WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 καλύτερες τροφές για το περιβάλλον και οι 5 χειρότερες


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Μαρτίου 2023

Οι 5 καλύτερες τροφές για το περιβάλλον και οι 5 χειρότερες
pexels
Καθημερινά κάνουμε εκατοντάδες επιλογές φαγητού την εβδομάδα, για πολλούς λόγους-προσβασιμότητα, γεύση, υγεία, προσιτή τιμή και καινοτομία. Στο σημερινό άρθρο δεν σα παραθέτω μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει ή δεν πρέπει να τρώτε. Απλά σας δίνω πρόσθετες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε κάποιες επιλογές.

Τα παρακάτω τρόφιμα κατατάσσονται στην υψηλότερη και χαμηλότερη θέση όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με έρευνα που συγκεντρώθηκε από το Our World in Data.

Τρώτε λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα

Κόκκινο κρέας: Μοσχάρι και αρνί

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κόκκινα κρέατα (ιδιαίτερα το βοδινό) κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά το υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και τις επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος εκπέμπει 60 κιλά αερίων θερμοκηπίου και απαιτεί πάνω από 3406.871 λίτρα νερού. Εκτός από τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, η κατανάλωση δύο μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 3 έως 7 τοις εκατό. Καλύτερη επιλογή: Ανταλλάξτε το βοδινό κρέας με κρέας βίσωνα .

Τυρί

Αν είστε λάτρεις του τυριού, μπορεί να απογοητευτείτε όταν ακούτε ότι η παραγωγή τυριού κατατάσσεται ακριβώς κάτω από το κόκκινο κρέας, ως ένα από τα χειρότερα τρόφιμα για το περιβάλλον. Το τυρί βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, το οποίο έχει επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όσον αφορά την υγεία το λίπος των γαλακτοκομικών δεν σχετίζεται απαραίτητα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο η αντικατάσταση περίπου 5% των ημερήσιων θερμίδων από γαλακτοκομικά λιπαρά με παρόμοια ποσότητα ακόρεστων λιπαρών από λαχανικά ή φυτικά έλαια έχει συνδεθεί με 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Καλύτερες επιλογές: Η φέτα, το μπρι, το καμαμπέρ και η μοτσαρέλα, γιατί έχουν μικρότερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα από άλλα τυριά.

Jenny.Gr
pexels

Σοκολάτα

Αν και η σοκολάτα φαινομενικά μπορεί να φέρει μόνο χαρά στη ζωή κάποιου, ο αντίκτυπος στο περιβάλλον μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε δύο φορές πριν την απολαύσετε. Έρευνα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δείχνει ότι η εμπορική βιομηχανία σοκολάτας συρρικνώνει τα τροπικά δάση, εκπέμπει σημαντικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Εκτός από την αποψίλωση των δασών που προκαλείται από την καλλιέργεια κόκκων κακάο, οι περισσότερες μπάρες σοκολάτας παρασκευάζονται με ζάχαρη και γάλα, δύο άλλοι παράγοντες λιγότερο φιλικοί προς το περιβάλλον. Η WWF διαπίστωσε επίσης ότι η καλλιέργεια ζάχαρης συμβάλλει στη μείωση της υποβάθμισης και της ποσότητας του εδάφους, ενώ η γαλακτοβιομηχανία απαιτεί 545 λίτρα νερού για να παράγει μόνο 3 λίτρα γάλακτος.

Η θετική πλευρά είναι ότι η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει μερικά οφέλη για την υγεία, γιατί είναι πλούσια σε φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβανόλες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιακή ασθένεια. Καλύτερη επιλογή: Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα.

Καφές

Η έρευνα δείχνει ότι η παραγωγή καφέ εκπέμπει περίπου 15 κιλά CO2 ανά κιλό προϊόντος. Αυτές οι εκπομπές προκαλούνται από τη γεωργία, τη συσκευασία και τις επιπτώσεις στη γη. Ωστόσο όσον αφορά την υγεία ο καφές είναι αρκετά καλός για εσάς. Η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνων, αντ αυτού η κατανάλωση τριών έως πέντε τυπικών φλιτζανιών καφέ καθημερινά έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Προϊόντα που καλλιεργούνται διεθνώς

Όσο φρέσκα και αν φαίνονται, πολλά από τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά ταξίδεψαν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο τοπικό παντοπωλείο σας. Επίσης μπορεί να έχετε παρατηρήσει πως τα αβοκάντο που αγοράζετε έχουν αυτοκόλλητα "Made in Mexico" ή ότι οι μπανάνες σας προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα ή η Γουατεμάλα. Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή τα προϊόντα που καλλιεργούνται διεθνώς συνεισφέρουν σημαντικά σε περισσότερες εκπομπές αερίων, σε σύγκριση με τις τοπικές καλλιέργειες. Και αυτό γιατί συνήθως μεταφέρονται αεροπορικώς.

Ωστόσο, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών. Καλύτερη επιλογή: Ψωνίστε τοπικά και εποχιακά προϊόντα.

Καταναλώστε περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα

Φύκια

Σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε από τη WWF με την ονομασία «The Future 50 Foods», τα φύκια είναι ένα φυτό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ευθύνεται για το ήμισυ της συνολικής παραγωγής οξυγόνου στη γη και όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα βασίζονται σε αυτό.

Το θαλάσσιο αυτό φυτό περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ιώδιο, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Η WWF αναφέρει πως τα βρώσιμα αναπτύσσονται σε τεράστιες περιοχές του ωκεανού και είναι διαθέσιμα για συγκομιδή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και ότι δεν απαιτείται η χρήση φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων.

Όσπρια

Η WWF επαινεί τα όσπρια για την ικανότητά τους να μετατρέπουν το άζωτο από τον αέρα σε μια μορφή που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά. Επιπλέον προσφέρουν υγιεινά θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης και βιταμινών Β.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο, το σπανάκι και η ρόκα διαθέτουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία και είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως A, C, E και K. Επίσης βοηθούν στην προστατευτική δράση των οστών από την οστεοπόρωση και στην πρόληψη των φλεγμονωδών ασθένειες και έχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εκτός όμως από τα οφέλη για τον άνθρωπο, τα φυλλώδη λαχανικά θεωρούνται ένα από τα κορυφαία οικολογικά και βιώσιμα τρόφιμα στην αγορά. Απαιτούν ελάχιστους πόρους για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων και γι αυτό είναι εξίσου καλά για το περιβάλλον όσο και για εσάς.

Jenny.Gr
pexels

Μανιτάρια

Σύμφωνα με τη WWF, τα μανιτάρια μπορούν να αναπτυχθούν εκεί όπου πολλά άλλα τρόφιμα δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Επιπλέον, μια έκθεση του 2017 από το Mushroom Council αξιολόγησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καλλιέργειας μανιταριών για δύο χρόνια και διαπίστωσε ότι η παραγωγή ενός κιλού μανιταριών απαιτεί πολύ λιγότερο νερό και ενέργεια από τις περισσότερες άλλες γεωργικές καλλιέργειες, με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εκπομπών CO2.

Ένα κιλό μανιτάρια απαιτεί μόλις 7 λίτρα νερού για να παραχθεί, το οποίο είναι πολύ λιγότερο από το μέσο όρο. Με περισσότερες από 2.000 εδώδιμες ποικιλίες, εξαιρετική γεύση και πλούσια θρεπτική αξία, τα μανιτάρια προσθέτουν γεύση και ουσία σε κάθε γεύμα χωρίς να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον.

Δημητριακά

Αναπόσπαστο συστατικό της ανθρώπινης διατροφής εδώ και αιώνες είναι τα δημητριακά, τα οποία προσφέρουν πολλά οφέλη και θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και φυτοστερόλες. Τα δημητριακά (όπως το σιτάρι και η σίκαλη) κατατάσσονται χαμηλά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εκπέμποντας μόνο 1,4 κιλά CO2 ανά κιλό προϊόντος. Σε γενικές γραμμές, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης εκπέμπουν 10 έως 50 φορές λιγότερες εκπομπές αερίων σε σύγκριση με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.