WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Carb Cycling diet: Τι είναι και γιατί δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Δεκεμβρίου 2022

Carb Cycling diet: Τι είναι και γιατί δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά
pexels
Η μέθοδος Carb Cycling είναι ιδανική για την τροφοδοσία δραστηριοτήτων υψηλής έντασης (αλλά όχι για απώλεια βάρους)

Το Carb Cycling έχει να κάνει με την οικοδόμηση ενέργειας. Είναι καλά προσαρμοσμένο για εκείνους που κάνουν προπονήσεις υψηλής έντασης και έχει να κάνει με την κατανάλωση τροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες που παρέχει τα σωστά καύσιμα τη σωστή στιγμή για κορυφαία απόδοση.

Όπως ίσως μαντέψατε, η μέθοδος Carb Cycling δεν είναι ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και δεν πρέπει να ακολουθείτε από περιστασιακούς λάτρεις της γυμναστικής. Λοιπόν, ποιος μπορεί να ωφεληθεί από το carb cycling και πώς λειτουργεί; Ας ανακαλύψουμε.

Οφέλη από τη μέθοδο carb cycling

Για τους μαραθωνίους, τους τριαθλητές και άλλους αθλητές το Crab Cycling μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποδώσουν τα μέγιστα στην προπόνηση. Ο λόγος; Οι υδατάνθρακες ισούνται με ενέργεια κυρίως στον κόσμο των αθλητικών επιδόσεων. Το πεπτικό σύστημα διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη στο αίμα. Το σώμα απορροφά τη γλυκόζη και τη χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει τους μυς.

Όταν είσαι αθλητής ο μεταβολισμός σου είναι αρκετά υψηλός και αν οι προπονήσεις είναι υψηλής έντασης, θα χρειαστείς επιπλέον καύσιμα. Το carb cycling μπορεί να προσαρμοστεί στα προγράμματα προπόνησης. Μερικοί μπορεί να επιλέξουν να δοκιμάσουν ένα σενάριο πέντε ημερών. Με αυτήν τη μέθοδο, τρώτε χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων για τρεις ημέρες (κατά μέσο όρο περίπου 100 -125 γραμμάρια κάθε μέρα) και στη συνέχεια ακολουθούν δύο ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (175 –275 γραμμάρια) και αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Άλλοι ακολουθούν μια πιο απλή προσέγγιση: Απλώς τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες τις μεγάλες ημέρες προπόνησης για να βελτιστοποιήσουν την ενέργεια και να ελαχιστοποιήσουν την κούραση. Τις ημέρες χαμηλότερης έντασης, μειώνουν τους υδατάνθρακες για να διατηρήσουν το βάρος υπό έλεγχο.

Και όσον αφορά το βάρος, πρέπει να γνωρίζετε ότι το carb cycling δεν προορίζεται για απώλεια βάρους. Είναι μια μέθοδος που τροφοδοτεί το σώμα σας.

Jenny.Gr

Τι μπορείτε να φάτε ενώ κάνετε carb cycling

Εστιάστε στην κατανάλωση σύνθετων, θρεπτικών υδατανθράκων που βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι αργοί στην πέψη.

Τα τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες περιλαμβάνουν:

  • Άμυλα ολικής αλέσεως

  • Πλιγούρι βρώμης

  • Γλυκές και λευκές πατάτες με τη φλούδα

  • Καρποί

  • Όσπρια

  • Λαχανικά

Οι απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται συνήθως σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι επίσης χαμηλά σε φυτικές ίνες. Τα είδη που εμπίπτουν στην κατηγορία των απλών υδατανθράκων συνήθως περιλαμβάνουν λευκό αλεύρι ή/και ζάχαρη.

Δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο στη μέθοδο carb cycling βραχυπρόθεσμα. Αλλά είναι σημαντικό να ακολουθείτε επίσης μια συνολική θρεπτική διατροφή, ώστε η αρτηριακή σας πίεση, το σάκχαρο και τα επίπεδα χοληστερόλης να παραμένουν σε ένα υγιές εύρος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.