WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι πραγματικά η «ισορροπημένη διατροφή»; Μια προσωπική προσέγγιση


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Ιουνίου 2022

Τι είναι πραγματικά η «ισορροπημένη διατροφή»; Μια προσωπική προσέγγιση
Δεν είμαι σίγουρη αν έχω γράψει ποτέ κάποιο άρθρο σχετικά με την προσέγγισή μου στο φαγητό. Αλλά σκέφτηκα ότι ίσως θα έπρεπε να έχω μια ολόκληρη ανάρτηση αφιερωμένη στις σκέψεις και τις απόψεις μου για το φαγητό, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής κ.λπ.

Θέλω να κατανοήσετε την προσέγγισή μου στο τι θεωρώ ισορροπημένη διατροφή με την ελπίδα ότι θα έχει απήχηση σε εσάς και θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη σχέση με το φαγητό.

Ως dietitian, καθημερινά λαμβάνω ερωτήσεις σχετικά με το φαγητό, τη φυσική κατάσταση και τον τρόπο ζωής. Από την άλλη πλευρά, επίσης κατακλύζομαι καθημερινά από πληροφορίες, έρευνες και απόψεις για όλα τα παραπάνω.

Πραγματικό φαγητό

Τι είναι τελικά το «πραγματικό φαγητό»; Άρχισα να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο πριν από μερικά χρόνια γιατί ήθελα να περιγράψω έναν τρόπο με τον οποίο κάποιος θα μπορούσε να τρώει υγιεινά χωρίς να βάλει κάποια ετικέτα στο φαγητό.

Κάθε φορά που ρρωτώ «τι σκέφτεσαι ότι είναι το «πραγματικό φαγητό»; Πολλά από αυτά λένε είναι : το βιολογικό φαγητό, το μη επεξεργασμένο, τα φρούτα, τα λαχανικά και η λίστα συνεχίζεται.

Συνήθως τους επικροτώ καθώς αυτό είναι σίγουρα μέρος του ορισμού, αλλά η απάντηση είναι πολλά περισσότερα. Γιατί προσωπικά θεωρώ πως το πραγματικό φαγητό είναι αυτό που κάνει το σώμα σας να αισθάνεται καλά, έχει ωραία γεύση και σας επιτρέπει να φτάσετε τους στόχους σας. Αυτοί είναι οι τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώνομαι.

Ισορροπία και φαγητό

Αν είναι κάτι για το οποίο όλοι προσπαθούμε στη ζωή μας, είναι η ισορροπία. Έχετε προσπαθήσει ποτέ να ισορροπήσετε με το ένα πόδι ενώ παράλληλα πετάτε μια μπάλα στον αέρα και την πιάνετε; Δεν είναι εύκολο. Η ζωή σας είναι ακόμη πιο περίπλοκη από αυτό, γι' αυτό δεν είναι περίεργο που όλοι δυσκολευόμαστε όταν προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τη δουλειά, τη ζωή, τους λογαριασμούς, τα παιδιά, τα σκυλιά, την άσκηση και τη διατροφή μας.

Η ισορροπία είναι ο χρυσός κανόνας, ή έτσι νομίζουμε. Στην πραγματικότητα η ισορροπία είναι να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν 500 πράγματα γύρω μας και να είμαστε εντάξει με το να πιάσουμε μόνο ένα ή δύο σε μια δεδομένη στιγμή. Όταν πρόκειται για την υγεία σας, η ισορροπία είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Εάν τρώτε υπερβολικά ή τρώτε πολύ λίγο συνεχώς, αυτό δεν είναι ισορροπημένο. Ωστόσο, εάν περιστασιακά τρώτε υπερβολικά ή πολύ λίγο, αλλά γενικά λαμβάνετε μια κανονική ποσότητα φαγητού για το σώμα σας, αυτό είναι ισορροπία. Εάν ασκείστε όλη την ώρα ή δεν ασκείστε ποτέ, αυτό δεν είναι ισορροπία. Ωστόσο, εάν προσπαθείτε να ασκηθείτε μερικές φορές την εβδομάδα, αυτό είναι ισορροπία. Εάν αρνείστε να μαγειρέψετε στο σπίτι ή αρνείστε να βγείτε έξω για φαγητό, αυτό δεν είναι ισορροπία. Εάν αναγνωρίζετε ότι το μαγείρεμα στο σπίτι είναι σημαντικό, αλλά και η συναναστροφή με φίλους σε ένα εστιατόριο είναι επίσης σημαντική, αυτό είναι ισορροπία.

Βλέπετε τι συμβαίνει εδώ; Η ισορροπία δεν είναι μια τέλεια ισορροπία. Η ισορροπία δεν είναι η τελειομανία, η ισορροπία είναι να τρώτε το αγαπημένο σας γλυκό μερικές φορές μέσα στο μήνα και να μην έχετε εμμονή με αυτό.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένας συνδυασμός των παρακάτω 4 εννοιών:

Είναι ένας τρόπος ζωής που …

  • Σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.

  • Σου δίνει την καλύτερη γεύση.

  • Σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου.

  • Είναι βιώσιμο για εσένα και την υγεία σου μακροπρόθεσμα.

Αυτές οι 4 έννοιες είναι αυτό που προσπαθώ να σας τονίσω. Δεν είναι ασπρόμαυρες, δεν ταιριάζουν σε όλους και αλλάζουν συνεχώς. Ωστόσο, εάν μπορείτε να αρχίσετε να τις αγκαλιάζετε, σας υπόσχομαι, θα νιώσετε ένα βάρος να φεύγει από πάνω σας, θα έχετε την ελευθερία να είστε υγιείς και ευτυχισμένοι και θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τι σημαίνει για εσάς η ισορροπημένη διατροφή.

Θέλω επίσης να μπορείτε να αγαπάτε τον εαυτό σας. Εξάλλου η ζωή είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός, και είστε ο καπετάνιος αυτού του ταξιδιού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.