WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Ιανουαρίου 2023

Πώς να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
pexels
Όλοι ήδη γνωρίζετε ότι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν οφέλη για την υγεία. Ίσως όμως αναρωτιέστε αν χρειάζεται πραγματικά να τα πλύνετε και, αν ναι, πώς; Ακολουθεί η περιγραφή των καλύτερων τρόπων για να πλένετε σωστά τα φρέσκα προϊόντα.

Ο λόγος που πρέπει να πλένετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι για να ξεπλύνετε το χώμα, τα μικρόβια και τα φυτοφάρμακα. Μερικές φορές θα δείτε ορατό χώμα σε φυλλώδη χόρτα και άλλα λαχανικά. Όμως τα παθογόνα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου της E.Coli , της σαλμονέλας και των μικροβίων που προκαλούν τον νοροϊό, δεν μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι στα προϊόντα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα.

Η έρευνα συνδέει και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, τα φυτοφάρμακα συνδέονται με δυσμενή αναπαραγωγικά αποτελέσματα για τις γυναίκες, όπως:

  • Διαταραχή του εμμηνορροϊκού κύκλου

  • Αλλαγές στην παραγωγή ορμονών φύλου

  • Αυξημένος κίνδυνος αποβολής

  • Αυξημένη πιθανότητα απόκτησης μωρού με γενετικές ανωμαλίες

Η ανδρική γονιμότητα μπορεί επίσης να επηρεαστεί αρνητικά από την κατανάλωση προϊόντων με υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Πώς να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας

Υπάρχουν έγκυροι επιστημονικοί τρόποι για να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας στο σπίτι. Αλλά ας ξεκινήσουμε με μερικές μεθόδους που δεν συνιστώνται. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν συνιστά το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών με σαπούνι, απορρυπαντικό ή άλλων προϊόντων του εμπορίου.

Η δημοσίευση του FDA αναφέρει: «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πορώδη, επομένως το σαπούνι και τα οικιακά απορρυπαντικά μπορούν να απορροφηθούν από αυτά, παρά το σχολαστικό ξέπλυμα, και μπορεί να σας αρρωστήσουν». Ο FDA δήλωσε επίσης ότι η ασφάλεια των εμπορικών προϊόντων είναι άγνωστη.

Αντίθετα, ο FDA συνιστά πριν προετοιμάσετε ή/και καταναλώσετε τα φρούτα και τα λαχανικά, να τα πλύνετε καλά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Επίσης κάποια τρόφιμα, όπως τα αγγούρια, μπορείτε να τα τρίψετε με μια βούρτσα. Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα για να μειώσετε περαιτέρω τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια.

Για προϊόντα όπως τα χόρτα σε σακούλα ή τα καρότα που είναι "προπλυμένα, έτοιμα για κατανάλωση, ο FDA αναφέρει ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε χωρίς περαιτέρω πλύσιμο, εάν αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στη συσκευασία.

Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών με νερό θα αφαιρέσει τα φυτοφάρμακα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πλύσιμο και το μούλιασμα μειώνουν (αλλά δεν εξαλείφουν) τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Όταν χρειάζεται, το ξεφλούδισμα των προϊόντων μπορεί να μειώσει πιο αποτελεσματικά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οφέλη από την κατανάλωση πέντε έως επτά μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων των φυτοφαρμάκων.

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν το πλύσιμο δεν αφαιρεί εντελώς τα υπολείμματα, θα προστατεύσετε την υγεία σας καλύτερα καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά παρά αποφεύγοντάς τα λόγω μιας μικρής ποσότητας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Παρόλο που έχει αποδειχθεί ότι τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας περιέχουν χαμηλότερα ανιχνεύσιμα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε σύγκριση με τα συμβατικά λαχανικά και φρούτα, δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα σχετικά με το εάν υπάρχουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία από την επιλογή βιολογικών έναντι συμβατικών προϊόντων Τόσο τα βιολογικά όσο και τα συμβατικά φρέσκα προϊόντα πρέπει να πλένονται πριν τα καταναλωθούν.

Jenny.Gr

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι για να πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά;

Ίσως έχετε ακούσει ότι το ξύδι είναι ένας φυσικός τρόπος για να καθαρίσετε τα τρόφιμα. Είναι όντως μια φυσική μέθοδος, αλλά μια μελέτη που χρονολογείται πάνω από 15 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τρίψιμο ή το βούρτσισμα των φρέσκων προϊόντων κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό βρύσης είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη χρήση διαλύματος ξιδιού για τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης.

Η χρήση ξυδιού μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γεύση, επομένως, αν και το ξύδι θα λειτουργήσει, η καλύτερη προσέγγιση είναι να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό βρύσης και να τα τρίβετε ή να τα βουρτσίζετε, όπου χρειάζεται, για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα μικρόβια.

Η ασφάλεια δεν σταματά στο πλύσιμο

Εκτός από το πλύσιμο, υπάρχουν και άλλες σημαντικές συμβουλές για να διατηρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας ασφαλή για κατανάλωση.

  • Επιλέξτε προϊόντα που δεν έχουν μώλωπες ή είναι κατεστραμμένα

  • Κρατήστε τα φρούτα και τα λαχανικά μακριά από ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά

  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά μαχαίρια και σανίδες κοπής για ωμά προϊόντα και ωμό κρέας κατά την προετοιμασία του φαγητού

  • Μην τοποθετείτε ποτέ σαλάτα ή φρέσκα προϊόντα σε ένα πιάτο ή επιφάνεια που προηγουμένως είχε ωμό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή αυγά

  • Αποθηκεύστε προκομμένα και πολύ ευπαθή φρέσκα φρούτα και λαχανικά (όπως μούρα, πεπόνι και μαρούλι) στο ψυγείο, σε θερμοκρασία 5 °C ή χαμηλότερη

  • Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένα προϊόν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο για να διατηρήσει την ποιότητά του, ρωτήστε το μπακάλικο ή τον καλλιεργητή

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αυξάνει την πρόσληψη βιταμινών , μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της χοληστερόλης, στη διαχείριση βάρους και στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων έχει επίσης αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την ψυχική υγεία. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει βελτιώσει πολλές πτυχές της ψυχικής υγείας, που κυμαίνονται από τη βελτίωση της γενικής ευεξίας και την αυτοεκτίμηση έως τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Τέλος για να έχετε το μέγιστο όφελος. χρησιμοποιήστε τις συμβουλές από αυτό το άρθρο και επίσης, στοχεύστε σε μια ποικιλία τύπων και χρωμάτων όσο αφορά τη διατροφή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.