WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη Κ: Πού βρίσκεται και ποια είναι τα οφέλη της στην υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Δεκεμβρίου 2022

Βιταμίνη Κ: Πού βρίσκεται και ποια είναι τα οφέλη της στην υγεία
pexels
Η βιταμίνη Κ είναι ένα θρεπτικό συστατικό με πολλαπλά οφέλη: Συμμετέχει στην οικοδόμηση υγιών οστών και βοηθά στην πήξη του αίματός σας, ώστε οι τραυματισμοί να μπορούν να επουλωθούν.

Αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να είστε σε θέση να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Κ. Είναι όμως καλό να γνωρίζετε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτή την απαραίτητη βιταμίνη που κάνει τόσα πολλά για το σώμα μας, σε περίπτωση που η διατροφή σας είναι ανεπαρκής, ώστε να μπορείτε να κάνετε όποιες προσαρμογές χρειάζονται.

Τι είναι η βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή (που σημαίνει ότι διαλύεται στο λίπος) βιταμίνη που βοηθά το σώμα σας να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά. Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Κ, που προέρχονται από διαφορετικές πηγές:

Βιταμίνη Κ1: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος και βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές, ειδικά σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο.

Βιταμίνη Κ2: Είναι ο λιγότερο κοινός τύπος και βρίσκεται σε ορισμένες ζωικές τροφές και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα βακτήρια του εντέρου στο σώμα σας παράγουν επίσης αυτόν τον τύπο.

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης Κ;

Η βιταμίνη Κ κάνει πάρα πολλά πράγματα στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πρωινής ναυτίας και στην προστασία της γνωστικής (νοητικής) ικανότητας. Μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου. Και πρόσφατα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης Κ δρα ως αντιοξειδωτικό που θα μπορούσε να είναι κλειδί για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων καταστάσεων.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πήξη του αίματος όσο και στην ενδυνάμωση των οστών. Ας τα δούμε παρακάτω αναλυτικά.

Βοηθά στην πήξη του αίματος

Μία από τις πιο σημαντικές εργασίες της βιταμίνης Κ είναι να παράγει τέσσερις από τις 13 πρωτεΐνες που απαιτούνται για την πήξη του αίματος. Αυτό είναι ένα μεγάλο όφελος της βιταμίνης Κ. Αλλά σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί. Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος, όπως το αντιπηκτικό φάρμακο βαρφαρίνης (Coumadin®), δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Κ ή να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ χωρίς να μιλήσουν με τον γιατρό τους. Η βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων.

Δυναμώνει τα οστά

Η βιταμίνη Κ ενισχύει τα οστά σας βοηθώντας στην πρόληψη της χαμηλής οστικής πυκνότητας. Αλλά ακόμα δεν ξέρουμε αν μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει προβλήματα των οστών.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών και χαμηλής οστικής πυκνότητας ( οστεοπενία ). Μάλιστα σε ορισμένες χώρες, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνταγογραφούν ακόμη και συμπληρώματα βιταμίνης Κ για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης . Όμως χρειαζόμαστε πιο αυστηρές μελέτες για να καθορίσουμε τη σχέση προτού μπορέσουμε να προτείνουμε με σιγουριά συμπληρώματα βιταμίνης Κ.

Ποιες τροφές έχουν βιταμίνη Κ;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, το λάχανο και το μαρούλι. Άλλα τρόφιμα με βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν τα φρούτα (τα βατόμουρα , τα σύκα και η κονσέρβα κολοκύθας είναι καλές πηγές), η ελιά, το σογιέλαιο ή το λάδι canola. Βρίσκεται επίσης σε μικρότερες ποσότητες στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και το βούτυρο

Η καλύτερη στιγμή για να πάρετε βιταμίνη Κ είναι αφού έχετε φάει τροφές που περιέχουν λίπος, γιατί σας βοηθά να μεγιστοποιήσετε την απορρόφησή του.

Η βιταμίνη Κ διασπάται πολύ γρήγορα στο σώμα σας. Αυτό σημαίνει ότι σπάνια φτάνει σε επικίνδυνα (τοξικά) επίπεδα, ακόμα και όταν έχετε λάβει μεγάλη ποσότητα.

Πρέπει να πάρω συμπληρώματα βιταμίνης Κ;

Τα περισσότερα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα περιέχουν βιταμίνη Κ, ειδικά συμπληρώματα για την υγεία των οστών. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα εάν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα από το φαγητό.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης Κ, μιλήστε με τον γιατρό σας για τα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.