WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 πιο γνωστοί μύθοι για το ελαιόλαδο


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιανουαρίου 2023

Οι 5 πιο γνωστοί μύθοι για το ελαιόλαδο
pexels
Αυτά που έχετε ακούσει για το ελαιόλαδο μπορεί να είναι λάθος

Πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν τα οφέλη του ελαιολάδου. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία. Όμως όπως αποδεικνύεται, υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση εκεί έξω. Έφτασε λοιπόν η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα αναλύοντας τους κυριότερους μύθους.

Μύθος 1: Το «αγνό» ελαιόλαδο είναι η καλύτερη ποιότητα

Ο όρος «αγνός» ακούγεται πολλά υποσχόμενος. Αλλά σημαίνει απλώς ότι δεν υπάρχουν άλλα συστατικά ή έλαια στο προϊόν. Το αγνό ελαιόλαδο είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερης ποιότητας από το έξτρα παρθένο, το οποίο θεωρείται το πιο υγιεινό επειδή έχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών, μια φυσική φυτική ένωση στις ελιές που δρα σαν αντιοξειδωτικό στον οργανισμό. Το «αγνό» ελαιόλαδο έχει λιγότερες πολυφαινόλες αλλά εξακολουθεί να έχει πιθανά οφέλη για την υγεία. Έχει επίσης μια πιο ουδέτερη γεύση.

Μύθος 2: Το «ελαφρύ» ελαιόλαδο έχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες

Το «ελαφρύ» στις συσκευασίες τροφίμων μπορεί να σημαίνει ότι το προϊόν είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες. Αλλά στην περίπτωση του ελαιολάδου, η λέξη αναφέρεται απλώς στη γεύση του. Όλα τα ελαιόλαδα έχουν τις ίδιες θερμίδες και γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά της σούπας. Ένα προνόμιο του ελαφρού ελαιολάδου: Τείνει να είναι λιγότερο ακριβό από άλλες ποιότητες.

Μύθος 3: Δεν μπορείτε να μαγειρέψετε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πολύ ευαίσθητο για να μαγειρευτεί - ότι χρησιμοποιείται καλύτερα για ντρέσινγκ και σάλτσες. Είναι αλήθεια ότι έχει χαμηλότερο σημείο καπνού από ορισμένα μαγειρικά λάδια όπως το λάδι κανόλα, αλλά είναι αρκετά σταθερό για καθημερινή μαγειρική στο σπίτι.

Λάβετε υπόψη ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο τείνει να έχει περισσότερη γεύση από άλλες ποιότητες ελαιόλαδου. Έτσι, αν ψάχνετε για μια ουδέτερη γεύση, επιλέξτε ελαφρύ ή αγνό ελαιόλαδο ή ένα απλά με την ένδειξη "ελαιόλαδο" (ή χρησιμοποιήστε ένα άλλο λάδι όπως κανόλα).

Jenny.Gr
pexels

Μύθος 4: Το μαγείρεμα καταστρέφει τα οφέλη του ελαιολάδου

Δεν θα καταστρέψετε τα οφέλη του ελαιολάδου ενώ το θερμαίνετε. Μπορεί να χάσει λίγο από τη γεύση του, αλλά εξακολουθεί να περιέχει πολυφαινόλες που υπάρχουν φυσικά στο λάδι.

Μύθος 5: Τα περισσότερα ελαιόλαδα είναι ψεύτικα

Υπάρχουν φήμες ότι το ελαιόλαδο στα ράφια των καταστημάτων δεν είναι αληθινό και είναι φτιαγμένο με άλλα, φθηνότερα λάδια. Αλλά σύμφωνα με μια ανάλυση των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων από τον FDA, μόνο τρία από τα 88 έλαια που δοκιμάστηκαν απέτυχαν να πληρούν τα πρότυπα καθαρότητας (και οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι αυτά μπορεί να ήταν "ψευδώς θετικά").

Τέλος για να διατηρήστε το ελαιόλαδο θα πρέπει να το έχετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος (σε ένα ντουλάπι) και να το χρησιμοποιήσετε εντός 1-3 μηνών από τη στιγμή που το ανοίξετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.