WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αύξηση βάρους στις γιορτές των Χριστουγέννων: Αναλύουμε τους κυριότερους μύθους


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Δεκεμβρίου 2022

Αύξηση βάρους στις γιορτές των Χριστουγέννων: Αναλύουμε τους κυριότερους μύθους
pexels
Οι κυριότεροι μύθοι για την αύξηση του βάρους στις γιορτές.

Ένα πρόβλημα με τη διατροφική νοοτροπία στις γιορτές είναι ότι σκεφτόμαστε υπερβολικά τι τρώμε, αφαιρώντας την απόλαυση όλων αυτών των λιχουδιών που δοκιμάζουμε μια φορά τον χρόνο. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι μετά τις γιορτές ακολουθούμε αυστηρές δίαιτες και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.

Και επειδή οι μύθοι που αφορούν τη διατροφή είναι πολλοί, στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε όσους αφορούν τις γιορτές και το φαγητό. Πάμε να τους δούμε.

Μύθος #1 Οι λιχουδιές στις γιορτές είναι ο κυριότερος λόγος που τρώτε υπερβολικά

Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες είναι ακαταμάχητα, αλλά μάλλον δεν είναι ο κύριος λόγος που τρώτε παραπάνω κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η κοινωνικοποίηση είναι ίσως η βασική αιτία: Έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο όταν βρισκόμαστε με κόσμο από ό,τι όταν είμαστε μόνοι.

Για να αποφύγετε να τσιμπολογάτε ασυναίσθητα, τροποποιήστε μερικές από τις συνήθειές σας. Αντί να κουβεντιάζετε πάνω από το τυρί, μετακινηθείτε σε ένα δωμάτιο χωρίς φαγητό. Αντί να καθίσετε στον καναπέ μετά το γλυκό, προτείνετε μια οικογενειακή βόλτα ή ένα παιχνίδι με χαρτιά.

Μύθος #2 Η πολύ σκληρή προπόνηση μπορεί να ακυρώσει κάθε διατροφική υπερβολή

Δεν μπορείτε πραγματικά να αποφύγετε τις εορταστικές λιχουδιές και δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι πρέπει να τις αποφύγετε. Όμως εάν νομίζετε ότι η άσκηση είναι ένας τρόπος για να ακυρώσετε την υπερκατανάλωση τροφής, είναι μια ανθυγιεινή νοοτροπία.

Το να τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να τιμωρηθείτε. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε το φαγητό από την άσκηση και να αποδεχτείτε πως είναι σημαντικό να παραμένετε δραστήριοι για όλα τα οφέλη, πέρα από τα νούμερα της ζυγαριάς.

Το να πάτε μια βόλτα ή να βρείτε χρόνο για γιόγκα μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά σας, να βελτιώσει την πέψη σας και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το στρες. Και όλα αυτά αποτελούν μια σημαντική νίκη σε πολλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος #3 Είναι καλό να κάνετε αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

H «αποτοξίνωση» είναι από τις δημοφιλείς λέξεις στον χώρο της διατροφής και η ιδέα πίσω από αυτή είναι ότι καθαρίζει τα τοξικά απόβλητα από το σώμα, με σκοπό να είμαστε υγιείς.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ποικίλλουν ως προς το πεδίο εφαρμογής και τη μέθοδο, αλλά μοιράζονται τον κοινό σκοπό της μείωσης της πρόσληψης και της αύξησης της εξάλειψης των τοξινών. Όμως είναι περισσότερο ένας μύθος του μάρκετινγκ, παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή.

Στην ουσία ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποβάλει από μόνος του τις επιβλαβείς ουσίες. Και τι σημαίνει αυτό; Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε ανεπιθύμητες ουσίες, ενώ ακόμη και το ίδιο το σώμα παράγει ανεπιθύμητες ουσίες που πρέπει να αποβάλει.

Για παράδειγμα, το συκώτι μας παράγει ένζυμα που βοηθούν στην εξουδετέρωση τοξινών όπως η αμμωνία, ενώ οι νεφροί φιλτράρουν περίπου 180 λίτρα αίματος καθημερινά. Παρά τους αμφισβητούμενους ισχυρισμούς της βιομηχανίας «αποτοξίνωσης», το σώμα δεν χρειάζεται «καθαρισμό».

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούν ακόμα ένα τρικ, παρά μια διατροφική πραγματικότητα. Είναι προτιμότερο να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός ειδικού και όχι ό,τι διαβάζετε ή ακούτε κατά καιρούς από το διαδίκτυο και τους φίλους.

Μύθος #4 Θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικαταστήσετε τα παραδοσιακά εορταστικά φαγητά με «πιο υγιεινές» εκδοχές.

Σίγουρα εάν σας ευχαριστεί να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι αντί για μαγιονέζα στο ντιπ σας ή λιγότερη ζάχαρη στη συνταγή για τα μπισκότα, είναι μια θετική ανταλλαγή. Αλλά αν η «πιο υγιεινή» εκδοχή του αγαπημένου σας εορταστικού πιάτου, σας φαίνεται περιοριστική, καταθλιπτική ή σαν δίαιτα, μπορεί να καταλήξετε να τσιμπολογήσετε περισσότερο μέσα στην ημέρα. Είναι καλύτερα να παραμείνετε σε μια λογική μερίδα του παραδοσιακού εορταστικού φαγητού και να απολαμβάνετε πραγματικά κάθε μπουκιά, παρά να πιεστείτε χωρίς λόγο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.