WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Μαρτίου 2023

Τελικά το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά;
pexels
Οι μελέτες επισημαίνουν πιθανά οφέλη του κόκκινου κρασιού, αλλά πριν ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί για να βελτιώσετε την υγεία σας, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Σταματήστε για μια στιγμή και ξανασκεφτείτε το πριν ανοίξετε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί στο όνομα μιας πιο υγιούς καρδιάς. Ο λόγος; Ας πούμε απλώς ότι η σχέση μεταξύ του merlot και της υγείας τηςς καρδιάς είναι πιο πολύπλοκη από αυτή που πιστεύατε. Είναι αλήθεια ότι ορισμένες έρευνες συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Αυτές οι μελέτες είναι μάλλον και η πηγή αυτών των εντυπωσιακών τίτλων «το κόκκινο κρασί είναι καλό για σένα και για την καρδιά σου».

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής σχέση αιτίας-αποτελέσματος που να καθιστά ιατρικά συνιστώμενο ένα καθημερινό ποτήρι κόκκινο κρασί. Επομένως, μην περιμένετε μια συνταγή για ένα καθημερινό ποτήρι cabernet sauvignon.

Μπορεί το κόκκινο κρασί να ωφελήσει την καρδιά;

Ας μιλήσουμε για τα σταφύλια, αυτές τις μικροσκοπικές μικρές μπάλες φρούτων που έχουν σχεδιαστεί τέλεια για να ζυμώνονται σε αλκοολούχο ποτό. Μια παρόμοια διαδικασία οδηγεί στην παρασκευή ερυθρών και λευκών κρασιών από σταφύλια. Ο λόγος που τα κρασιά φαίνονται τόσο διαφορετικά αφορά αυτό που υπάρχει στη δεξαμενή ζύμωσης. Τα κόκκινα κρασιά συνήθως ζυμώνονται με τις φλούδες και τους σπόρους σταφυλιού. Στο λευκό κρασί, αυτά τα μέρη του σταφυλιού αφαιρούνται.

Λοιπόν, γιατί αναφέρω τις λεπτομέρειες της οινοποίησης; Γιατί οι φλούδες των σταφυλιών περιλαμβάνουν μια πολυφαινόλη που ονομάζεται ρεσβερατρόλη – την οποία βλέπουμε σε πολλούς ισχυρισμούς για την υγεία της καρδιάς. Το κόκκινο κρασί προσφέρει 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών από το λευκό κρασί. Οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη θεωρούνται αντιοξειδωτικά που παρέχουν προστασία στον οργανισμό.

Η ρεσβερατρόλη βοηθά στην ενεργοποίηση ενός ενζύμου που ονομάζεται τελομεράση, το οποίο προστατεύει την ακεραιότητα του γονιδιώματος. Και εξαιτίας αυτού, αυτή η ρεσβερατρόλη έχει συσχετιστεί με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και την επέκταση της μακροζωίας.

Αλλά προτού σπεύσετε να πάτε στο κατάστημα κρασιών με την ελπίδα να προσθέσετε παραπάνω χρόνια ζωής, να ξέρετε το εξής: Πολλά από αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν εργαστηριακές ή μη δοκιμές σε ανθρώπους. Ποτέ δεν έχει πραγματικά αποδειχθεί αυτός ο ισχυρισμός στους ανθρώπους. Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα εάν το κόκκινο κρασί προσφέρει αρκετή ρεσβερατρόλη για να κάνει τη διαφορά. Η ποσότητα ρεσβερατρόλης που θα έπρεπε να καταναλώνει κάποιος θα ήταν εξωφρενική και θα ήταν αδύνατο να το πετύχουμε αυτό με το κόκκινο κρασί».

Jenny.Gr
pexels

Εξηγώντας το «Γαλλικό παράδοξο»

Οι άνθρωποι στη Γαλλία πίνουν πολύ κόκκινο κρασί. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 47 λίτρα κρασιού κάθε χρόνο. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τη Γαλλία; Η χώρα έχει χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεδομένης της δημοτικότητας του κρασιού και των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και λίπη.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων οδήγησε μερικούς να υποθέσουν ότι το κόκκινο κρασί είναι πολύ καλό για την καρδιά σας. Η θεωρία έγινε γνωστή ως «Το γαλλικό παράδοξο». Ισχύει; Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι το πιστεύουν πια αυτό. Υπάρχουν πολλά πιο πιστευτά επιχειρήματα από ό, τι η κατανάλωση κρασιού, για να εξηγήσουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο στη Γαλλία.

Σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η Γαλλία έχει:

  • Χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

  • Υψηλότερα ποσοστά άσκησης.

  • Πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες λόγω της τήρησης της μεσογειακής διατροφής , μικρότερων μεγεθών μερίδων και λιγότερο γρήγορου φαγητού.

Πιστεύω ότι το Γαλλικό παράδοξο δεν εξηγείται πραγματικά από την κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρασιού, αλλά από τους υπόλοιπους παράγοντες.

Το αλκοόλ προσφέρει οφέλη για την υγεία;

Ο ισχυρισμός του κόκκινου κρασιού ως ελιξίριο που είναι καλό για εσάς κερδίζει μια ώθηση από μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι καλά για τη μακροπρόθεσμη υγεία. Η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι:

  • Αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL).

  • Προσφέρει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.

  • Ελαχιστοποιεί τους θρόμβους αίματος αραιώνοντας το αίμα.

Αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αυτών των πιθανών πλεονεκτημάτων και της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ στο σώμα σας, εάν πίνετε ανεύθυνα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για:

  • Διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

  • Ηπατική νόσου.

  • Ορισμένοι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και του ήπατος.

  • Καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν ότι το αλκοόλ είναι καλό-και αυτό προφανώς δεν συμβαίνει. Μπορεί να έχει πολύ τοξική επίδραση στο σώμα σας.

Jenny.Gr
unsplash

Ο ορισμός της «μέτριας» κατανάλωσης αλκοόλ

Οι ομοσπονδιακές διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς, 2020-2025 συμβουλεύουν ότι οι ενήλικες σε νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση σε δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες .

Ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό τυπικά ορίζεται ως:

  • 340 γραμμάρια κανονικής μπύρας (5% αλκοόλ).

  • 140 γραμμάρια κρασί (περίπου 12% αλκοόλ).

  • 42 γραμμάρια αποσταγμένου οινοπνεύματος (περίπου 40% αλκοόλ).

Λοιπόν, είναι το κόκκινο κρασί υγιεινό για την καρδιά; Θα έλεγα ότι δεν ξέρουμε πραγματικά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το μυστικό για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπορεί να βρεθεί στον πάτο ενός ποτηριού κρασιού. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι το κόκκινο κρασί (ή οποιοδήποτε αλκοόλ) είναι ιδανικό για την υγεία σας.

Φυσικά δεν θα συνιστούσα ποτέ να αρχίσει κάποιος να πίνει αλκοόλ για να αποκτήσει μακροζωία, γιατί απλώς δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Και αν πίνετε περιστασιακά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή κάποιο άλλο ποτό κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα, επικεντρωθείτε στο να το κάνετε με μέτρο. Απλά μην νομίζετε ότι το κάνετε για την υγεία σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.