WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κετογονική δίαιτα: Πώς μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Δεκεμβρίου 2022

Κετογονική δίαιτα: Πώς μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση
pexels
Δεν περνάει μέρα που να μην ακούσω ή να μην διαβάσω κάτι σχετικά με την κετογονική δίαιτα (γνωστή και ως keto diet)

Η κετογονική δίαιτα είναι ένα πρόγραμμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επαρκή πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες, που δημιουργεί την παραγωγή κετονών στον οργανισμό, τη λεγόμενη κέτωση. Αυτό την κάνει να διαφέρει από άλλα προγράμματα χαμηλών υδατανθράκων που επικεντρώνονται στην κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών.

Η δίαιτα κετο συχνά ομαδοποιείται με άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, ενώ στην πραγματικότητα είναι είναι πλούσιο σε λιπαρά. Στην κετογονική δίαιτα, η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι συνήθως περίπου 70%-80% λιπαρά, 10%-20% πρωτεΐνες και 5%-10% υδατάνθρακες.

Μπορείτε να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως κρέας, γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και πιο υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο. Δεδομένου ότι οι υδατάνθρακες είναι πολύ περιορισμένοι, τα αμυλούχα τρόφιμα όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, ο αρακάς και οι φακές αποκλείονται, μαζί με κάποια δημητριακά και φρούτα.

Θεωρητικά, η δίαιτα κέτο λειτουργεί αλλάζοντας την καύση γλυκόζης σε καύση λίπους ως κύριο καύσιμο. Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο που χρησιμοποιεί κανονικά το σώμα σας για ενέργεια. Σε μια τυπική δίαιτα που περιέχει 45–65% υδατάνθρακες, το μεγαλύτερο μέρος που καίγεται είναι γλυκόζη.

Όταν δεν υπάρχει αρκετή γλυκόζη στο αίμα σας, το σώμα σας αρχίζει να διασπά το λίπος που τρώτε - και στη συνέχεια το λίπος του σώματός σας - σε χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό καύσιμο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κέτωση.

Εάν όμως κάνετε την κετογονική δίαιτα για κάποιο χρονικό διάστημα ή μόλις τη ξεκινήσατε μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό; Θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Kετογονική δίαιτα και έμμηνος ρύση

Καταρχάς οι γυναικείες ορμόνες του φύλου (οι οποίες συνήθως αυξάνονται πριν από την ωορρηξία) επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, κάτι που συμβαίνει εάν ένα ωάριο δεν γονιμοποιηθεί. Για πολλές γυναίκες, ένας νέος εμμηνορροϊκός κύκλος ξεκινά κάθε μήνα. Όμως οι διατροφικές σας αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο συμπεριφοράς των ορμονών σας.

Τις περισσότερες φορές οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι και καταστάσεις όπως η αμηνόρροια συνδέονται συνήθως με δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Η αμηνόρροια αναφέρεται στην απουσία εμμηνορροϊκού κύκλου για 3 μήνες ή περισσότερο. Επίσης, η κετογονική δίαιτα είναι γνωστό ότι προκαλεί ξαφνική απώλεια βάρους σε μερικούς ανθρώπους, κάτι που σύμφωνα με τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας (NHS) είναι ένας από τους κύριους λόγους για απώλεια ή διακοπή της περιόδου.

Το άγχος μπορεί επίσης να είναι ένας άλλος παράγοντας, καθώς είναι μια από τους κοινές αιτίες που διαταράσσεται ο εμμηνορροϊκός κύκλος. Πιο συγκεκριμένα οι ορμόνες του στρες μπορούν να δεσμεύσουν πολλά κύτταρα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν την αναπαραγωγική υγεία.

Το NHS επαναλαμβάνει αυτόν τον ισχυρισμό δηλώνοντας ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, με αποτέλεσμα να είναι πιο σύντομη, μεγαλύτερη ή να σταματήσει τελείως. Επίσης η υγεία του θυρεοειδούς είναι ένας ακόμη παράγοντας. Οι λιγότερες θερμίδες μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του θυρεοειδούς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει ακούσια τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Συμβουλές για να διατηρήσετε τον κύκλο σας υγιή

Για να διατηρήσετε τον κύκλο σας υγιή, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως είναι οι υδατάνθρακες.

Πέρα από τη διατήρηση μιας φυσιολογικής εμμηνορροϊκής λειτουργίας, η πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σας και των επιπέδων ενέργειας. Το σώμα μας απαιτεί διαφορετικές ποσότητες διαιτητικών υδατανθράκων. Αλλά σε γενικές γραμμές, οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν 45 έως 65% υδατάνθρακες ανά ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.

Επίσης καλό είναι να καταναλώνετε αρκετό φυλλικό οξύ για να υποστηρίξετε τη γονιμότητα και να απολαμβάνετε φρούτα όπως η παπάγια και οι ανανάδες, καθώς είναι γνωστό ότι βοηθούν στη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως.

Τέλος, μια άλλη λύση για τις ακανόνιστες περιόδους είναι να μειώσετε την ένταση των προπονήσεών σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν κάνετε κετογονική δίαιτα, η οποία ήδη περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων αλλά και της πρωτεΐνης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.