WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καούρα: Γιατί χειροτερεύει όσο μεγαλώνουμε;


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Δεκεμβρίου 2022

Καούρα: Γιατί χειροτερεύει όσο μεγαλώνουμε;
pexels
Ο χρόνος μπορεί να ανάψει το σπίρτο σε αυτό το φλογερό αίσθημα στο στήθος μας, την καούρα, αλλά υπάρχουν τρόποι να βρείτε ανακούφιση.

Υπήρχε μια περίοδος που το να τρώγαμε βαριά αργά το βράδυ, ξυπνούσαμε το πρωί και νιώθαμε σαν να μην είχαμε φάει. Αλλά με τα χρόνια, φαίνεται ότι κάτι άλλαξε… και τώρα αυτά τα γεύματα συνοδεύονται μετά με καούρες.

Αυτό το φλογερό αίσθημα που νιώθετε στο στήθος σας μπορεί να γίνει πολύ πιο συχνό πρόβλημα καθώς μεγαλώνετε. Λοιπόν, γιατί συμβαίνει αυτό;

Τι κάνει την καούρα να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου;

Η καούρα δεν είναι απλώς ένα δώρο που συνοδεύεται όσο αυξάνονται τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων μας. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για απόδειξη, ελέγξτε αυτά τα στατιστικά στοιχεία από μια παγκόσμια μελέτη για τη χρόνια καούρα το 2019.

Η έκθεση δείχνει ότι σχεδόν 784 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν επαναλαμβανόμενες καούρες ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ). Αλλά οι καταμετρήσεις των περιπτώσεων δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα περιστατικά καούρας αυξάνονται με την ηλικία. Εδώ είναι τέσσερις λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Γήρανση των μυών

Οι μύες του σώματος τείνουν να εξασθενούν καθώς μεγαλώνουμε - και αυτό περιλαμβάνει μια από τις πιο βασικές αιτίες της καούρας. Πιο συγκεκριμένα ένας μυς γνωστός ως κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος ανοίγει για να αφήσει το φαγητό, να εισέλθει στο στομάχι σας και μετά κλείνει ερμητικά, αρχίζει και εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Και εάν αυτός ο μυς εξασθενήσει, μπορεί να έχει πρόβλημα να κρατήσει τα τρόφιμα και τα υγρά στο στομάχι. Όμως όταν το φαγητό επανέρχεται στον οισοφάγο, τότε είναι που νιώθετε καούρα.

Αύξηση βάρους

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μερικά κιλά καθώς μεγαλώνουν και αυτή η αύξηση μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα της καούρας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ΓΟΠΝ μπορεί να διπλασιαστεί εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) φτάσει σε ένα ανθυγιεινό επίπεδο.

Φάρμακα

Η γήρανση μπορεί να φέρει προβλήματα υγείας που οδηγούν στην ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή και αυτά τα χάπια μπορούν να ανάψουν το σπίρτο για την καούρα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, γεγονός που καθιστά το κλείσιμο λιγότερο σφιχτό. Μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές που μπορεί να έχετε, εφόσον ορισμένα φάρμακα φαίνεται να σας προκαλούν καούρα.

Διαφραγματοκήλη

Μέχρι να φτάσετε στην ηλικία των 60 ετών, υπάρχουν περισσότερες από 50-50 πιθανότητες να εμφανίσετε διαφραγματοκήλη, μια κατάσταση όπου το πάνω μέρος του στομάχου σας ωθείται προς τα πάνω στην κοιλότητα του θώρακα. Και υπάρχει μια πολυμελετημένη σύνδεση μεταξύ της διαφραγματοκήλης και της ΓΟΠΝ. Τρόποι για να αποφύγετε την καούρα

Πώς να μειώσετε την καούρα

Προσέξτε τι τρώτε

Ορισμένα τρόφιμα ή ποτά μπορεί να προκαλέσουν καούρα. Πικάντικα ή λιπαρά γεύματα μπορεί να σας στοιχειώσουν αργότερα. Το ίδιο ισχύει για τα ανθρακούχα ροφήματα, το αλκοόλ ή τα ροφήματα με καφεΐνη.

Μην τρώτε υπερβολικά

Εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί αργότερα το αίσθημα της καούρας.

Αποφύγετε να ξαπλώνετε μετά το γεύμα

Μετά το φαγητό είναι σημαντικό να περιμένετε για τουλάχιστον δύο ώρες, πριν ξαπλώσετε. Αν είστε όρθιοι, η βαρύτητα θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τις τροφές στο στομάχι σας.

Αλλάξτε τις θέσεις ύπνου

Εάν η καούρα σας ξυπνά τη νύχτα, δοκιμάστε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία της πέψης. Επίσης η χρήση ενός μαξιλαριού με σφήνα ή το να έχετε το κεφάλι σας λίγο πιο σηκωμένο, ώστε να κοιμάστε σε μια μικρή κλίση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν η καούρα εμφανίζεται τακτικά ή αρχίζει να διαταράσσει τον ύπνο σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.