WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Μαρτίου 2023

Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι
pexels
Τα υπέρ και τα κατά των εμπλουτισμένων τροφίμων

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι ενισχυμένα με επιπλέον θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, ορισμένοι κατασκευαστές εμπλουτίζουν τα δημητριακά πρωινού με επιπλέον φυτικές ίνες και σε ορισμένα φυτικά γάλατα και αλείμματα έχουν προσθέσει βιταμίνη Β12.

Τι είναι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα;

Εμπλουτισμός, σε ένα πλαίσιο διατροφής, σημαίνει προσθήκη θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα και αυτή η προσθήκη μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα των υπαρχόντων θρεπτικών συστατικών ή να προσθέσει θρεπτικά συστατικά που δεν είχε το φαγητό.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, μερικά τρόφιμα μπορεί να χάσουν κάποια από τα φυσικά τους θρεπτικά συστατικά, γι αυτό και οι οι κατασκευαστές μπορούν να αναπληρώσουν αυτή την απώλεια.

Γιατί όμως υπάρχει η ανάγκη για εμπλουτισμένα τρόφιμα;

Ορισμένοι παγκόσμιοι πληθυσμοί έχουν εκτεταμένες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, πολλές χώρες έχουν νόμους που απαιτούν από τους προμηθευτές τροφίμων να εμπλουτίζουν ορισμένα δημητριακά , όπως αλεύρι, ρύζι και καλαμπόκι. Αυτό βοηθά στην πρόληψη και τη μείωση των διατροφικών ελλείψεων. Η ενίσχυση των τροφίμων είναι ένας χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους τρόπος προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα βοηθούν επίσης συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων να λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, άτομα που έχουν περιοριστικές δίαιτες ή τροφικές αλλεργίες, καθώς και παιδιά, έγκυες και ηλικιωμένους.

Μερικά κοινά εμπλουτισμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Γάλατα φυτικής προέλευσης

  • Αλεύρι σίτου

  • Ρύζι

  • Δημητριακά πρωινού

  • Μπάρες

  • Ψωμιά

  • Χυμοί φρούτων

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ενώ αυτά τα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα, μερικά είναι επίσης εξαιρετικά επεξεργασμένα. Και το να τρώτε πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι καλό για την υγεία σας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ρυθμίζουν τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Στις ΗΠΑ, ο FDA το κάνει αυτό για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα δεν είναι υπερβολικά ή ανεπαρκώς εμπλουτισμένα. Ομοίως, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυστηρούς κανόνες για τους κατασκευαστές τροφίμων.

Αλλά τα εμπλουτισμένα τρόφιμα λειτουργούν πραγματικά;

Τα οφέλη των εμπλουτισμένων τροφίμων

Παρακάτω, θα δούμε μερικά οφέλη από τον εμπλουτισμό των τροφίμων.

Πρόληψη ελλείψεων που οδηγούν σε ασθένειες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες κυβερνήσεις διασφαλίζουν ποια τα τρόφιμα θα είναι εμπλουτισμένα. Σήμερα, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος του αλευριού στις ΗΠΑ είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ.

Το 1998, η κυβέρνηση έδωσε εντολή ώστε όλα τα προϊόντα δημητριακών, όπως τα δημητριακά πρωινού, να εμπλουτίζονται με 140 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος για κάθε 100 γραμμάρια αλευριού. Αυτό μείωσε τον αριθμό των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ικανοποίηση διατροφικών απαιτήσεων

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε άτομα που ακολουθούν μια περιοριστική δίαιτα, η οποία μπορεί να γίνεται από επιλογή ή για την αντιμετώπιση μιας αλλεργίας ή ασθένειας.

Για παράδειγμα, ορισμένες χορτοφαγικές και vegan δίαιτες στερούνται ορισμένων βιταμινών, όπως η Β12. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα φυτικά γάλατα, τα δημητριακά πρωινού και τα αλείμματα που είναι εμπλουτισμένα με αυτή τη βιταμίνη μπορούν να είναι μια καλή επιλογή. Επίσης, μια ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για ορισμένους vegans, επειδή τα ζωικά προϊόντα είναι οι πιο κοινές πηγές ιωδίου. Αλλά το εμπλουτισμένο, ή «ιωδιούχο», αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην παροχή επαρκούς ιωδίου.

Ένα ακόμη παράδειγμα: Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να πρέπει αποφεύγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D. Έτσι, τα ενισχυμένα εναλλακτικά γάλατα μπορούν να βοηθήσουν.

Jenny.Gr
pexels

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά, επομένως μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Αυτές οι ελλείψεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν το έμβρυο, προκαλώντας δυνητικά προβλήματα υγείας και άτυπη ανάπτυξη.

Ένα παράδειγμα, που αναφέραμε παραπάνω, αφορά την ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα μπορεί επίσης να αναπτύξει ανεπάρκεια σε ασβέστιο, βιταμίνη C ή βιταμίνη D. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και η βιταμίνη C είναι σημαντική για την προστασία των κυττάρων σας και τη διατήρηση της υγείας τους.

Έτσι, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι έγκυες θα λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ανάπτυξη στα παιδιά

Το σώμα των παιδιών αναπτύσσεται συνεχώς, επομένως η λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας. Μελέτες δείχνουν ότι οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του σιδήρου, του ψευδαργύρου και της βιταμίνης D, μπορούν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη και να προκαλέσουν δια βίου προβλήματα.

Και η έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει ότι χωρίς ενίσχυση, ένα υψηλό ποσοστό παιδιών και εφήβων δεν θα έπαιρνε αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά.

Διατροφή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Καθώς μεγαλώνουμε, απορροφούμε ορισμένα θρεπτικά συστατικά λιγότερο αποτελεσματικά . Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποσιτισμού. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να δυσκολεύονται να λάβουν αρκετή πρωτεΐνη και ενέργεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών. Και η έρευνα έχει δείξει ότι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τον υποσιτισμό και την απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση που εξέτασε δεδομένα από διάφορες μελέτες υποδηλώνει ότι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να βελτιώσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών και θερμίδων.

Οι περιορισμοί των εμπλουτισμένων τροφίμων

Παρά τα οφέλη, υπάρχουν και πιθανά μειονεκτήματα.

Συγκάλυψη ανθυγιεινών τροφών

Ορισμένα ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, διαφημίζουν ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ή ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια - αλλά μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή ανθυγιεινά λιπαρά.

Τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά μπορεί να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα από αυτά τα προϊόντα, αντί να επιλέγουν φυσικά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.

Jenny.Gr
pexels

Υπερδοσολογία βιταμινών

Είναι πιθανό να κάνετε κάποιες υπερβολές στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά σε υψηλές δόσεις, μπορεί να βλάψει το έμβρυο, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο. Εάν είστε έγκυος, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα.

Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος και η νιασίνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα σε υψηλές δόσεις. Ωστόσο, είναι πολύ σπάνιο να πάρετε υπερβολική δόση βιταμινών ή μετάλλων από εμπλουτισμένα τρόφιμα. Αλλά αν κάποιος έχει εμπλουτισμένες τροφές και βιταμίνες σε υψηλές δόσεις, ο κίνδυνος αυξάνεται και οι παρενέργειες μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές.

Γενικά, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Μπορούν να είναι ένας ασφαλής τρόπος για να βοηθήσετε στη βελτίωση της υγείας σας. Όμως, εάν ανησυχείτε για τυχόν ελλείψεις, μιλήστε με έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει τρόπους για να αυξήσετε την πρόσληψη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.