WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρόνια φλεγμονή; 5 απλές καθημερινές αλλαγές για να τη μειώσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Οκτωβρίου 2022

Χρόνια φλεγμονή; 5 απλές καθημερινές αλλαγές για να τη μειώσετε
pexels
Παρά το γεγονός ότι η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία που εμφανίζεται στο σώμα σας, μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία σας όταν δεν ελέγχεται. Δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε τις πιθανότητες υπέρ σας.

Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματος να αυτοθεραπεύεται καταπολεμώντας τραυματισμούς και λοιμώξεις. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα, οδηγώντας σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Επίσης ορισμένες συμπεριφορές του τρόπου ζωής έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιούν τη φλεγμονώδη διαδικασία, ενώ άλλες μπορούν να την απενεργοποιήσουν.

Πώς θα μειώσετε τη φλεγμονή

Διατροφή

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες άμυνες για να θρέψει και να θεραπεύσει το σώμα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες (φυσικές φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες ). Επιπλέον έχει συνδεθεί και με χαμηλότερη φλεγμονή.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Συγκεκριμένα η κατανάλωση 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, στη ρύθμιση της καλής λειτουργίας της πέψης, στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση της χοληστερόλης.

Νέα έρευνα έχει δείξει επίσης τη σημασία της υγείας του εντέρου για τη συνολική υγεία, γι' αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε προβιοτικά μέσω συμπληρωμάτων ή τροφίμων όπως το γιαούρτι, κεφίρ , kimchi, kombucha ή tempeh.

Μείωση του άγχους

Όσοι βιώνουν χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξουν την ικανότητα του σώματός τους να ελέγχει τη φλεγμονή. Με άλλα λόγια, εάν είμαστε συνεχώς αγχωμένοι, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φλεγμονής, που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο άλλων χρόνιων ασθενειών που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής.

Είτε πρόκειται για γιόγκα, περπάτημα ή διάβασμα, τροφοδοτήστε το σώμα και το μυαλό σας βρίσκοντας δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος. Κάντε αυτό που αγαπάτε και αφιερώσετε χρόνο για γνήσια αυτοφροντίδα.

Ποιοτικός ύπνος

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη φλεγμονώδη απόκριση. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, η φλεγμονώδης απόκριση μπορεί να χτυπήσει γρήγορα και να στραφεί εναντίον των υγιών ιστών και οργάνων.

Η αυπνία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση και ο διαβήτης . Επιδιώξτε 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα για να εξασφαλίσετε ποιοτική ξεκούραση που θα επιτρέψει στο σώμα σας να λειτουργεί με υγιή τρόπο.

Άσκηση

Όλοι γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική, αλλά ας προσθέσουμε στη λίστα και τα αντιφλεγμονώδη οφέλη. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και 20 λεπτά κίνησης την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των δεικτών που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Το πιο σημαντικό είναι να μην σκέφτεστε την άσκηση ως τιμωρία. Η κίνηση μπορεί να είναι οτιδήποτε σας αρέσει: περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα, άρση βαρών, χορός… και η λίστα συνεχίζεται.

Βότανα και μπαχαρικά

Πολλοί πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει βότανα και μπαχαρικά ως φυσικές θεραπείες για τη φλεγμονή εδώ και αιώνες. Ορισμένα βότανα και μπαχαρικά που έχουν συνδεθεί με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες περιλαμβάνουν την κανέλα, τον κουρκουμά , το σκόρδο και το τζίντζερ. Δοκιμάστε να καρυκεύσετε τις συνταγές σας με αυτά τα νόστιμα βότανα και μπαχαρικά για να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία.

Εκτός από τα βότανα και τα μπαχαρικά, τα τσάγια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ενσωματώστε το πράσινο τσάι στο απογευματινό σας πρόγραμμα.

Η χρόνια φλεγμονή τείνει να είναι μια υποκείμενη πάθηση που συχνά παραβλέπεται. Ενσωματώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή μαζί με κίνηση, ποιοτικό ύπνο και χαλαρωτικές δραστηριότητες, μπορείτε να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και να μειώσετε τον κίνδυνο για άλλες χρόνιες ασθένειες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.