WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή και χοληδόχος κύστη: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για βέλτιστη υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Φεβρουαρίου 2023

Διατροφή και χοληδόχος κύστη: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για βέλτιστη υγεία
pexels
Μάθετε ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε σε μια διατροφή για τη χοληδόχο κύστη, καθώς και συμβουλές για τη διαχείριση προβλημάτων της χοληδόχου κύστης.

Όλοι είναι εξοικειωμένοι όταν συζητάμε για τη διατροφή με σκοπό μια υγιή καρδιά, αλλά τι γίνεται με τις δίαιτες για τη χοληδόχο κύστη; Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα σχετικά με το θέμα, αλλά η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά θα διατηρήσει αυτό το όργανο σε καλή υγεία.

Η νόσος της χοληδόχου κύστης είναι κοινή, αλλά είναι ένα όργανο που τα περισσότερα άτομα δεν το σκέφτονται πολύ μέχρι να υπάρξει πρόβλημα, επειδή δεν γνωρίζουν την κύρια λειτουργία της χολής που είναι να βοηθάει το σώμα να απορροφά τα λίπη ως μέρος της πεπτικής διαδικασίας.

Τι είναι η χοληδόχος κύστη;

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και συνδέεται με τα έντερα. Η κύρια λειτουργία της είναι να αποθηκεύει και να συγκεντρώνει τη χολή, το υγρό που παράγεται στο συκώτι για να βοηθήσει στην πέψη των λιπών από τα τρόφιμα. Μετά το φαγητό, η χοληδόχος κύστη εκκενώνει τη χολή μέσω ενός μικροσκοπικού σωλήνα, γνωστού ως χοληδόχου πόρου, στο λεπτό έντερο.

Η χοληδόχος κύστη κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά της, εκτός εάν κάτι εμποδίζει τον χοληδόχο πόρο, όπως οι πέτρες στη χολή. Αυτό συμβαίνει όταν ουσίες στη χολή –συνήθως η χοληστερόλη ή η χολερυθρίνη– σκληραίνουν με την πάροδο του χρόνου και σχηματίζουν πέτρες στη χολή, την πιο κοινή διαταραχή της χοληδόχου κύστης. Οι χολόλιθοι μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και ποσότητα. Μπορούν να είναι τόσο μικροί όσο ένας κόκκος άμμου ή να μεγαλώσουν όσο μια μπάλα του γκολφ. Μπορούν να σχηματιστούν ως ένας μεγάλος χολόλιθος ή εκατοντάδες μικρές πέτρες στη χολή.

Ενώ οι περισσότεροι χολόλιθοι είναι ανώδυνοι και μπορούν να υποχωρήσουν από μόνοι τους, οι μικρότεροι χολόλιθοι είναι πιο πιθανό να ταξιδέψουν μέσω του χοληδόχου πόρου και να προκαλέσουν απόφραξη στη ροή της χολής. Αυτή η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει έναν οξύ πόνο - γνωστό ως κολικό των χοληφόρων - στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς σας .

Διατροφή και χοληδόχος κύστης

Ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου συμβάλλουν στον σχηματισμό χολόλιθων, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, του σωματικού βάρους και της διατροφής. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας, οι γυναίκες μεταξύ 20 και 60 ετών έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πέτρες στη χολή από τους άνδρες. Το σωματικό βάρος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Ο κίνδυνος για πέτρες στη χολή είναι υψηλότερος σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης και προστασίας της υγείας της χοληδόχου κύστης. Είτε κινδυνεύετε είτε όχι από πέτρες στη χολή, είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, μέτρια σε θερμίδες και υψηλή σε φυτικές ίνες. Η συνεπής πρόσληψη υγιεινών λιπών από φρέσκα τρόφιμα –όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, αυγά, λιπαρά ψάρια– είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση της υγείας της χοληδόχου κύστης και τη σταθερή ροή της χολής.

Πολυάριθμες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2022 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Preventive Medicine, έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλή σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά είχαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν χολόλιθους.

Τα πικρά τρόφιμα είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμα για να βοηθήσουν τη χοληδόχο κύστη να συσπαστεί. Σκεφτείτε τη ρόκα, τα εσπεριδοειδή, τις φλούδες εσπεριδοειδών, τους σπόρους μάραθου, την πικραλίδα, το λάχανο, το κάρδαμο, την αγκινάρα, τα κράνμπερι, τον άνηθο και το τζίντζερ.

Τροφές για μια υγιή χοληδόχο κύστη

Τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι συνήθως βασικά σε πολλές δίαιτες, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρχει ο φόβος για τα λίπη, κυρίως τα καλά λιπαρά, γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας. Μάλιστα η χαμηλή πρόσληψη λιπαρών είναι η βασική αιτία των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης και των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

Για μια υγιή χοληδόχο κύστη, ενσωματώστε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας:

  • Αβοκάντο

  • Φασόλια

  • Εσπεριδοειδή

  • Σκούρα πράσινα, συμπεριλαμβανομένης της ρόκας, της πικραλίδας και του λάχανου

  • Αυγά

  • Λιπαρά ψάρια

  • Γαλακτοκομικά

  • Ξηροί καρποί, ιδιαίτερα αμύγδαλα και φιστίκια

  • Ελαιόλαδο

  • Αρακάς

  • Σπόροι

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένου ψωμιού ολικής αλέσεως, καστανό ρυζιού, βρώμης, πίτουρου δημητριακών.

Jenny.Gr
pexels

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε προβλήματα χοληδόχου κύστης

Πολλά προβλήματα της χοληδόχου κύστης προέρχονται από την υψηλή κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων και trans λιπαρών που βρίσκονται συνήθως στη σύγχρονη δυτική διατροφή, τα οποία προάγουν το σχηματισμό χολόλιθων.

Η αλλαγή στη διατροφή σας δεν θα σας απαλλάξει από τους χολόλιθους που υπάρχουν ήδη, αλλά η ισορροπημένη διατροφή και ο περιορισμός της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ή στην πρόληψη μελλοντικών χολόλιθων.

Προσπαθήστε να περιορίσετε αυτές τις τροφές:

  • Τηγανητά φαγητά

  • Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

  • Κόκκινα, επεξεργασμένα κρέατα

  • Ζάχαρη

  • Τρόφιμα πλούσια σε trans λιπαρά, όπως πατατάκια

6 συμβουλές για μια υγιή χοληδόχο κύστη

Μην παραλείπετε γεύματα

Κάθε φορά που τρώτε, η χοληδόχος κύστη σας απελευθερώνει χολή για την πέψη. Όταν παραλείπετε γεύματα, η χολή μπορεί να συσσωρευτεί. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη. Με την πάροδο του χρόνου, τα λίπη μπορούν να σκληρύνουν και να γίνουν πέτρες στη χολή.

Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως

Οι ακατέργαστες φυτικές ίνες μειώνουν τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, που αναφέρεται επίσης ως LDL ή «κακή» χοληστερόλη και αυτό προστατεύει την καρδιά σας και βοηθά να κρατήσετε μακριά τις πέτρες στη χολή. Οι φυτικές ίνες ενεργοποιούν το πεπτικό σας σύστημα και ξεπλένουν τη χολή από το σώμα σας. Στόχος να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες – όπως ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, καστανό ή άγριο ρύζι, πλιγούρι βρώμης, κριθάρι– και άλλες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερόλη σας.

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πάντα καλά για την υγεία σας και αυτό δεν διαφέρει για τη χοληδόχο κύστη. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και E. Μια μελέτη με περισσότερα από 2.000 τυχαία επιλεγμένα άτομα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Gastroenterology διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C βοήθησε στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χολόλιθων σε άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών.

Jenny.Gr
pexels

Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες

Η γρήγορη απώλεια μεγάλου βάρους εμποδίζει τη σωστή κένωση της χοληδόχου κύστης σας, κάτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει στο σχηματισμό χολόλιθων. Για να χάσετε κιλά με υγιεινό τρόπο, στοχεύστε να χάνετε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και ενσωματώνοντας την τακτική άσκηση στη ρουτίνα σας.

Προσθέστε ελαιόλαδο

Αυτό το απλό συστατικό μπορεί να είναι σημαντικό για την υγεία της χοληδόχου κύστης. Το ελαιόλαδο είναι μια υγιής πηγή ακόρεστων λιπαρών, τα οποία βοηθούν τη χοληδόχο κύστη να καθαρίσει. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι μοναδικές ιδιότητες του ελαιόλαδου βοηθούν τη χοληδόχο κύστη να αδειάζει, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ασθένειας.

Καταναλώστε ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά καθώς είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά. Έχουν επίσης πολλές φυτικές στερόλες, ενώσεις που εμποδίζουν το σώμα σας να απορροφήσει τη χοληστερόλη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού χολόλιθων.

Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από πέτρες στη χολή και μειώνει την ανάγκη για χολοκυστεκτομή, μια χειρουργική επέμβαση που συνήθως εκτελείται για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης για τη θεραπεία των χολόλιθων και άλλων προβλημάτων της χοληδόχου κύστης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.