WELL BEING

Κερσετίνη: Τι είναι και γιατί είναι καλό να την εντάξετε στη διατροφή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Φεβρουαρίου 2023

Κερσετίνη: Τι είναι και γιατί είναι καλό να την εντάξετε στη διατροφή σας
pexels
Η κερσετίνη είναι ένα είδος φυτικής χρωστικής που είναι γνωστή ως φλαβονοειδές. Βρίσκεται φυσικά σε μια ποικιλία τροφίμων και ροφήματος, ενώ διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος.

Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδη δράση, γι αυτό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα δείχνει ότι η συμπληρωματική κερσετίνη μπορεί επίσης να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου, να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να βοηθήσει την υγεία του εγκεφάλου.

Οφέλη για την υγεία

Η κερσετίνη έχει μελετηθεί για μια ποικιλία καταστάσεων. Η έρευνα δείχνει ότι το φλαβονοειδές - μέσω της φλεγμονής και των αντιοξειδωτικών του επιδράσεων - μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έως τη μείωση του κινδύνου ασθενειών.

Έχει αντιοξειδωτική δράση

Ως μέρος του φυσιολογικού μεταβολισμού, το ανθρώπινο σώμα παράγει ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα υγιή κύτταρα, πυροδοτούν γονιδιακές μεταλλάξεις, επιταχύνουν τη γήρανση και αυξάνουν τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Η κερσετίνη έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά την επιβλαβή επίδραση των ελεύθερων ριζών μέσω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης. Αυτή η αντιοξειδωτική δράση μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει μια σταθερή κατάσταση, να αποτρέψει την πρόωρη γήρανση και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας έχει γίνει σε κύτταρα ή ζώα, αλλά οι ερευνητές προτείνουν ότι τα αποτέλεσματα είναι πιθανό να ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Έχει αντιμικροβιακή δράση

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η κερσετίνη προσφέρει ευρέως φάσματος αντιβακτηριακές ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη Salmonella enteritidis (σαλμονέλα), τον Staphylococcus aureus (σταφυλόκοκκος) και την Escherichia coli (E. coli), εν μέρει καταστρέφοντας τα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα και αλλάζοντας τη λειτουργία των κυττάρων.

Η κερσετίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στα φάρμακα μικροοργανισμών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση στελεχών βακτηρίων που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Η κερσετίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά των βακτηρίων που επηρεάζουν το δέρμα, καθώς και το πεπτικό, το αναπνευστικό και το ουροποιητικό σύστημα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι καταπολεμά ορισμένους ιούς και μύκητες.

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Η κερσετίνη προστατεύει την υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να μειώσει την πίεση στις αρτηρίες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις

Η κερσετίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι περιορίζει την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους που, σε υψηλές ποσότητες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου

Η νόσος Alzheimer (AD) είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων. Με τον καιρό καταστρέφει τη μνήμη και τη σκέψη. Τα φλαβονοειδή, η οικογένεια των αντιοξειδωτικών στην οποία ανήκει η κερσετίνη, έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητές τους, οι οποίες και οι δύο είναι σημαντικές για την πρόληψη της AD. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή στο σύνολό τους μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ή της εξέλιξης της AD.

Η έρευνα για το πώς η κερσετίνη επηρεάζει την AD έχει βασιστεί κυρίως σε ζώα. Ωστόσο, μια μελέτη σε ανθρώπους εξέτασε την επίδραση της σκόνης κρεμμυδιού πλούσιου σε κερσετίνη στη γνωστική λειτουργία σε 70 υγιείς Ιάπωνες ενήλικες ηλικίας 60 έως 79 ετών. Οι συμμετέχοντες τυχαία ανατέθηκαν να καταναλώσουν είτε 11 γραμμάρια σκόνης κρεμμυδιού με υψηλή περιεκτικότητα σε κερσετίνη ή εικονικό φάρμακο καθημερινά για 24 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλούσια σε κερσετίνη σκόνη κρεμμυδιού μπορεί να καθυστερήσει τη γνωστική έκπτωση σε ηλικιωμένους με πρώιμο στάδιο AD. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ομάδα κερσετίνης παρουσίασε καλύτερες βαθμολογίες γνωστικής λειτουργίας, βελτιωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένο συνολικό κίνητρο.

Μπορεί να βοηθήσει σε αυτοάνοσες καταστάσεις

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα υγιή κύτταρα του σώματός σας. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις περιλαμβάνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον λύκο.

Λόγω των προστατευτικών αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών της ικανοτήτων, η κερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη διαχείριση αυτοάνοσων καταστάσεων. Για παράδειγμα, σε μια μικρή μελέτη, 50 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα έλαβαν τυχαία είτε 500 mg κερσετίνης είτε εικονικό φάρμακο κάθε μέρα για οκτώ εβδομάδες. Η ομάδα της κερσετίνης παρουσίασε σημαντικές μειώσεις στην πρωινή δυσκαμψία, τον πρωϊνό πόνο και τον πόνο μετά τη δραστηριότητα σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπτώσεων του σύνδρομου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κοινή αιτία υπογονιμότητας, επηρεάζοντας το 6% έως 12% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στις ΗΠΑ. Τα άτομα με PCOS έχουν υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης ανδρογόνου από τα άτομα με γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Τα επίπεδα των ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της ωορρηξίας.

Τα άτομα με PCOS είναι επίσης συχνά ανθεκτικά στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα τους παράγει ινσουλίνη αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπινων μελετών εξέτασε την επίδραση των συμπληρωμάτων κερσετίνης έναντι ενός εικονικού φαρμάκου στο PCOS για έως και 12 εβδομάδες. Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει δείξει θετικά αποτελέσματα, με τους χρήστες κερσετίνης να παρουσιάζουν βελτιώσεις στη ρύθμιση τόσο των ορμονών όσο και της ινσουλίνης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να βγάλουν ισχυρά συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων κερσετίνης για το PCOS.

Jenny.Gr
pexels

Πηγές κερσετίνης

Η κερσετίνη βρίσκεται φυσικά σε μια ποικιλία φυτικών τροφών, όπως:

  • Μήλα
  • Μούρα
  • Κεράσια
  • Εσπεριδοειδή
  • Σταφύλια
  • Αχλάδια
  • Σπαράγγι
  • Μπρόκολο
  • Κρεμμύδι
  • Γλυκοπατάτα
  • Ντομάτες
  • Κόλιαντρο
  • Άνηθο
  • Ρίγανη
  • Πράσινο τσάι
  • Μαύρο τσάι
  • Ερυθρό κρασί
  • Η κερσετίνη μπορεί επίσης να ληφθεί σε μορφή συμπληρώματος.

Συνιστώμενη πρόσληψη

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ειδικά για κερσετίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι κύριες πηγές κερσετίνης και οι Διατροφικές Οδηγίες 2020-2025 για τους Αμερικανούς συμβουλεύουν τους ενήλικες να καταναλώνουν 1,5 έως δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα.

Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν από 50-800mg φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών την ημέρα. Πιστεύεται ότι η κερσετίνη αντιπροσωπεύει το 75% αυτής της πρόσληψης, ανάλογα με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τσαγιού.

Όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό σε τρόφιμα και ποτά, η κερσετίνη πιστεύεται ότι είναι ασφαλής σε ποσότητες έως και 500 mg ανά μερίδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ενώ μπορείτε επίσης να πάρετε την κερσετίνη σε μορφή συμπληρώματος, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μακροχρόνιας χρήσης δεν έχουν τεκμηριωθεί καλά. Επί του παρόντος, είναι μόνο γνωστό ότι έως και 1 γραμμάριο συμπληρωμάτων κερσετίνης την ημέρα για 12 εβδομάδες θεωρείται ασφαλές. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για μεγαλύτερη χρήση και υψηλότερες δόσεις.

Παρενέργειες

Η κερσετίνη δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι τοξική ή ότι προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σε καμία από τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις οποίες έχει μελετηθεί. Γενικά, η κερσετίνη θεωρείται ασφαλής όταν λαμβάνεται φυσικά μέσω τροφών και ποτών.

Ενώ για τα συμπληρώματα κερσετίνης, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες σε κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούσαν έως και 1.000 mg την ημέρα για έως και 12 εβδομάδες. Μια μελέτη που χρησιμοποίησε 200 mg κερσετίνης δύο φορές την ημέρα για 30 ημέρες έδειξε ήπια δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτά περιελάμβαναν πόνο στο στομάχι και παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αέρια και διαταραχές ύπνου. Ωστόσο, το ποσοστό αυτών των επιδράσεων ήταν παρόμοιο με εκείνο της ομάδας εικονικού φαρμάκου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.