WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά που βελτιώνουν την υγειά του εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιανουαρίου 2023

5 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά που βελτιώνουν την υγειά του εντέρου
pexels
Όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου και του μικροβιώματος σας, τα προβιοτικά φαίνεται να είναι ο πρωταγωνιστής. Όμως εκτός από αυτά τα ζωντανά βακτήρια, υπάρχουν και τα πρεβιοτικά τα οποία συμβάλουν επίσης στην υγεία τους εντέρου και συχνά παραλείπονται.

Καθώς η έρευνα για το μικροβίωμα συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, γνωρίζουμε ότι η υγεία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει πολλά πράγματα όπως το ανοσοποιητικό, τη διάθεση, τον ύπνο, την ενέργεια και πολλά άλλα. Και ίσως οι περισσότεροι μέχρι τώρα γνωρίζατε τα προβιοτικά και τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία του εντέρου μας. Όμως υπάρχουν και τα πρεβιοτικά, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά.

Τα πρεβιοτικά είναι ένα είδος ίνας που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει και αποτελούν την «τροφή» για τα καλά βακτήρια, τα προβιοτικά, τα οποία διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Αντίστοιχα, τα προβιοτικά αποτελούν μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και της ζύμης, που υποστηρίζουν την υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν διάσπαρτα στο σώμα μας στους βλεννογόνους, στο δέρμα, στο στόμα, στον κόλπο αλλά το έντερο αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ποικιλία και αριθμό αποικία. Στα τρόφιμα εντοπίζονται κυρίως σε όσα έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το τουρσί, τα ζυμωμένα τυριά ή το κεφίρ.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου

Σκόρδο

Πριν καν σκεφτείτε τα πρεβιοτικά οφέλη, οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι το σκόρδο μπορεί πραγματικά να δώσει μια γεύση σε οποιοδήποτε γεύμα. Μπορείτε απλά να προσθέσετε φρέσκο ​​σκόρδο σε σπιτικές σάλτσες, σούπες, γεύματα σε τηγάνι ή ακόμα και σε μια ομελέτα αυγών το πρωί.

Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα ευέλικτο τρόφιμο που μπορείτε εύκολα να την προσθέσετε στα πρωινά σας γεύματα. Εκτός από τα πρεβιοτικά η βρώμη είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Jenny.Gr
pexels

Μπανάνες

Ένας ακόμη λόγος για να συνεχίσετε να τρώτε αυτό το δημοφιλές φρούτο. Συνδυάζονται υπέροχα με αμύγδαλα ή κάσιους για ένα σνακ πριν την προπόνηση, προστίθενται εύκολα σε smoothies ή μπορείτε απλά να τις φάτε σκέτες.

Σπαράγγια

Αν θέλετε να επεκταθείτε πέρα ​​από τα παραδοσιακά πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι με πρόσθετα πρεβιοτικά οφέλη, τα σπαράγγια είναι η απάντηση.

Πατάτες

Ένα διαχρονικό comfort food που μπορεί να συνοδεύσει πολλά διαφορετικά κυρίως πιάτα. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά ατελείωτες.

Τέλος πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πρεβιοτικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ανακουφίζουν από τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος του Chron και η ελκώδης κολίτιδα. Επίσης ακριβώς επειδή έχουν την ιδιότητα να φροντίζουν για τον πολλαπλασιασμό των καλών βακτηριδίων, τα πρεβιοτικά ανακουφίζουν τόσο από τη δυσκοιλιότητα όσο και από την περιστασιακή διάρροια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.