WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 7 κορυφαία οφέλη της βιταμίνης Β6 και που να τη βρείτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιανουαρίου 2023

Τα 7 κορυφαία οφέλη της βιταμίνης Β6 και που να τη βρείτε
pexels
Η βιταμίνη Β6 (γνωστή και ως πυριδοξίνη) είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που βοηθά στη διατήρηση της υγείας ολόκληρου του σώματός σας.

Η βιταμίνη Β6 είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β που βοηθούν το σώμα σας να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά. Το σώμα σας χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες αυτής της θρεπτικής ουσίας για περισσότερες από 100 χημικές (ενζυμικές) αντιδράσεις που εμπλέκονται στον μεταβολισμό σας .

Η Β6 είναι υδατοδιαλυτή (διαλύεται στο νερό), πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας απορρίπτει τυχόν περίσσεια Β6 στα ούρα σας. Σημαίνει επίσης ότι πρέπει να αναπληρώνετε τη Β6 με συνέπεια, ιδανικά από μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει κρέατα, δημητριακά, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Και αν δεν τρώτε κρέας, η Β6 είναι διαθέσιμη σε πολλά άλλα τρόφιμα, επομένως μπορείτε εύκολα να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή Β6 μέσω του σωστού συνδυασμού τροφών. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη λήψη ενός συμπληρώματος Β6 για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα. Για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα Β6, είναι καλύτερο να λαμβάνετε αυτή τη βιταμίνη μέσω τροφικών πηγών.

Ποια είναι τα οφέλη της Β6;

Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Β6 μπορεί να προσφέρει αυτά τα επτά πιθανά οφέλη για την υγεία:

Πρόληψη και θεραπεία αναιμίας

Μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 (καθώς και σιδήρου) με αναιμία , ειδικά σε έγκυες και σε αναπαραγωγική ηλικία. Η αναιμία εμφανίζεται όταν δεν έχετε αρκετή αιμοσφαιρίνη για να μεταφέρετε οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σας.

Η βιταμίνη Β6 βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη θεραπεία μιας πάθησης που όνομάζεται σιδηροβλαστική αναιμία, μια σπάνια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια.

Βελτίωση της διάθεσης

Η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της διάθεσης και ακόμη και στον ύπνο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι υψηλές δόσεις Β6 μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του άγχους και άλλων διαταραχών της διάθεσης.

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Β6 σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης πρόσφατα ότι οι νεαροί ενήλικες ένιωθαν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη μετά τη λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 κάθε μέρα για ένα μήνα.

Προάγει την υγεία του εγκεφάλου

Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου λόγω του ρόλου της στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών. Η ανεπάρκεια των βιταμινών Β6 και Β12 έχει συσχετιστεί με μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι τα συμπληρώματα μπορούν να επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση ή να αποτρέψουν νευρολογικά προβλήματα.

Jenny.Gr
pexels

Ανακουφίζει τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η Β6 παίζει πολλούς ζωτικούς ρόλους στη διασφάλιση μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Αλλά είναι περισσότερο γνωστό ότι βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της σοβαρής πρωινής ναυτίας.

Το ACOG συνιστά συμπληρώματα βιταμίνης Β6 ως θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να περιέχουν δοξυλαμίνη, η οποία έχει αποδειχτεί ως ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για αυτά τα συμπτώματα.

Προστατεύει την καρδιά σας

Αυτό το θρεπτικό συστατικό βοηθά επίσης το σώμα σας να διατηρεί φυσιολογικά επίπεδα ομοκυστεΐνης , ενός αμινοξέος που βοηθά στη δημιουργία πρωτεϊνών, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος ή απόφραξη αιμοφόρων αγγείων εάν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο, αλλά τα συμπληρώματα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού .

Μειώνει την πιθανότητα καρκίνου

Η βιταμίνη Β6 παίζει βασικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψή της σχετίζεται με ασθένειες που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα .

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η βιταμίνη Β6 σε τρόφιμα ή συμπληρώματα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, οι πρώτες μελέτες υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ της επαρκούς πρόσληψης Β6 και άλλων βιταμινών Β και του μειωμένου κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Χαμηλότερος κίνδυνος οφθαλμικής νόσου

Η έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος και Β12 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Σε μια μελέτη , οι γυναίκες συμμετέχουσες που έπαιρναν συμπληρώματα Β6, Β12 και φυλλικού καθημερινά για επτά χρόνια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ωχρά κιλήδα.

Είναι επιβλαβής η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Β6;

Ενώ η βιταμίνη Β6 έχει πολλά οφέλη, η υπερβολική ποσότητα από τα συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβής. Επικοινωνήστε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Το ανώτατο όριο της βιταμίνης Β6 για τους ενήλικες είναι 100 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα. Πολύ περισσότερο από αυτό το όριο μπορεί να προκαλέσει:

  • Αταξία (απώλεια ελέγχου των κινήσεων του σώματος).

  • Ναυτία ή καούρα .

  • Νευρική βλάβη και μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια σας (περιφερική νευροπάθεια ).

  • Μειωμένη ικανότητα αίσθησης ακραίων θερμοκρασιών ή πόνου (αισθητηριακή νευροπάθεια).

  • Ευαισθησία στο ηλιακό φως (φωτοευαισθησία).

Πρέπει να πάρω συμπληρώματα βιταμίνης Β6;

Τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα, καθώς η Β6 περιέχεται σε μεγάλη ποικιλία τροφών. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ποικίλη διατροφή και μιλήστε με τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα ή αλλαγές στην υγεία σας.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β6;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν κρέατα, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, προστίθεται συχνά σε τρόφιμα (εμπλουτισμένα) όπως τα δημητριακά.

Μπορείτε να βρείτε τη Β6 σε μια σειρά από τρόφιμα που είναι ευρέως διαθέσιμα και είναι εύκολο να τα προσθέσετε σε ένα ισορροπημένο γεύμα.

Καλές πηγές βιταμίνης Β6 περιλαμβάνουν:

Ψάρι: Ο τόνος είναι ένα υγιεινό για την καρδιά ψάρι που έχει μία από τις υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β6 από οποιαδήποτε τροφή.

Μοσχάρι: Το βοδινό κρέας είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6. Το συκώτι κοτόπουλου και τα προϊόντα από συκώτι βοδινού κρέατος είναι επίσης εξαιρετικές πηγές Β6.

Tofu: Το τόφου είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης που είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Β6, με 1 φλιτζάνι να παρέχει το 66% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Ένα φλιτζάνι τυρί cottage 1% χαμηλών λιπαρών σας δίνει το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Αυγά: Ανεξάρτητα από το πώς τα προετοιμάζετε, μπορείτε να πάρετε το 10% της συνιστώμενης ημερησίας πρόσληψης σε Β6 τρώγοντας δύο αυγά.

Φρούτα και λαχανικά: Ένα φλιτζάνι ρεβίθια παρέχει το 65% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Άλλες φυτικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν: Γλυκοπατάτα, πατάτες, μπανάνες, αβοκάντο, αρακάς, φιστίκια Αιγίνης, καρότα, σπανάκι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.