριγλυκεριδίων από το φαγητό σας ταξιδεύουν μέσω του αίματός σας στα όργανα και τα κύτταρά σας για να εκτελέσουν τις διάφορες εργασίες τους. Και το σώμα σας δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει αμέσως το λίπος, τότε αποθηκεύεται στα λιποκύτταρά σας.

Το λίπος διατηρεί το σώμα σας ζεστό, σας παρέχει ενέργεια, σας βοηθά να απορροφήσετε σημαντικές βιταμίνες και είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου σας. Και, όπως υποδηλώνει το όνομα, χρειάζεστε λίπος για να απορροφήσετε τις «λιποδιαλυτές» βιταμίνες, όπως A, D, E και K.

Το σώμα σας μπορεί να παράγει τα περισσότερα - αλλά όχι όλα - από τα λίπη που χρειάζεται. Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λίπη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του. Επομένως, πρέπει να τα πάρετε από το φαγητό σας.

Βασικά, τα ωμέγα-3 είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων σας. Συμμετέχουν επίσης στην πήξη του αίματος, τη φλεγμονή και την επούλωση πληγών.

Ποια λιπαρά είναι καλύτερα;

Δεν είναι όλα τα λίπη ίδια. Έχουμε διδαχθεί ότι τα οφέλη του λίπους για την υγεία βασίζονται στο αν είναι κορεσμένα ή ακόρεστα λίπη. Αλλά τα τρόφιμα είναι πολλά περισσότερα από ετικέτες και πολλά από τα πράγματα που τρώμε περιέχουν ένα μείγμα διαφορετικών τύπων λίπους. Γι' αυτό είναι πιο σημαντικό να εστιάσουμε στην πηγή της τροφής όσον αφορά την ποιότητα του λίπους.

Καλής ποιότητας λίπη όπως το ελαιόλαδο και αυτά που περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και αβοκάντο είναι εξαιρετικές επιλογές για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Τα λίπη που θα ήταν καλό να αποφεύγετε είναι τα trans λιπαρά, τα οποία εισάγονται στα τρόφιμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρογόνωση, μια διαδικασία που προσθέτει υδρογόνο στο υγρό λίπος (έλαιο) και το μετατρέπει σε στερεή ουσία.

Τα trans λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν τα εξής:

  • Αυξάνουν τα επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης

  • Μειώνουν τα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης

  • Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο

Τα trans λιπαρά υπάρχουν συνήθως σε προϊόντα όπως: μπισκότα, κράκερ, λίπος λαχανικών, τηγανητά τρόφιμα, σνακ και άλλα.

Τέλος ο USDA συνιστά να λαμβάνετε έως και 35 τοις εκατό των θερμίδων σας από λίπος. Αυτό σημαίνει:

  • Έως και 97 γραμμάρια λίπους την ημέρα σε μια δίαιτα 2.500 θερμίδων

  • Έως και 66 γραμμάρια λίπους την ημέρα σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων

  • Περίπου 50 γραμμάρια λίπους την ημέρα σε μια δίαιτα 1.500 θερμίδων

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.