WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Φεβρουαρίου 2023

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα
pexels
Ενώ μερικοί άνθρωποι λατρεύουν το τσίλι, άλλοι δεν μπορούν να το φάνε με τίποτα.

Μπορεί να ακούγεται σαν μια ανόητη ερώτηση, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι πού οφείλεται η πικάντικη γεύση σε ένα τρόφιμο. Η απάντηση είναι στην καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που είναι υπεύθυνη για την αίσθηση καψίματος που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε κάτι πικάντικο.

Αν και μπορεί να μην αγαπάτε τη θερμότητα που εκπέμπει η καψαϊκίνη, αυτή η ένωση έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμεύσει ως αναλγητικό, ειδικά για την ανακούφιση του νευρικού πόνου. Τα προβλήματα των αρθρώσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με αλοιφές ή τζελ που περιέχουν καψαϊκίνη.

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα;

Μπορεί να πάθετε καούρα

Πολλές ιατρικές καταστάσεις μπορεί να επιδεινωθούν με την πρόσληψη πικάντικων τροφών. Πάρτε για παράδειγμα τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠΝ. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από την αντίστροφη ροή του γαστρικού οξέος στον οισοφάγο, η οποία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στην ανώτερη γαστρεντερική οδό και στο στήθος.

Ενώ τα πικάντικα τρόφιμα δεν πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία της ΓΟΠΝ, ωστόσο μπορεί να την επιδεινώσουν. Αν και ο μηχανισμός είναι άγνωστος, τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν τον ήδη προσβεβλημένο οισοφάγο, προκαλώντας καούρα και δυσφορία. Επιπλέον, η καψαϊκίνη μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο τα τρόφιμα μετακινούνται στο στομάχι, αυξάνοντας τον κίνδυνο παλινδρόμησης.

Ωστόσο ενδιαφέρον είναι μια κοινή παρανόηση ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για έλκος στομάχου. Στην πραγματικότητα, η πιπεριά μπορεί πραγματικά να μειώσει την παραγωγή οξέος στομάχου. Ως αποτέλεσμα, τα πικάντικα τρόφιμα, και ειδικά η πιπεριά, μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε άτομα με πεπτικό έλκος.

Jenny.Gr
unsplash

Μπορείτε να χάσετε βάρος (ίσως)

Υπάρχουν μερικές θεωρίες για το πώς τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Έρευνες υποδηλώνουν ότι τα πικάντικα συστατικά θα μπορούσαν να αυξήσουν την καύση θερμίδων και λίπους ή να μειώσουν την όρεξη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Οκτωβρίου 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite ​​.

Διάφορες δοκιμές που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση παρείχαν στους ανθρώπους καψαϊκινοειδή, είτε σε μορφή συμπληρώματος είτε σε μορφή πλήρους τροφής. Ενώ ορισμένες από τις μελέτες ανέφεραν μέτριες (περίπου 10 τοις εκατό) αυξήσεις στην καύση ενέργειας, τα αποτελέσματα γενικά δεν ήταν μακροχρόνια.

Ενώ λοιπόν τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη καυτερής πιπεριάς μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη και να προάγει την απώλεια βάρους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η αύξηση είναι ελάχιστη και δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντική απώλεια χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

Η ουσία: Μην πιστεύετε ότι τα jalapeños είναι πανάκεια για να χάσετε κιλά. Μια υγιεινή προσέγγιση για βιώσιμη απώλεια βάρους θα πρέπει να αποτελείται από μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση για μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.

Η βουλωμένη μύτη σας μπορεί να καθαρίσει

Η καψαϊκίνη είναι γνωστό ότι χαλαρώνει τη βλέννα. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, μπορεί επίσης να υπάρχουν κάποια οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης αναπνοής όταν έχετε βουλωμένη μύτη.

Ίσως ζήσετε περισσότερο

Οι άνθρωποι που έτρωγαν πικάντικα φαγητά σχεδόν καθημερινά παρατηρήθηκε ότι είχαν 14 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που έτρωγαν πικάντικες τροφές λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Αυγούστου 2015 στο The ​British Medical Journal ​.

Αν και η μελέτη ήταν παρατήρησης (και επομένως δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα), είναι πιθανό οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της καψαϊκίνης να συνέβαλαν σε αυτά τα πιθανά οφέλη μακροζωίας.

Το πώς αντιδρά το σώμα στα πικάντικα τρόφιμα είναι εντελώς ατομικό. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι με κάποιο πρόβλημα υγείας είναι καλό να περιορίζουν την πρόσληψη πικάντικων τροφών, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επίπεδα ανοχής διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν έχετε μια πάθηση όπως ΓΟΠΝ μιλήστε με έναν γιατρό για να μάθετε εάν και πόσα από αυτά τα τρόφιμα μπορεί είναι ανεκτικά από εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.