WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε τον κρόκο του αυγού


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαρτίου 2023

Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε τον κρόκο του αυγού
unsplash
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, δίνοντάς περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης με μόλις 71 θερμίδες.

Περισσότερο από το ήμισυ της πρωτεΐνης του αυγού προέρχεται από το ασπράδι, κάτι που μπορεί να σας κάνει προτιμήσετε μια ομελέτα μόνο από ασπράδι αυγού. Όμως παρόλο που οι άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται τον κρόκο του αυγού, η έρευνα δείχνει ότι τα αυγά –μαζί με τον κρόκο- μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισοσσοπημένης διατροφής. Επίσης η κατανάλωση ολόκληρων αυγών δεν συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μάλιστα μετά όλη αυτή την έρευνα που έχει γίνει και τη βιβλιογραφία που υπάρχει, η American Heart Association έχει πλέον εγκρίνει την κατανάλωση αυγών μαζί με τον κρόκο, ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής. Και αυτά είναι πραγματικά, πολύ καλά νέα γιατί οι κρόκοι είναι υπέροχοι και το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών βρίσκεται στον κρόκο.

Τα θρεπτικά συστατικά στον κρόκο του αυγού

Εάν παραλείπετε τον κρόκο, χάνετε μερικά βασικά συστατικά. Καταρχάς τα αυγά έχουν χολίνη, η οποία βρίσκεται στον κρόκο. Η χολίνη βοηθά στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, της διάθεσης και της μνήμης. Διατηρεί τον εγκέφαλό μας έξυπνο και αιχμηρό ενώ βοηθά στην ανάπτυξη του.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε η χολίνη είναι σημαντική για τα παιδιά καθώς ο εγκέφαλός τους μεγαλώνει. Είναι σημαντική για τους ενήλικες καθώς προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη γνωστική μας λειτουργία. Και είναι πολύ σημαντική για τους ηλικιωμένους που θέλουν να επιβραδύνουν τη γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με την ηλικία. Ένας κρόκος αυγού σας δίνει περίπου το 30% της συνιστώμενης πρόσληψης χολίνης.

Τα αυγά έχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενέργεια, υγιή μαλλιά και νύχια και βιταμίνη D που βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο. Οι κρόκοι αυγών περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.

Jenny.Gr
pexels

Πόσα αυγά να τρώτε

Όσοι είναι υγιείς μπορούν να καταναλώνουν ένα ή και περισσότερα αυγά την ημέρα, αρκεί να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Επίσης ο κρόκος στα βρέφη προστίθεται μετά τον 8ο μήνα, ενώ το ασπράδι μετά το πρώτο έτος, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργιών.

Τέλος, η καλύτερη επιλογή είναι τα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 αυγά ή αυτά που προέρχονται από κότες, οι οποίες εκτρέφονται σε βοσκότοπους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.