Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια που συσσωρεύονται στα κύτταρα του λιπώδους ιστού. Όταν το σώμα χρειάζεται ενέργεια μετατρέπει τα λίπη και τα σάκχαρα που καταναλώνονται με τα τρόφιμα σε τριγλυκερίδια. Ωστόσο, εάν καταναλωθούν υπερβολικές ποσότητες λίπους και ζάχαρης σε μια μη ισορροπημένη διατροφή, τα τριγλυκερίδια θα είναι υψηλότερα.
Η περίσσεια τριγλυκεριδίων στο αίμα (υπερτριγλυκεριδαιμία) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών, ηπατικών και παγκρεατικών παθήσεων.
Διατροφή για μείωση των υψηλών τριγλυκεριδίων
Εάν έχετε παρατηρήσει υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων στις αιματολογικές σας εξετάσεις, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόσασταν να κάνετε είναι να αφαιρέσετε κάποια τρόφιμα από τη διατροφή σας. Όμως η στέρηση δεν είναι ποτέ λύση: το σημαντικό είναι να τρέφεις το σώμα σου με επίγνωση. Τα διαιτητικά μέτρα για τη μείωση του επιπέδου των τριγλυκεριδίων έχουν βασικά τρεις σκοπούς :
- Να μειώσετε το υπερβολικό το σωματικό βάρος.
- Να αποφύγετε τις υπερβολικές θερμίδες Δεν σημαίνει να κάνετε αυστηρές και περιοριστικές δίαιτες, αλλά να μάθετε να τρώτε ισορροπημένα.
- Να περιορίσετε τα απλά σάκχαρα
Τι να τρώτε εάν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια:
- Λαχανικά και όσπρια . Είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών.
- Ψάρι. Τα καλά λιπαρά των ψαριών βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.
- Προτίμησε σύνθετους υδατάνθρακες και αντικατέστησε με αυτούς τους απλούς υδατάνθρακες. Με άλλα λόγια διάλεξε ολικής αλέσεως τρόφιμα
- Φυτικά ελαία . Προτιμήστε τα φυτικά έλαια από τα ζωικά λίπη, όπως το ελαιόλαδο
Τρόφιμα που πρέπει να μειώσετε:
Εάν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι πολύ υψηλά, θα πρέπει να μειώσετε τα εξής παρακάτω :
- Αλκοολούχα ποτά
- Ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη.
- Τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, όπως μπισκότα, κρουασάν, γλυκίσματα και σοκολάτες.
- Ζωικά λίπη (βούτυρο, λαρδί, λαρδί, μαγιονέζα, κρέμα).
Πότε και γιατί αυξάνονται τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων;
Οι αιτίες των υψηλών τριγλυκεριδίων συνήθως εξαρτώνται από διάφορες συνθήκες, όπως:
- Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, που επιδεινώνονται από τον καθιστικό τρόπο ζωής και τις υπερβολικές θερμίδες σε σύγκριση με τις καθημερινές ανάγκες του ατόμου.
- Κατάχρηση αλκόολ
- Κακώς ελεγχόμενος διαβήτης
- Υποθυρεοειδισμός
- Νεφρική Νόσος
- Λήψη φαρμάκων, όπως στεροειδή, οιστρογόνα
- Κληρονομικοί παράγοντες.
Αυτές οι καταστάσεις θα αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια του γιατρού σας, ο οποίος θα παρέχει συγκεκριμένες ενδείξεις για την κλινική σας εικόνα.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το να τρώτε υγιεινά δεν σημαίνει να στερείτε θρεπτικά συστατικά , αλλά να τρώτε με ισορροπία και επίγνωση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.