4 λόγοι που δεν έχετε περίοδο (εκτός από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση)
Τζουλιάννα Καρνέζη
25 Νοεμβρίου 2022
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας μπορεί να διαγνωστείτε επίσημα με αμηνόρροια ή απουσία περιόδου, μετά από τρεις μήνες από την τελευταία περίοδο και τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η απουσία περιόδου που δεν σχετίζεται πάντα με την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία ή την εμμηνόπαυση - που αναφέρεται ως "δευτεροπαθής αμηνόρροια" - είναι συχνά ένα σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και μπορεί να υπάρχει κάποια από τα παρακάτω προβλήματα.
Είστε πολύ αγχωμένες
Οι ορμόνες του στρες έχουν πολλές συνέπειες και η απώλεια της περιόδου σας μπορεί να είναι μία από αυτές. Στοχεύστε στην πηγή του στρες και μειώστε το, μέσω μιας υγιεινής πρωινής ρουτίνας, διαλογισμού, παροχής συμβουλών ή ό,τι άλλο βρείτε και σας βοηθά να αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένοι.
Μόλις μειωθούν τα επίπεδα άγχους σας, η περίοδός σας θα πρέπει να επιστρέψει και πάλι. Εάν όχι, ήρθε η ώρα να δείτε τον γιατρό σας για κάποιες συμβουλές.
Χάσατε πολλά κιλά
Παρά τα όσα βλέπεις στις πασαρέλες και στις διαφημίσεις μόδας, μπορεί όντως να είσαι πολύ αδύνατη. Και ένα από τα πολλά πράγματα που μπορεί να προκύψουν από την επίτευξη ενός εξαιρετικά χαμηλού σωματικού βάρους είναι ότι το αναπαραγωγικό σας σύστημα θα επιβραδυνθεί ή θα σταματήσει.
Μόλις μια γυναίκα φτάσει περίπου το 10 τοις εκατό κάτω από το κανονικό της βάρος ή πέσει κάτω από έναν δείκτη μάζας σώματος 20, κινδυνεύει να χάσει την περίοδό της.
Ασκείστε πάρα πολύ
Ακόμα κι αν το βάρος σας είναι εντός ενός «φυσιολογικού» εύρους, η υπερβολική σωματική δραστηριότητα μπορεί να διακόψει την περίοδό σας. Περίπου το 5 έως 25 τοις εκατό των αθλητριών ασκούνται τόσο σκληρά που χάνουν την περίοδό τους. Οι χορευτές, οι γυμνάστριες και οι δρομείς διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, καθώς οι έντονες δραστηριότητες είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών.
Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει με αμηνόρροια που προκαλείται από την άσκηση, οι πιο κοινές στρατηγικές θεραπείας περιλαμβάνουν την επιστροφή των επιπέδων οιστρογόνων σε ένα φυσιολογικό εύρος και την προσαρμογή της θερμιδικής πρόσληψης για να διασφαλιστεί ότι το σώμα σας λαμβάνει αρκετό καύσιμο.
Έχετε PCOS
Το PCOS, ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, προκαλείται από υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης (η ορμόνη που βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια) ή πάρα πολλά ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες) στο σώμα.
Μέχρι και μία στις 10 γυναίκες μεταξύ 15 και 44 μπορεί να έχει PCOS. Πέρα από την αλλαγή στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, τα συμπτώματα PCOS περιλαμβάνουν ακμή, επιπλέον τρίχες στο πρόσωπο, αραίωση του τριχωτού της κεφαλής και αύξηση βάρους ή πρόβλημα απώλειας βάρους.
Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει την κατάλληλη διάγνωση και ενδεχομένως να παράσχει φάρμακα για να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας, εάν είναι απαραίτητο.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το PCOS, η εστίαση σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.