WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για τις πιο γνωστές «θεραπείες» του hangover


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Ιανουαρίου 2023

4 μύθοι για τις πιο γνωστές «θεραπείες» του hangover
unsplash
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι διασκεδαστική, τα επακόλουθα της όμως δεν είναι. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αναζητήσει θεραπείες για να μετριάσουν το τρομερό hangover.

Οι θεραπείες για το γνωστό σε όλους μας hangover είναι πολλές. Είναι όμως και αληθινές; Για να απαντήσω στο ερώτημα παραθέτω μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους που αφορούν το hangover και πώς να το ξεπεράσετε.

Μύθος 1: Ένα ποτήρι γάλα μειώνει τις επιπτώσεις του hangover

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ένα ποτήρι γάλα πριν από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων του αλκοόλ «στρώνοντας το στομάχι σας». Αλλά, μιλώντας βιολογικά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εάν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση της εκκένωσης του στομάχου σας.

Περίπου το 20% του αλκοόλ απορροφάται στο στομάχι και το υπόλοιπο απορροφάται στο έντερο. Έτσι, οποιαδήποτε τροφή που περιέχει λίπος, πρωτεΐνες ή, σε κάποιο βαθμό, υδατάνθρακες που καθυστερεί το άδειασμα του στομάχου σας θα μπορούσε να έχει πολύ μέτρια επίδραση στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ.

Μύθος 2: Ένα πρωινό με αυγά καθαρίζει το υπόλοιπο αλκοόλ

Μια έρευνα σε 2.000 Βρετανούς ενήλικες, που διεξήχθη από το One Poll, ανέφερε ότι το 26% των δημοφιλών θεραπειών για το hangover βασίζονται σε ένα πρωινό με αυγά. Υπάρχει όμως κάποια επιστήμη σε αυτό; Ίσως για τους αρουραίους...

Πιο συγκεκριμένα μια μελέτη που αφορούσε αρουραίους υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάποια υποστήριξη για αυτή την ιδέα. Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια ουσία που ονομάζεται κυστεΐνη. Όταν οι αρουραίοι τράφηκαν με θανατηφόρες ποσότητες ακεταλδεΰδης - μια τοξίνη που παράγει το σώμα σας όταν διασπά το αλκοόλ - αυτοί στους οποίους δόθηκε κυστεΐνη ήταν πολύ πιο πιθανό να επιβιώσουν από την τοξική επίθεση, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αλλά, φυσικά, οι άνθρωποι δεν είναι αρουραίοι.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος 3: Το νερό πριν τον ύπνο διώχνει τον πονοκέφαλο του hangover

Το νερό δεν πρόκειται να διώξει τον πονοκέφαλο, θα μπορούσε όμως να βοηθήσει στη μείωση των επιδράσεων της αφυδάτωσης και της ξηροστομίας, εξαιτίας του αλκοόλ.

Μύθος 4: Πρέπει να αποφεύγετε να ανακατεύετε τα ποτά σας

Υπάρχει μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι η ανάμειξη ποτών κάνει το hangover χειρότερο. Είναι μύθος. Η ανάμειξη ποτών απλώς αυξάνει τον κίνδυνο να καταναλώσετε περισσότερο αλκοόλ επειδή χάνετε την αίσθηση της ποσότητας που πίνετε. Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό όσο αφορά τη χημεία του αλκοόλ στο κρασί και στην μπύρα.

Εάν θέλετε πραγματικά να αποφύγετε το hangover, η καλύτερη συμβουλή είναι να μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Επίσης πρέπει να πίνετε πιο αργά, να τρώτε ενώ πίνετε και να εναλλάσσετε τα αλκοολούχα ποτά με νερό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.