WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του μωρού όταν η μητέρα του κακοποιείται στην εγκυμοσύνη


JTeam

22 Φεβρουαρίου 2023

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του μωρού όταν η μητέρα του κακοποιείται στην εγκυμοσύνη
pexels
Τα αποτελέσματα νέας έρευνας είναι εφιαλτικά, όπως ακριβώς η ενδοοικογενειακή βία

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες- θύματα κακοποίησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, παρουσιάζουν αλλαγές στη δομή και την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την ακρίβεια, η αμυγδαλή που έχει σχετιστεί με τα συναισθήματα, και ειδικά με τον φόβο, είναι μικρότερη στα κορίτσια που οι μητέρες τους κακοποιούνταν στους 9 μήνες που τα κουβαλούσαν μέσα τους.

Στα αγόρια από την άλλη, το μέγεθος του ουραίου πυρήνα είναι αυξημένο. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται με πολλαπλές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η μάθηση και η επιβράβευση.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα εξηγούν ίσως γιατί τα παιδιά των μαμάδων που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Bath σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου του Cape Town, μελέτησαν τον εγκέφαλο σε 143 νήπια από τη νότια Αφρική που οι μητέρες τους ήταν θύματα συντροφικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Τα μωρά ήταν κατά μέσο όρο 3 μηνών και τα ευρήματα βρίσκονται δημοσιευμένα στο Developmental Cognitive Neuroscience.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται μια τέτοια σύνδεση και η αλήθεια είναι πως τα συμπεράσματα είναι τόσο ανησυχητικά όσο και το ίδιο το φαινόμενο της βίας και κάθε μορφής κακοποίησης.

Οι κίνδυνοι λόγω της κακοποίησης των γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ο θάνατος της μητέρας, πρόωρος τοκετός, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, γέννηση χαμηλού βάρους νεογνού, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη λόγω τραύματος, αποκόλληση του πλακούντα, αποβολή, θάνατος του εμβρύου ή εμφάνιση λοιμώξεων στη μητέρα. Όπως έχουν δείξει άλλωστε έρευνες, τα ποσοστά αποβολών είναι πολύ μεγαλύτερα σε κακοποιημένες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως είναι η επιληψία ή το άσθμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.