WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κετογονική δίαιτα: Αναλύουμε τα πιο παράξενα συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Φεβρουαρίου 2023

Κετογονική δίαιτα: Αναλύουμε τα πιο παράξενα συμπτώματα
pexels
Από την κυκλοθυμία μέχρι την ομίχλη του εγκεφάλου, εξηγούμε τα πιο παράξενα συμπτώματα της κετογονικής δίαιτας.

Η κετογονική δίαιτα έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, με διασημότητες από την Katie Couric μέχρι τις Kardashians να εκθειάζουν τα οφέλη της. Αλλά, τίποτα δεν είναι τέλειο, γιατί υπάρχουν μερικές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε εάν σκέφτεστε να την ακολουθήσετε.

Ενώ οι θαυμαστές της κετογονικής δίαιτας ορκίζονται ότι οδηγεί σε απώλεια βάρους, καλύτερα επίπεδα ενέργειας και λιγότερες λιγούρες, πολλοί αναγνωρίζουν επίσης ότι συνοδεύεται από κάποια ασυνήθιστα μειονεκτήματα όπως η γρίπη κέτωσης ή κέτο-γρίπη και πιθανά πεπτικά προβλήματα.

Σε ένα τυπικό πρόγραμμα της κετογονικής δίαιτας το λίπος φτάνει έως και το 80% των ημερήσιων θερμίδων σας, ενώ μόλις το 5% προέρχεται από υδατάνθρακες ( Αξίζει να σημειωθεί: Αυτό είναι 40-60% λιγότεροι υδατάνθρακες από τη συνιστώμενη διατροφική ποσότητα .) Έτσι, εάν τρώτε 2.000 θερμίδες την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι μόνο 100 από αυτές προέρχονται από υδατάνθρακες- συμπεριλαμβανομένων υδατανθράκων όπως φρούτα και λαχανικά.

Ο κύριος στόχος της δίαιτας κετο είναι να σας φέρει σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, όπου το σώμα σας καίει λίπος για ενέργεια αντί για τους συνηθισμένους υδατάνθρακες. Αλλά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα περίεργα και άβολα συμπτώματα.

Οι παρενέργειες μπορεί να διαφέρουν για τον καθένα. Γενικά, όμως, οι περισσότεροι θα έχετε μερικά δυσάρεστα συμπτώματα στην αρχή της δίαιτας καθώς το σώμα σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο διατροφικό πρόγραμμα.

Η κετογονική δίαιτα δεν είναι για όλους και ίσως οι πιθανές παρενέργειες απλά δεν αξίζουν τον κόπο. Λοιπόν, δείτε τι πρέπει να ξέρετε.

Προετοιμαστείτε για την κέτο-γρίπη

Η κέτο-γρίπη είναι πραγματικότητα. Το να μειώσετε τους υδατάνθρακες και να μεταβείτε σε κατάσταση κέτωσης (όπου το σώμα σας καίει λίπος για ενέργεια) μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ναυτία και διάρροια. Οι παρενέργειες είναι το αποτέλεσμα της μετάβασης του σώματός σας στη χρήση λίπους ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για υδατάνθρακες. Μόλις προσαρμοστείτε στη νέα πηγή καυσίμου (συνήθως μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες), θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Η διάθεσή σας μπορεί να αλλάξει

Όταν κάνετε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, δεν λαμβάνετε τους υδατάνθρακες που απαιτούνται για την παραγωγή σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, καθώς και του ύπνου και της όρεξης - δύο άλλοι παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν τη διάθεσή σας.

Τα κιλά που μπορεί να χάσετε θα επανέλθουν

Η δίαιτα κετο είναι γνωστή για τη γρήγορη απώλεια κιλών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες κρατούν περισσότερο νερό περισσότερο από ό,τι οι πρωτεΐνες ή το λίπος. Έτσι, όταν μειώσετε κατά πολύ την κατανάλωση υδατανθράκων, όλο αυτό το επιπλέον νερό απελευθερώνεται μέσω της ούρησης. Ως αποτέλεσμα, η ζυγαριά μπορεί να δείχνει μερικά κιλά χαμηλότερα και μπορεί να φαίνεστε λίγο πιο αδύνατοι, όμως αυτή η απώλεια είναι πλασματική.

Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα τόσο αυστηρό διατροφικό πλάνο, με αποτέλεσμα τα κιλά μπορούν εύκολα να επανέλθουν.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι προ των πυλών

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή παρενέργεια των προγραμμάτων διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της κετογονικής δίαιτας. Ο αυστηρός περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων σημαίνει ότι δεν καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και ένα μεγάλο ποσοστό φρούτων και λαχανικών.

Συνδυάστε το αυτό με το γεγονός ότι το σώμα σας εκκρίνει περισσότερο νερό και έχετε μια πιθανή συνταγή για την έναρξη της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο μπορείτε να μειώσετε τη δυσκοιλιότητα παίρνοντας μερικές φυτικές ίνες από κάποιες τροφές που επιτρέπονται στην κετογονική δίαιτα όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και περιορισμένες μερίδες μη αμυλούχων λαχανικών και μούρων. Η αύξηση της πρόσληψης νερού σας βοηθά επίσης.

Jenny.Gr
unsplash

Ή, η διάρροια θα μπορούσε να είναι προ των πυλών

Όταν τρώμε τροφές σε λίπος, το συκώτι μας απελευθερώνει χολή στο πεπτικό σύστημα και η χολή είναι φυσικό καθαρτικό, επομένως η υπερβολική ποσότητα μπορεί να χαλαρώσει τα κόπρανα και να επιταχύνει την κινητικότητα του εντέρου, οδηγώντας σε διάρροια.

Μπορεί να έχετε δυσάρεστη αναπνοή

Όταν το σώμα σας πηγαίνει σε κέτωση, θα αρχίσει να παράγει υποπροϊόντα που ονομάζονται κετόνες. Αυτό περιλαμβάνει την ακετόνη-ναι, την ίδια χημική ουσία που βρίσκεται στο ασετόν που αφαιρεί το βερνίκι νυχιών- την οποία το σώμα σας φτιάχνει από μόνο του. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους απελευθερώνονται οι κετόνες από το σώμα είναι μέσω της εκπνοής και η αναπνοή έχει συνήθως μια ξεχωριστή και δυσάρεστη οσμή.

Οι λιγούρες σας θα αυξηθούν

Η διακοπή των υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει μια χημική ουσία που ονομάζεται νευροπεπτίδιο-Y (NPY), που στέλνει στο σώμα σήματα ότι χρειαζόμαστε υδατάνθρακες. Όταν δεν λαμβάνουμε αυτούς τους υδατάνθρακες που χρειάζεται το σώμα μας, αυτή η χημική ουσία συσσωρεύεται και μπορεί να εντείνει τη λαχτάρα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών όπως η υπερφαγία. Αυτό δεν έχει σχέση με την έλλειψη της θέλησης, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με τη βιολογική απόκριση του σώματος στη στέρηση.

Θα χρειαστεί να πίνετε πολύ περισσότερο νερό

Μην εκπλαγείτε αν ξαφνικά νιώσετε ότι διψάτε περισσότερο από ό,τι πριν τη δίαιτα κετο. Η αποβολή όλου αυτού του επιπλέον νερού πιθανότατα θα προκαλέσει αύξηση της δίψας - γι' αυτό φροντίστε να ενυδατώνεστε. Δεν υπάρχει καμία σύσταση για το πόσο νερό πρέπει να πίνετε σε μια δίαιτα κετο. Αλλά γενικά, προσπαθήστε να πίνετε αρκετό, ώστε τα ούρα σας να είναι καθαρά ή να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Εάν είναι πιο σκούρα, αυξήστε την πρόσληψη.

Τελικά, η κετογονική δίαιτα μπορεί να μην είναι για εσάς…

Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα από άλλα και το σώμα σας μπορεί απλώς να μην προσαρμοστεί τόσο εύκολα. Εάν έχετε συνεχή δυσκοιλιότητα, διάρροια ή έμετο, μπορεί να θέλετε να ακολουθήσετε μια άλλη δίαιτα, καθώς το σώμα σας, στην τρέχουσα κατάστασή του, δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό που του συμβαίνει.

Η κετογονική δίαιτα μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι' αυτό καλό θα ήταν εάν αποφασίσετε να την ακολουθήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Γενικά, εάν ένα άτομο ακολουθεί μια κετογονική δίαιτα, θα πρέπει να το κάνει μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα και υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.