WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορείτε να φάτε λευκό ρύζι αν είστε διαβητικοί;


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαρτίου 2023

Μπορείτε να φάτε λευκό ρύζι αν είστε διαβητικοί;
unsplash
Μάθετε πώς να ισορροπείτε τα γεύματά σας, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το λευκό ρύζι, ακόμη κι αν είστε διαβητικός

Ένα οικονομικό και ικανοποιητικό δημητριακό, το ρύζι είναι απαραίτητο μέρος πάρα πολλών κουζινών. Όμως πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να βγάλουν εντελώς το λευκό ρύζι από τη διατροφή τους μόλις διαγνωστούν με διαβήτη.

Ομοίως, αυτό συμβαίνει και με τροφές όπως πατάτες, ραφιναρισμένα ζυμαρικά και ψωμί. Έτσι, το ερώτημα είναι, πρέπει να κόψετε το ρύζι εάν έχετε διαβήτη;

Διατροφικά στοιχεία του λευκού ρυζιού

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τη διατροφική σύνθεση του ρυζιού. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι έχει περίπου 44 γραμμάρια υδατανθράκων, που είναι παρόμοια με την ποσότητα υδατανθράκων στο καστανό ρύζι. Το πίτουρο και το φύτρο αφαιρούνται από το λευκό ρύζι, με αποτέλεσμα χαμηλότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λίπος, μαζί με ορισμένες βιταμίνες και ορυκτά.

Αν και το καστανό ρύζι είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το λευκό ρύζι δεν έχει οφέλη. Εκτός από το ότι κάποιοι απολαμβάνουν καλύτερα τη γεύση και την υφή του λευκού ρυζιού, είναι επίσης εύπεπτο, επειδή είναι χαμηλότερο σε φυτικές ίνες και λιπαρά. Για άτομα με πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα ή διάρροια, μπορεί να διαπιστώσουν ότι το λευκό ρύζι είναι πιο ανεκτό από το καστανό του.

Τώρα, δεν λέω ότι πρέπει να απορρίψετε το καστανό ρύζι εάν το απολαμβάνετε πραγματικά και σίγουρα υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του. Οι πιο πρόσφατες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς στην πραγματικότητα συνιστούν ότι τα μισά από τα δημητριακά που καταναλώνουμε πρέπει να προέρχονται από δημητριακά ολικής αλέσεως. Όμως αυτό που λέω είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να κόψετε το λευκό ρύζι (ή άλλους εκλεπτυσμένους κόκκους) εάν είναι κάτι που αγαπάτε – υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εξισορροπήσετε τα γεύματά σας.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς να ισορροπήσετε τα γεύματά σας χωρίς να κόψετε το λευκό ρύζι

Γενικά, συνιστώ να καταναλώνετε τακτικά διαφορετικά τρόφιμα, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Εάν καταναλώνετε συχνά ρύζι ως υδατάνθρακα, θα ήταν καλύτερο να προσθέσετε και άλλους τύπους υδατανθράκων.

Το πιο σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη, είναι να κάνουν δύο ερωτήσεις: Τι άλλο τρώω μαζί με το ρύζι; Και πόσο ρύζι καταναλώνω κατά τη διάρκεια των γευμάτων; Εάν συνδυάζετε το ρύζι με λίπη, πρωτεΐνες και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, το σάκχαρο στο αίμα σας θα είναι πιθανότατα πιο σταθερό σε σύγκριση με όταν τρώτε ένα γεύμα που είναι κυρίως ρύζι. Το πόσους υδατάνθρακες χρειάζεστε για βέλτιστα επίπεδα σάκχαρου στο αίμα ποικίλλουν με βάση έναν αριθμό παραγόντων, όπως η φαρμακευτική αγωγή και οι εργαστηριακές τιμές, και επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτές τις συστάσεις με έναν ειδικό.

Τέλος αν ψάχνετε για ένα εύκολο εργαλείο προετοιμασίας γευμάτων, πιστεύω ότι η μέθοδος MyPlate είναι πολύ φιλική προς το χρήστη για άτομα με διαβήτη. Σε αυτή τη μέθοδο, το μισό του πιάτου αποτελείται από ινώδη λαχανικά και από το άλλο μισό το ένα τέταρτο περιέχει πρωτεΐνη και το άλλο τέταρτο υδατάνθρακες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.