WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το kale δεν είναι τόσο «σούπερ» όσο πιστεύουμε 


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Νοεμβρίου 2022

Γιατί το kale δεν είναι τόσο «σούπερ» όσο πιστεύουμε 
pexels
Από πότε μπήκε στη μόδα το kale ή αλλιώς λαχανίδα; Και τελικά είναι τόσο θαυματουργό όσο υποστηρίζουν;

Το Kale είναι trend στα social media και δέχεται επαίνους από παντού. Ε, ακόμα και οι Obama το τρώνε. Εμφανίζεται επίσης σε μενού, σε λίστες ποτών μέχρι και σε σαν σνακ…γιατί τα πατατάκια από kale, είναι αυτό ακριβώς που αναζητώ με την μπύρα μου.

Οι υποστηρικτές της ευεξίας, γιόγκι, γκουρού της υγιεινής διατροφής έχουν επαινέσει τη λαχανίδα και την έχουν χαρακτηρίσει ως υπερτροφή. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα αποκαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες της. Σύμφωνα με τον Δρ Google, αυτό το εκπληκτικό πράσινο λαχανικό μπορεί να θεραπεύσει καρδιακές παθήσεις, πεπτικά προβλήματα, καρκίνο, AIDS και ακόμη και τριχόπτωση. Οι φαλακροί πανελλαδικά χαίρονται. Αυτό το μαγικό λάχανο έχει όλες τις απαντήσεις. Ή, έτσι μας λένε… Ξεχάστε τον μαϊντανό και αυτά τα άλλα κατώτερα πράσινα λαχανικά, διότι δεν μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες.

Τι λέει όμως στην πραγματικότητα η επιστήμη για το kale; Είναι υπερεκτιμημένη ή δικαιολογημένη η διατροφική διαφημιστική εκστρατεία γύρω από αυτό το λάχανο; Τελικά το kale είναι superfood;

Πιν όμως απαντήσουμε ας μείνουμε λίγο σε αυτό το θέμα και ας καταρρίψουμε τον μύθο του όρου «superfood». Στην πραγματικότητα, η υπερτροφή δεν έχει κανένα νόημα. Ακόμα καλύτερα, δεν υπάρχει τεχνικός όρος της λέξης, ούτε ιδιαίτερα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις στην υγεία αυτών των τροφίμων. Επομένως ο καθένας μπορεί να χαρακτηρίσει οποιοδήποτε φαγητό που προωθεί ως «υπερτροφή».

Επιπλέον, καμία μεμονωμένη τροφή δεν πρόκειται να σας δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Αντ αυτού η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας από όλες τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλύψετε τις καθημερινές σας διατροφικές απαιτήσεις.

Παρακαλώ μην με παρεξηγήσετε. Το kale είναι ένα υγιές λαχανικό και μόνο όφελος θα έχτε εάν το προσθέσετε στη διατροφή σας. Αλλά, σας παρακαλώ μη μου πείτε ότι τρώγοντας το θα επιτύχτς τέλεια υγεία και ότι θα θεραπεύσει όλες τις ασθένειές σας. Γιατί, ενώ θα ήταν σούπερ αν το έκανε, η επιστήμη απλά δεν το υποστηρίζει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.