WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία του κόλπου


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Ιανουαρίου 2023

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία του κόλπου
pexels
Η προσθήκη ορισμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του κόλπου. Μάθετε ποια τρόφιμα να επιλέξετε και ποια να περιορίσετε.

Η διατροφή είναι βασικό συστατικό της φροντίδας της γενικής υγείας. Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει την υγεία συγκεκριμένων μερών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του κόλπου. Για παράδειγμα, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης, ενώ άλλα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της λίπανσης του κόλπου.

Ενώ μια ισορροπημένη διατροφή είναι συχνά η καλύτερη συνολική προσέγγιση, υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία του κόλπου.

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία του κόλπου

Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (βακτήρια) που μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία: από την καλή λειτουργεία της πέψης έως τη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού. Τα προβιοτικά έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία του κόλπου.

Ο κόλπος περιέχει μια σειρά μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων χρήσιμων βακτηρίων όπως ο Lactobacillus. Ο γαλακτοβάκιλλος προστατεύει από άλλους μικροοργανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε κολπικές λοιμώξεις όπως η βακτηριακή κολπίτιδα (BV), οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) και οι λοιμώξεις από ζυμομύκητες. Τα προβιοτικά που περιέχουν Lactobacillus μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως:

  • Γιαούρτι

  • Ξυνολάχανο

  • Κίμτσι

  • Τουρσιά

  • Miso

  • Tempeh (προϊόν σόγιας)

  • Κομπούχα

Αυτά τα προβιοτικά που βοηθούν τον κόλπο μπορούν επίσης να ληφθούν σε μορφή συμπληρώματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων που περιέχουν Lactobacillus μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του Lactobacillus στον κόλπο. Τα αποτελέσματα έχει αποδειχθεί ότι ξεκινούν μία εβδομάδα μετά την έναρξη του συμπληρώματος. Η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος που περιέχει στελέχη Lactobacillus μπορεί επίσης να μειώσει το επίπεδο των επιβλαβών βακτηρίων στον κόλπο

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Η Βακτηριακή κόλπωση (BV) είναι η πιο συχνή γυναικολογική διαταραχή, που επηρεάζει το 29% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η BV είναι μια λοίμωξη που μπορεί να εμφανιστεί όταν υπάρχει ανισορροπία βακτηρίων στον κόλπο.

Τα συμπτώματα της μπορεί να περιλαμβάνουν κολπική οσμή, έκκριμα, κνησμό και κάψιμο. Αυτά τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται χωρίς ερυθρότητα και πρήξιμο. Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της Βακτηριακής κόλπωσης.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια κλίμακα που μετρά πόσο γρήγορα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες απελευθερώνουν γλυκόζη (σάκχαρα) στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν αργά τη γλυκόζη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Παραδείγματα τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως πλιγούρι βρώμης, κινόα και κριθάρι

  • Καρότα και άλλα μη αμυλούχα λαχανικά

  • Μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και άλλα φρούτα

  • Γάλα

  • Γιαούρτι

Η σχέση μεταξύ BV και επιπέδων γλυκόζης δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μια θεωρία είναι ότι η γλυκόζη επηρεάζει τα κολπικά υγρά και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή, να αποδυναμώσουν την ανοσολογική λειτουργία και να επιτρέψουν στα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Jenny.Gr
pexels

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη του βακτηρίου Lactobacillus στον κόλπο, το οποίο κρατά υπό έλεγχο τα επιβλαβή βακτήρια. Η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της BV.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως πλιγούρι βρώμης, κινόα και κριθάρι

  • Τα περισσότερα όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι

  • Μούρα και άλλα φρούτα

Τροφές με βιταμίνη D

Ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει την υγεία του κόλπου είναι η βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε:

  • Μαγειρεμένο σολομό

  • Σαρδέλες

  • Αυγά

  • Γάλα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D

  • Τυρί τσένταρ

Μπορεί να είναι δύσκολο να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D μόνο από τα τρόφιμα σε καθημερινή βάση. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν συμπληρώματα για να ανταποκριθούν στα συνιστώμενα ημερήσια επίπεδα.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022, η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την ξηρότητα του κόλπου, να εξισορροπήσει τα επίπεδα του pH στον κόλπο και να βελτιώσει την ανάπτυξη και την ποικιλομορφία των κυττάρων στην εσωτερική επένδυση του κόλπου στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Αυτοί είναι όλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας του κόλπου. Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη και απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Η λήψη αυξημένης ημερήσιας δόσης βιταμίνης D μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της BV, σε εκείνους που έχουν ελλιπή επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της συνολικής κολπικής υγείας.

Προσοχή όμως γιατί η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του ασβεστίου και να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία ή υψηλό ασβέστιο στο αίμα. Οι παρενέργειες της υπερασβεστιαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, μυϊκή αδυναμία και πέτρες στους νεφρούς.

Μήλα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα μήλα μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή σεξουαλική λειτουργία. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα είχαν βελτιωμένη κολπική λίπανση και είχαν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερο από ένα μήλο την ημέρα.

Τρόφιμα προς περιορισμό

Όταν διατηρείτε την υγεία του κόλπου, σκεφτείτε να περιορίσετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, στερεά έλαια, κόκκινο κρέας, τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα δημητριακά και κρέατα οργάνων σχετίζεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης Βακτηριακής κόλπωσης.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο BV.

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνουν:

  • Λευκό ψωμί

  • Επεξεργασμένα δημητριακά όπως δημητριακά με ζάχαρη

  • Λευκό ρύζι

  • Ζάχαρη

Τέλος η τροφή από μόνη της δεν θα προλάβει ή θα θεραπεύσει λοιμώξεις ή άλλες καταστάσεις. Εάν ανησυχείτε για την υγεία του κόλπου σας, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας και δείτε τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η τροφή σε οποιοδήποτε σχέδιο διαχείρισης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.