WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση και πότε θα ξεκινήσει για εσάς;


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Μαρτίου 2023

Πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση και πότε θα ξεκινήσει για εσάς;
www.instagram.com/mikutas
Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου, εναλλαγές διάθεσης, κολπική ξηρότητα… η κοινωνία μας πέρασε αιώνες εστιασμένη στις αβεβαιότητες γύρω από την εμμηνόπαυση, επειδή πολλά από τα ζητήματα δεν είχαν ερευνηθεί καλά και δεν ήταν καλά κατανοητά.

Σήμερα φαίνεται ότι τελικά, η συζήτηση αλλάζει επειδή οι γυναίκες έχουμε πιο δυνατή φωνή όσον αφορά το σώμα μας…Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα βασικά: Πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση; Η γνώση κάνει πραγματικά όλη τη διαφορά. Το να γνωρίζετε τι να περιμένετε από την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένου του τι θα συμβεί και περίπου πότε θα συμβεί, μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε αυτή τη μετάβαση με περισσότερη αυτοπεποίθηση και χαλαρότητα.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η "εμμηνόπαυση" δεν είναι μια διαδικασία, είναι ένα γεγονός, είναι η τελευταία σας περίοδος, όπως ορίζεται, που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας. Όμως δεν είναι συνήθως μια σαφής εξέλιξη. Για παράδειγμα, μπορεί να μείνετε έξι μήνες χωρίς έμμηνο ρύση και στη συνέχεια να έχετε μια έντονη ροή.

Πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση;

Λόγω του απρόβλεπτου αυτών των ορμονικών αλλαγών είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την περίοδό σας, ώστε να έχετε μια ακριβή εικόνα για το πόσο καιρό έχει περάσει από την τελευταία σας έμμηνο ρύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο, ένα σημειωματάριο ή μια εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου. Επίσης χρησιμοποιούμε την «περιεμμηνόπαυση» για να περιγράψουμε όλα όσα οδηγούν σε αυτήν την τελική περίοδο, προσθέτοντας ότι η περιεμμηνόπαυση μπορεί να κυμαίνεται από έξι έως 13 χρόνια.

Ποια είναι η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης;

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να αναμένουν ότι η εμμηνόπαυση θα ξεκινήσει μεταξύ 45 και 55 ετών, με τη μέση ηλικία να είναι περίπου τα 51 έτη. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα ή αργότερα από αυτό το εύρος, με ορισμένες γυναίκες να τη βιώνουν στα τριάντα ή τα σαράντα τους (γνωστή ως πρόωρη εμμηνόπαυση) ή στα τέλη των 50 ή στις αρχές της δεκαετίας των 60 (γνωστή ως όψιμη εμμηνόπαυση).

Οι ορμονικές αλλαγές που προηγούνται της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν κάθε σύστημα του σώματος, οδηγώντας στα συμπτώματα που συνήθως συνδέουμε με την εμμηνόπαυση. Δεν θα γνωρίζετε την ημέρα της εμμηνόπαυσης εκ των προτέρων, αλλά θα ξέρετε ότι έρχεται.

Επίσης οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση την ίδια περίπου ηλικία με τις μαμάδες τους, είτε λίγο νωρίτερα είτε λίγο αργότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες εκ των οποίων οι μητέρες είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση, είχαν και εκείνες διπλάσιες πιθανότητες να τους σταματήσει νωρίτερα η έμμηνος ρύση.

Jenny.Gr
unsplash

Η ηλικία της πρώτης περιόδου σας προβλέπει πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση;

Μια συχνή ερώτηση είναι εάν η ηλικία που είχατε την πρώτη σας περίοδο επηρεάζει ή όχι την ηλικία που θα έρθει η εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανεξάρτητα από το πότε μια γυναίκα ξεκινάει την περίοδό της, εξακολουθεί να είναι πιο πιθανό να έχει την τελευταία της περίοδο μεταξύ 50 και 52 ετών.

Ο τρόπος με τον οποίο μια γυναίκα βιώνει την περιεμμηνόπαυση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες της για τη διαδικασία - οι γυναίκες που τη βλέπουν ως μια θετική και φυσική αλλαγή της ζωής αναφέρουν λιγότερα δυσάρεστα συμπτώματα.

Είναι όμως φυσιολογικό να εμφανίζετε αρνητικά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση και δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητάτε συχνά με τον γιατρό σας για την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση , γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, όπως ορμονοθεραπεία, φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η εμμηνόπαυση δεν είναι κάτι που πρέπει απλώς να σφίξεις τα δόντια σου και να υποφέρεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.