WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι που διψάτε συνέχεια (ακόμα κι όταν κάνει κρύο)


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Δεκεμβρίου 2022

5 λόγοι που διψάτε συνέχεια (ακόμα κι όταν κάνει κρύο)
pexels
Δεν είναι ασυνήθιστο να λαχταράτε ένα ποτήρι νερό μετά από μια έντονη προπόνηση ή αφού έχετε φάει κάτι ιδιαίτερα πικάντικο. Αλλά αν διψάτε υπερβολικά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας.

Η δίψα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Με απλά λόγια, είναι ο τρόπος του σώματός σας για να σας ενημερώσει ότι τα επίπεδα υγρών σας δεν βρίσκονται σε ισορροπία.

Το σώμα μας αποτελείται από πολλά μικροσκοπικά κύτταρα. Κάθε κύτταρο χρειάζεται μια ισορροπημένη ποσότητα υγρού - τόσο μέσα όσο και έξω - για να λειτουργήσει σωστά.

Όταν υπάρχει λιγότερο υγρό έξω από τα κύτταρα από ό,τι μέσα, τότε το υγρό αντλείται έξω από κάθε κύτταρο για να αντισταθμιστεί. Και αυτή η προκύπτουσα έλλειψη υγρού μειώνει την ικανότητα του κυττάρου σας να εκτελεί βασικές λειτουργίες. Και όταν τα κύτταρα σας δεν λειτουργούν κανονικά, η συνολική λειτουργία του σώματός σας αρχίζει να μειώνεται. Ευτυχώς όμως η κατανάλωση νερού αναπληρώνει τα υγρά στα κύτταρα σας και έτσι αρχίζουν να λειτουργούν ξανά κανονικά.

Γιατί διψάτε συνέχεια

Υπερβολική εφίδρωση

Αυτή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες αφυδάτωσης. Είτε κάνατε έντονη άσκηση είτε απλώς ξεκουράζεστε στον ήλιο, το σώμα σας χρειάζεται νερό για να μην υπερθερμανθεί.

Όταν ασκείστε, οι μύες σας παράγουν θερμότητα και για να μην καεί το σώμα σας πρέπει να απαλλαγεί από αυτή τη θερμότητα. Ο κύριος τρόπος με τον οποίο το σώμα σας απορρίπτει τη θερμότητα είναι μέσω του ιδρώτα.

Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, δροσίζει τους ιστούς, όμως η πολλή εφίδρωση μειώνει το επίπεδο νερού του σώματός σας και αυτή η απώλεια υγρών επηρεάζει τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες.

Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Ευτυχώς, όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας θα σας ενημερώσει για να αρχίσετε να πίνετε περισσότερα υγρά.

Διαβήτης

Η αυξημένη ούρηση και η υπερβολική δίψα είναι δύο ενδεικτικά σημάδια εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 . Αυτά μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα υπεργλυκαιμίας, μια κατάσταση όπου υπάρχει πάρα πολύ σάκχαρο (ή μόρια γλυκόζης) στο αίμα σας.

Εάν έχετε πάρα πολύ σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό το σάκχαρο θα αρχίσει να φεύγει μέσω των νεφρών σας και να εισέρχεται στα ούρα. Βασικά, αυτός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από την υπερβολική ζάχαρη.

Καθώς τα υπερβολικά μόρια γλυκόζης εισέρχονται στα ούρα σας, η γλυκόζη τραβάει νερό μαζί της σαν σφουγγάρι. Ως αποτέλεσμα, παράγετε περισσότερα ούρα - και ουρείτε περισσότερο. Καθώς λοιπόν χάνουμε αυτά τα περιττά υγρά, τελικά αφυδατωνόμαστε.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως η δίψα. Είναι ευρέως γνωστό ότι το λίθιο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή ούρων και επομένως αυξημένη δίψα. Με την πάροδο του χρόνου, το λίθιο μπορεί τελικά να μπλοκάρει τη δραστηριότητα της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) στους νεφρούς και αυτό είναι που οδηγεί σε υπερβολική ούρηση και δίψα.

Μια σειρά από άλλα φάρμακα - αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά, αντιχολινεργικά και άλφα αγωνιστές - μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία και, ως εκ τούτου, να πυροδοτήσουν τη δίψα.

Αλμυρά τρόφιμα

Ας το παραδεχτούμε, τα αλμυρά φαγητά είναι νόστιμα. Ένα από τα μειονεκτήματα; Θα σας προκαλέσουν δίψα. Αφού τρώμε αλμυρά τρόφιμα, το αλάτι απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια αντλεί υγρό από τους ιστούς μας στην κυκλοφορία μας. Οι νεφροί με τη σειρά τους δημιουργούν επιπλέον ούρα για να μειώσουν τα επίπεδα υγρών και νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος. Και τότε, οι ιστοί και τα κύτταρά μας αφυδατώνονται και πρέπει να αναπληρώσουμε την ισορροπία των υγρών.

Θέματα θυρεοειδούς

Ο υπερθυρεοειδισμός - ή η κατάσταση όπου ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος - μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εφίδρωση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί δίψα.

Είστε πάντα αφυδατωμένοι όταν διψάτε;

Εάν νιώθετε δίψα, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι είστε ήδη αφυδατωμένοι; Όχι απαραίτητα. Μια κατάσταση που ονομάζεται ψυχογενής πολυδιψία (PPD) σημαίνει ότι έχετε επιθυμία να πιείτε κάτι, αλλά δεν είστε απαραίτητα αφυδατωμένοι.

Αυτό φαίνεται συχνά εάν ζείτε με υποκείμενα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η σχιζοφρένεια. Μπορεί να πίνετε υπερβολικά χωρίς να υπάρχει κάποιο από τα προηγούμενα υποκείμενα ερεθίσματα της δίψας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δίψα

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της δίψας, η ενυδάτωση είναι το κλειδί. Το πόσιμο νερό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να κρατήσετε τη δίψα μακριά.

Αλλά πιθανώς αναρωτιέστε πόσα ποτήρια νερό την ημέρα πρέπει να πίνετε.

Γενικά, η ποσότητα νερού που χρειάζεστε ποικίλλει ανάλογα με την ατομική σας υγεία, το επίπεδο δραστηριότητας, το φύλο, την ηλικία και πολλά άλλα. Η απάντησή μου είναι να πίνετε αρκετό νερό για να διατηρούνται τα ούρα σας καθαρά, εκτός και αν συνιστάται κάτι διαφορετικό.

Επίσης ορισμένες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμένετε ενυδατωμένοι επειδή είναι πλούσιες σε νερό. Τα αγγούρια και το σέλινο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αποτελώντας ένα τέλειο σνακ. Τέλος αν ψάχνετε για φρούτα, τόσο το καρπούζι όσο οι φράουλες και το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικές επιλογές, με 91% περιεκτικότητα σε νερό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.