WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά είναι καλός ο μεσημεριανός ύπνος;


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Ιανουαρίου 2023

Τελικά είναι καλός ο μεσημεριανός ύπνος;
pexels
Μπορεί ο μεσημεριανός ύπνος να είναι κακός για την υγεία μας;

Για κάποιους, δεν υπάρχει τίποτα τόσο αναζωογονητικό όσο ο μεσημεριανός ύπνος. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων κοιμάται καθημερινά, ενώ σε ορισμένες χώρες - όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Μεξικό και η Ελλάδα - μια γρήγορη απογευματινή σιέστα είναι μια πολιτιστική παράδοση που χρονολογείται από αιώνες. Είναι όμως καλός ο μεσημεριανός ύπνος;

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς κακό με τον μεσημεριανό ύπνο. Ωστόσο, η ανάγκη να κοιμάστε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι δεν κοιμάστε αρκετά ποιοτικά τη νύχτα. Και οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται από επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα.

Επίσης οι μεσημεριανοί ύπνοι, ενώ είναι φυσιολογικοί και συχνά καλοί για εσάς, θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικοί και ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Για παράδειγμα, η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι βιώνουν παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας πιο πιθανό να αναζητήσουν έναν μεσημεριανό ύπνο.

Από την άλλη μεριά όταν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται απαραιτήτως έλλειψη ύπνου ή κούραση, ένας μεσημεριανός ύπνος μπορεί να υποστηρίξει την ευημερία τους.

Jenny.Gr
pexels

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως:

Αδράνεια ύπνου. Ενώ ορισμένοι μεσημεριανοί ύπνοι είναι ωφέλιμοι, άλλοι μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε αποπροσανατολισμένοι και με μειωμένη εγρήγορση. Αυτό είναι γνωστό ως αδράνεια ύπνου, μια φυσιολογική κατάσταση μειωμένης γνωστικής απόδοσης που μπορεί να συμβεί αμέσως μετά τον νυχτερινό και τον μεσημεριανό ύπνο.

Προσωρινή ατονία, αποπροσανατολισμός και μειωμένη εγρήγορση μπορεί να ακολουθήσουν μετά την αφύπνιση από οποιαδήποτε περίοδο ύπνου και χρειάζεται λίγο χρόνο - συνήθως περίπου 15 λεπτά - για να εξαφανιστούν αυτά τα συμπτώματα. Αυτό δεν είναι συνήθως πρόβλημα όταν οι άνθρωποι έχουν χρόνο να αφήσουν την αδράνεια ύπνου να περάσει, αλλά μπορεί να είναι προβληματικό για άτομα που είναι σε ετοιμότητα ή πρέπει να είναι σε εγρήγορση αμέσως μετά το ξύπνημα.

Προβλήματα νυχτερινού ύπνου. Οι μεσημεριανοί ύπνοι δεν επηρεάζουν την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά εάν έχετε αϋπνίες, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν για να ξυπνήσετε αναζωογονημένοι μετά από έναν μεσημεριανό ύπνο, είναι σημαντικό να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να ξυπνήσει πριν συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας, ιδιαίτερα εκείνες που απαιτούν γρήγορη ή απότομη αντίδραση.

Τέλος το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο συνιστά ο μεσημεριανός ύπνος να διαρκεί 20-30 λεπτά, ώστε να βελτιώνονται τα επίπεδα εγρήγορσης χωρίς όμως να χαλάει η διάθεσή μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.