WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυσική Vs πρόσθετη ζάχαρη: Η σημαντική διαφορά αλλά και η ομοιότητα μεταξύ τους


JTeam

27 Ιανουαρίου 2023

Φυσική Vs πρόσθετη ζάχαρη: Η σημαντική διαφορά αλλά και η ομοιότητα μεταξύ τους
pexels
Μέχρι τώρα πιθανότατα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία σας. Ωστόσο υπάρχουν διάφορα είδη σακχάρων εκεί έξω. Δύο είδη, για την ακρίβεια. Υπάρχει η φυσική ζάχαρη και η πρόσθετη ζάχαρη.

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ζάχαρη για να επιβιώσει, τη φυσική ζάχαρη. Αλλά ο εγκέφαλος και το σώμα σας μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη, η οποία τοποθετείται σε τρόφιμα για να δώσει μια γλυκιά γεύση. Ακολουθεί μια καλύτερη ανάλυση στη διαφορά μεταξύ των δύο σακχάρων και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση για να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες .

Τι είναι τα φυσικά και τα πρόσθετα σάκχαρα;

Τα φυσικά σάκχαρα βρίσκονται στα τρόφιμα από την αρχή. Εμφανίζονται σε τρόφιμα όπως φρούτα, ορισμένα λαχανικά και γαλακτοκομικά. Τα πρόσθετα σάκχαρα δεν είναι από την αρχή στα τρόφιμα και προστίθενται για να ενισχύσουν τη γεύση. Ακόμη και όταν η ζάχαρη προέρχεται από μια φαινομενικά υγιεινή πηγή, όπως η αγαύη, θεωρείται προστιθέμενη ζάχαρη.

Για παράδειγμα, μια μερίδα γιαουρτιού χωρίς λιπαρά έχει σχεδόν πέντε γραμμάρια φυσικής ζάχαρης. Αυτή είναι η ζάχαρη που υπάρχει στο γιαούρτι από την αρχή. Αλλά μια μερίδα ζαχαρούχου γιαουρτιού βανίλιας χωρίς λιπαρά έχει 14 γραμμάρια ζάχαρης, μερικά από τα οποία προστέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των φυσικών και των πρόσθετων σακχάρων;

Εδώ είναι το εκπληκτικό για τη ζάχαρη: Δεν υπάρχει καμία χημική διαφορά μεταξύ της φυσικής και της πρόσθετης ζάχαρης. Είναι φτιαγμένες από τα ίδια μόρια - γλυκόζη και φρουκτόζη. Υπάρχει επίσης λακτόζη, η οποία βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τεχνικά, το σώμα σας δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της φυσικής ζάχαρης και της πρόσθετης ζάχαρης.

Η ζάχαρη είναι ζάχαρη, ανεξάρτητα από το όνομα που έχει. Υπάρχει όμως μία διαφορά στα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα.

Τα τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα συνοδεύονται από άλλα υγιεινά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, που προσφέρουν στο σώμα σας ολοκληρωμένη διατροφή και το βοηθούν να επεξεργάζεται τη ζάχαρη με πιο υγιεινό τρόπο. Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη ζάχαρης δεν προσφέρει αυτά τα οφέλη και, όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Jenny.Gr

Είναι η ζάχαρη στα φρούτα κακή για την υγεία;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη ζάχαρη στα φρούτα. Όταν τρώτε φυσική ζάχαρη σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, συνοδεύεται με τα οφέλη των φυτικών ινών. Όταν καταναλώνετε (διαλυτές) φυτικές ίνες, σχηματίζεται ένα τζελ στο έντερο σας που δημιουργεί ένα φράγμα για να επιβραδύνει την απορρόφηση της φρουκτόζης, η οποία προστατεύει το συκώτι σας. Ωστόσο, όταν τρώτε πρόσθετη ζάχαρη χωρίς φυτικές ίνες, πηγαίνει στο συκώτι σας, μετατρέποντας τις περιττές ποσότητες σε λίπος.

Είναι ανθυειγινή η προσθήκη ζάχαρης;

Η κατανάλωση πάρα πολλών τροφών με πρόσθετα σάκχαρα είναι απλώς μια σπατάλη της ημερήσιας θερμιδικής σας πρόσληψης. Επίσης θα μπορούσε να βλάψετε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την υγεία σας.

Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή που μπορεί να εμφανίσει το σώμα σας όταν καταναλώνετε υπερβολικά πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να το θέσει υπό πίεση και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Ποια τρόφιμα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι χρειάζεται μόνο να προσέχουν τα πρόσθετα σάκχαρα σε γλυκά τρόφιμα, όπως μπισκότα και κέικ. Ωστόσο, η πρόσθετη ζάχαρη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα τεχνητά γλυκαντικά υπάρχουν επίσης σε πολλές μεγάλες μάρκες σάλτσας ζυμαρικών, ψωμιού, μπάρες γκρανόλα, γιαούρτι, κέτσαπ, σάλτσες για σαλάτες και πολλά άλλα.

Για να μειώσετε την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διαβάσετε τη λίστα συστατικών του φαγητού σας. Εάν η λίστα περιέχει ζάχαρη ή οποιοδήποτε από τα άλλα ονόματα, τότε πρόκειται για τρόφιμο με προσθήκη ζάχαρης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.