WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Golden milk: Τι είναι και γιατί είναι καλό να το πίνουμε κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Δεκεμβρίου 2022

Golden milk: Τι είναι και γιατί είναι καλό να το πίνουμε κάθε μέρα
unsplash
Το Golden milk είναι επίσης γνωστό και ως γάλα με κουρκουμά.

Αυτό το έντονο κίτρινο ρόφημα παρασκευάζεται παραδοσιακά με ζεστό γάλα ή κάποιο ρόφημα φυτικής προέλευσης μαζί με κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά, όπως κανέλα και τζίντζερ.

Είναι γνωστό για τα πολλά οφέλη του για την υγεία και χρησιμοποιείται συχνά ως εναλλακτική θεραπεία για την ενίσχυση της ανοσίας και την αποτροπή της ασθένειας.

Μερικά οφέλη του χρυσού γάλακτος - και μια συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας.

Τα βασικά του συστατικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Το βασικό συστατικό του Golden milk είναι ο κουρκουμάς, ένα κίτρινο μπαχαρικό δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα, το οποίο δίνει το κίτρινο χρώμα στο γάλα.

Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική της Αγιουρβέδα εδώ και αιώνες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων, προστατεύοντας το σώμα σας από το οξειδωτικό στρες.

Είναι επίσης απαραίτητα για τη λειτουργία των κυττάρων σας και οι μελέτες δείχνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων και ασθενειών.

Οι περισσότερες συνταγές χρυσού γάλακτος περιλαμβάνουν επίσης κανέλα και τζίντζερ - και τα δύο έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στις αρθρώσεις

Τα συστατικά του χρυσού γάλακτος έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του μεταβολικού συνδρόμου, του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων. Για το λόγο αυτό, μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των καταστάσεων.

Η έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ, η κανέλα και η κουρκουμίνη - το δραστικό συστατικό του κουρκουμά - έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες υποδεικνύουν ακόμη ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της κουρκουμίνης είναι συγκρίσιμες με αυτές ορισμένων φαρμακευτικών φαρμάκων.

Αυτά τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα μπορεί να μειώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις από την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι 500 χιλιοστόγραμμα κουρκουμίνης καθημερινά μείωσαν τον πόνο στις αρθρώσεις περισσότερο από 50 γραμμάρια ενός κοινού φαρμάκου για την αρθρίτιδα.

Ομοίως, σε μια μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, όσοι έλαβαν εκχύλισμα τζίντζερ παρουσίασαν λιγότερο πόνο και χρειάστηκαν λιγότερο παυσίπονο από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το χρυσό γάλα μπορεί να κάνει καλό και στον εγκέφαλό μας. Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Το BDNF είναι μια ένωση που βοηθά τον εγκέφαλό σας να σχηματίσει νέες συνδέσεις και προάγει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα χαμηλά επίπεδα BDNF μπορεί να συνδέονται με διαταραχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Επίσης, η κανέλα φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον και να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε μελέτες σε ζώα. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας τον χρόνο αντίδρασης και τη μνήμη. Επιπλέον, σε μελέτες σε ζώα, το τζίντζερ φαίνεται να προστατεύει από την απώλεια εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία.

Παρόλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω ανθρώπινη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιδράσεων αυτών των συστατικών στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση

Φαίνεται ότι ο κουρκουμάς - πιο συγκεκριμένα η δραστική του ένωση κουρκουμίνη - μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε μια μελέτη 6 εβδομάδων, σε άτομα με μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές έλαβαν είτε κουρκουμίνη, είτε ένα αντικαταθλιπτικό είτε συνδυασμό.

Όσοι έλαβαν μόνο κουρκουμίνη παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις με εκείνη την ομάδα που έλαβε αντικαταθλιπτικά, ενώ η ομάδα συνδυασμού παρατήρησε τα περισσότερα οφέλη.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να συνδέεται με χαμηλά επίπεδα νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Καθώς η κουρκουμίνη φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα του BDNF, μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Όμως ελάχιστες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα και χρειάζονται περισσότερες προτού εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα συστατικά του χρυσού γάλακτος, ιδιαίτερα το τζίντζερ και η κανέλα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, 1-6 γραμμάρια κανέλας την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας έως και 29%. Επιπλέον, η κανέλα μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η κανέλα φαίνεται να μειώνει την ποσότητα γλυκόζης που απορροφάται στο έντερό σας μετά από ένα γεύμα, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες συνταγές με χρυσό γάλα γλυκαίνονται με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Τα οφέλη για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, εάν υπάρχουν, είναι πιθανό να υπάρχουν μόνο όταν πίνουμε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη.

Έχει αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Στην Ινδία, το χρυσό γάλα χρησιμοποιείται συχνά ως σπιτική θεραπεία κατά του κρυολογήματος. Στην πραγματικότητα, το κίτρινο ρόφημα διαφημίζεται για τις ιδιότητές του που τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη έχει αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση λοιμώξεων. Αν και τα αποτελέσματα των μελετών σε δοκιμαστικούς σωλήνες είναι πολλά υποσχόμενα, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι το χρυσό γάλα μειώνει τις λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Τα συστατικά του χρυσού γάλακτος έχουν επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πώς να φτιάξετε το golden milk

Το χρυσό γάλα φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι. Για ένα περίπου ένα φλιτζάνι, απλώς ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή.

Υλικά

1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα χωρίς ζάχαρη της επιλογής σας

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

1 μικρό κομμάτι τριμμένο φρέσκο ​​τζίντζερ ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη

1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε το Golden milk, απλά ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μυρίσει και να αρωματιστεί το γάλα. Ύστερα σουρώνετε το ρόφημα μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε κούπες και ρίχνετε από πάνω μια πρέζα κανέλα.

Το χρυσό γάλα μπορεί επίσης να παρασκευαστεί εκ των προτέρων και να αποθηκευτεί στο ψυγείο σας για έως και πέντε ημέρες. Απλώς ξαναζεστάνετε το πριν το πιείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.