WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόνος στο στήθος: 3 σημάδια ότι δεν είναι καρδιακή προσβολή και οι πιθανές αιτίες


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Φεβρουαρίου 2023

Πόνος στο στήθος: 3 σημάδια ότι δεν είναι καρδιακή προσβολή και οι πιθανές αιτίες
pexels
Δεν είναι όλες οι ενοχλήσεις στο στήθος σύμπτωμα καρδιακής προσβολής

Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Πολλές φορές, η κατάσταση δεν είναι αυτή που φοβάστε. Ορισμένα συμπτώματα πόνου στο στήθος, αν και είναι τρομακτικά και ανησυχητικά, είναι πίθανο να μη σηματοδοτούν καρδιακή προσβολή.

Μια σημαντική σημείωση, ωστόσο: Ποτέ μην υποθέτετε ότι ο πόνος στο στήθος δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Όταν έχετε αμφιβολίες, να είστε προσεκτικοί και να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Πώς να καταλάβετε εάν ο πόνος στο στήθος είναι σοβαρός

Ορισμένοι τύποι πόνου στο στήθος θα πρέπει να σας ανησυχήουν, ιδιαίτερα εάν διαρκούν για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ανεξήγητο πόνο στο στήθος σε συνδυασμό με δύσπνοια, κρύο ιδρώτα, ναυτία, κόπωση ή ζαλάδα. Εκτός από το στήθος σας, ο πόνος, η πίεση ή η δυσφορία μπορεί επίσης να χτυπήσουν:

  • Σαγόνι

  • Λαιμός

  • Άνω στομάχι

Ο διαρκής πόνος σε αυτές τις περιοχές μπορεί να σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Συμπτώματα που υποδηλώνουν άλλο πρόβλημα

Κάποιες όμως φορές, ο πόνος στο στήθος δεν σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα πόνου στο στήθος που συνήθως δεν οδηγεί σε διάγνωση καρδιακής προσβολής.

Στιγμιαία δυσφορία στο στήθος

Κάθεστε στο τραπέζι της κουζίνας πίνοντας καφέ όταν ο πόνος στο στήθος χτυπάει σαν κεραυνός. Είναι ξαφνικός, γρήγορος σαν μαχαιριά. Το συναίσθημα - το οποίο πολλοί συγκρίνουν με ηλεκτροπληξία - διαρκεί μόνο μια στιγμή. Τα καλά νέα; Συνήθως δεν είναι ενδεικτικό καρδιακής προσβολής. Η στιγμιαία δυσφορία στο στήθος είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε:

  • Έναν τραβηγμένο μυ στο θωρακικό σας τοίχωμα.

  • Φλεγμονή στον χόνδρο των πλευρών σας

  • Ινομυαλγία

  • Έρπητας ζωστήρας

Συνεχόμενη δυσφορία στο στήθος

Με κάθε βαθιά αναπνοή ή βήχα, ο πόνος διαπερνά το στήθος σας. Η μετακίνηση και η αλλαγή θέσεων φαίνεται να το κάνουν χειρότερο. Εάν αυτό περιγράφει τα συμπτώματά σας, οι πιθανότητες είναι ότι αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τους πνεύμονες. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό εάν ο πόνος εστιάζεται στη δεξιά πλευρά του στήθους σας, μακριά από την καρδιά σας. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Πνευμονία ή κάποια άλλη λοίμωξη

  • Φλεγμονή στην επένδυση των πνευμόνων σας ( πλευρίτιδα )

  • Ένας θρόμβος αίματος στους πνεύμονές σας

  • Μια κρίση άσθματος

Και ενώ αυτά τα προβλήματα των πνευμόνων δεν είναι καρδιακή προσβολή, είναι αρκετά ανησυχητικά ώστε να πρέπει να δείτε έναν γιατρό.

Ενόχληση που μειώνεται με την άσκηση

Εάν ένας οξύς πόνος χτυπά το στήθος σας, αλλά βελτιώνεται καθώς μετακινείστε… Λοιπόν, μπορεί να έχετε καούρα ( παλινδρόμηση οξέος) ή κάποιο άλλο γαστρεντερικό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι την ημέρα βιώνουν καούρα, που δημιουργεί ένα άβολο αίσθημα καύσου στο στήθος σας και ένα ξινό αίσθημα στο λαιμό.

Jenny.Gr
pexels

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να πονάει το στήθος σας είναι το άγχος

Αυτός ο πόνος στο στήθος θα μπορούσε να συνδέεται με ένα άλλο είδος προσβολής που δεν έχει καμία σχέση με την καρδιά σας. Μια κρίση πανικού ή το άγχος μπορεί να δημιουργήσουν σφίξιμο στο στήθος, εφίδρωση, δύσπνοια, που μιμούνται εκείνα μιας καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ μιας κρίσης πανικού και μιας καρδιακής προσβολής .

Η καρδιακή προσβολή ακολουθεί τη σωματική καταπόνηση, ένας δείκτης που συνήθως δεν συνδέεται με κρίσεις πανικού.

Επίσης ο πόνος από καρδιακή προσβολή συχνά χτυπάει και σε άλλες περιοχές του σώματος. Ενώ στην κρίση πανικού, ο πόνος συνήθως παραμένει στην περιοχή του θώρακα.

Τέλος τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής ή της στηθάγχης μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Άλλοι βιώνουν συντριπτικό πόνο στο στήθος. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται μόνο ενόχληση στο χέρι, στο λαιμό ή στο σαγόνι. Αλλά ο πόνος είναι συνήθως μεγάλος και διαρκεί πέντε λεπτά ή περισσότερο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.