WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ενδομητρίωση: 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ανεξαρτήτως φύλου, γιατροί και μη


Στεφανία Παπαδημητρίου

18 Μαρτίου 2023

Ενδομητρίωση: 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ανεξαρτήτως φύλου, γιατροί και μη
Unsplash
20 πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε όλοι, όλες και όλα, γιατροί και μη

Δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα το 2023 – όχι ότι ήταν και ποτέ. Κι αυτό δεν είναι ένα άρθρο αφιερωμένο στο πώς η πατριαρχία είναι η ρίζα όλων των κακών – παρότι, ας είμαστε ειλικρινείς, παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Σ’ αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε κυρίως για την υγεία μας.

Όταν κάποιος σε ρωτάει πόσο πονάς, από το 1 ως το 10, μόνο εσύ ξέρεις την πραγματική απάντηση. Δεν μπορεί να γίνει αντικειμενική διάγνωση και, πολλές φορές, ο γυναικείος πόνος υποτιμάται από όλους. Πόσες φορές έχουμε πάει στον γιατρό για να παραπονεθούμε και μας έχει απαντήσει ότι είναι όλο ψυχολογικό; Πόσες φορές έχουμε πει ότι δεν μπορούμε να κουνηθούμε, για να πάρουμε την απάντηση «έλα μωρέ, πώς κάνεις έτσι; Περίοδο έχεις» - κι όχι μόνο από άνδρες.

Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση πολύ πιο κοινή απ’ όσο νομίζουμε. Και δεν είναι ένα γυναικείο πρόβλημα, αλλά ένα κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας, τη γονιμότητα, τις σεξουαλικές μας σχέσεις και καμιά μας δεν αξίζει να ταλαιπωρείται, υποφέροντας στη σιωπή.

Παρακάτω, θα δούμε 20 πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε όλοι – ανεξαρτήτως φύλου, γιατροί και μη.

  • Η εγκυμοσύνη δεν είναι θεραπεία για την ενδομητρίωση. Ναι, θα προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά δε θεραπεύει την πάθηση.
  • Δεν έχεις ενδομητρίωση επειδή αποφάσισες να μη γεννήσεις πριν τα 30. Γενικά, το να καθυστερείς την εγκυμοσύνη, δεν είναι ο λόγος που έχεις ενδομητρίωση.

Η διάγνωση δεν είναι εύκολη και θέλει χρόνο - ή, καλύτερα, χρόνια.

  • Η υστερεκτομή δεν είναι η μοναδική θεραπεία. Καλό είναι να ζητήσεις μία δεύτερη γνώμη, λοιπόν
  • Αυτό που ισχύει, είναι πως όταν μιλάμε για ενδομητρίωση αναφερόμαστε σε μία πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο βρίσκεται εκτός της μήτρας, συνήθως στην πυελική κοιλότητα.
  • Η διάγνωση δεν είναι εύκολη. Ο μοναδικός τρόπος να πραγματοποιηθεί, είναι λαπαροσκοπικά, αν ο ειδικός γνωρίζει τι πρέπει να ψάξει. Επειδή ακριβώς είναι δύσκολο να διαγνωστεί η ενδομητρίωση, υπάρχει μία γενική άγνοια γύρω από το θέμα και μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη φορά που μιλάμε για τα συμπτώματα, μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης – 8,5 χρόνια κατά μέσο όρο. Ας μη χάνουμε χρόνο, λοιπόν, με ειδικούς που δεν μας βοηθούν κι ας απευθυνθούμε σε εκείνους που εξειδικεύονται στην ενδομητρίωση.
  • Η ενδομητρίωση είναι πολλά περισσότερα από δυνατό πόνο κα προβλήματα στη γονιμότητα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πόνο στην ωορρηξία, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή μετά το τέλος, ακατάσχετη αιμορραγία, χρόνιο πόνο στον πύελο και κόπωση.
  • Το ότι έχεις ενδομητρίωση, δε σημαίνει πως έχεις πρόβλημα γονιμότητας. Το 30%-40% των γυναικών με ενδομητρίωση ναι, ίσως δεν μπορεί να κάνει παιδιά, αλλά πολλές είναι εκείνες που κυοφορούν με ή χωρίς βοήθεια.

Ο πόνος γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας των γυναικών με ενδομητρίωση.

  • Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν σχετίζεται απαραίτητα με την ένταση του πόνου ή άλλων συμπτωμάτων.
  • Η ενδομητρίωση επηρεάζει διαφορετικά κάθε γυναίκα. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει μία θεραπεία για όλους – ο ειδικός θα σε ενημερώσει για τη θεραπεία που χρειάζεσαι, ανάλογα με τα συμπτώματά σου. Κι αν δεν σου δοθούν ξεκάθαρες επιλογές ή δεν σου εξηγήσει τι συμβαίνει, καλό είναι να αλλάξεις γιατρό.
  • Οι βασικές θεραπείες της ενδομητρίωσης είναι τρεις: Η χειρουργική επέμβαση, η θεραπεία με ορμόνες και η θεραπεία διαχείρισης πόνου.
  • Δεν είναι ίδιες όλες οι επεμβάσεις για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Είναι, όμως, απαραίτητο να γίνονται από χειρουργούς που έχουν εμπειρία στην εκάστοτε τεχνική και γνωρίζουν σε βάθος την ασθένεια.
  • Τα οιστρογόνα επιβαρύνουν την ενδομητρίωση. Οι θεραπείες με ορμόνες που επιβραδύνουν ή σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων, είναι οι συνηθέστερες.
  • Ο πόνος γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας των γυναικών με ενδομητρίωση. Και η υπερβολική χρήση αναλγητικών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, μελλοντικά. Αν ο χρόνιος πόνος είναι μέρος της ζωής σου, καλό είναι να συμβουλευτείς μία κλινική ή κάποιον ψυχολόγο.
  • Ο καναπές δεν είναι φίλος σου – κάνε γυμναστική, όσο λιγότερο κινείσαι, τόσο χειρότερος γίνεται ο πόνος. Δε χρειάζεται να τρέξεις μαραθώνιο ή να κάνεις crossfit, μπορείς απλώς να περπατάς ή να κολυμπάς.
  • Ξέχνα τις ασκήσεις για κορμό – είναι προτιμότερο να ασχοληθείς με προπόνηση που ενδυναμώνει το κάτω μέρος του σώματός σου.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.