WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στην όρασή σας όταν δεν κοιμάστε αρκετά


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Δεκεμβρίου 2022

Τι συμβαίνει στην όρασή σας όταν δεν κοιμάστε αρκετά
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία μας.

Η αυπνία μπορεί να επηρεάσει την εργασία, τις σχέσεις και τη σωματική μας υγεία. Επίσης η σκέψη και η μνήμη μπορεί να εξασθενήσουν και μπορεί να παρατηρήσετε ότι διαταράσσονται οι προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας είναι ότι μπορεί να καταπονήσει την όρασή σας.

Σύμφωνα με το Eye Health Northwest, τα μάτια μας χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων ωρών, τα μάτια επουλώνονται. Γι αυτό αν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί να έχετε ξηροφθαλμία, φαγούρα ή κόκκινα μάτια.

Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στο ότι τα μάτια σας δεν είχαν αρκετό χρόνο για να παράγουν αρκετά δάκρυα και αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μολύνσεις. Επίσης εάν δεν κοιμάστε σωστά μπορεί να εμφανίσετε ευαισθησία στο φως ή θολή όραση.

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο Sleep διαπίστωσε ότι οι επαγγελματίες οδηγοί με 27 ώρες στέρησης ύπνου είχαν πιο αργούς χρόνους αντίδρασης και έκαναν κρίσιμα λάθη στην επεξεργασία οπτικών πληροφοριών.

Βελτίωση της υγείας των ματιών που σχετίζονται με τον ύπνο

Κάθε τόσο, όλοι χάνουμε μια νύχτα καλού ύπνου. Ωστόσο εάν υιοθετήσετε μερικές από τις παρακάτω συνήθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορούσατε να προστατεύσετε καλύτερα τα μάτια σας.

Σύμφωνα με το Piedmont Eye Center, το μπλε φως από τις ηλεκτρονικές οθόνες υπερδιεγείρει τα μάτια και επηρεάζει τον ύπνο. Μεταξύ 30 λεπτών και δύο ωρών πριν τον ύπνο, αφήστε το τηλέφωνό σας και κλείστε την τηλεόραση.

Εάν φοράτε φακούς επαφής, φροντίστε να τους βγάλετε πριν πάτε για ύπνο. Αν και ορισμένοι φακοί επαφής είναι φτιαγμένοι για ύπνο, η αφαίρεσή τους επιτρέπει στα μάτια σας να πάρουν οξυγόνο και υγρασία.

Η άσκηση διεγείρει τη ροή του αίματος και εξισορροπεί τα υγρά στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ματιών σας. Η γυμναστική μπορεί επίσης να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεστε για να αποκοιμηθείτε, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας. Απλώς φροντίστε να μην προγραμματίζετε μια προπόνηση υψηλής έντασης λίγο πριν τον ύπνο.

Είναι επίσης χρήσιμο να διατηρείτε ένα καθορισμένο πρόγραμμα ύπνου, ώστε το σώμα σας να μπορεί να δημιουργήσει έναν ρυθμό ύπνου/αφύπνισης.

Πώς να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών

Νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά τον καλό ύπνο; Υπάρχουν μερικές μικρές προσαρμογές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πίεση στα μάτια σας.

Πρώτα απ 'όλα, σκεφτείτε τον φωτισμό του σπιτιού ή του γραφείου σας. Εάν διαβάζετε ένα βιβλίο ή εργάζεστε πάνω σε κάτι, ένα φως από πίσω που κατευθύνεται προς το βιβλίο ή το αντικείμενο μπροστά σας θα μειώσει την καταπόνηση των ματιών σας.

Εάν εργάζεστε σε ένα γραφείο καλό είναι να έχετε ένα φως με σκιά μπροστά σας και να αποφύγετε οποιοδήποτε φως απευθείας στα μάτια σας. Επίσης τα φώτα πάνω από το κεφάλι ή πίσω σας μπορούν να δημιουργήσουν μια έντονη λάμψη στην οθόνη του υπολογιστή και να προκαλέσουν πίεση στα μάτια σας.

Τέλος εάν αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά, χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες με τεχνητά δάκρυα για να φύγει η ξηροφθαλμία και να τα κρατήσετε υγρά

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.