WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να σε εμποδίσουν να αρρωστήσεις;


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Απριλίου 2023

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να σε εμποδίσουν να αρρωστήσεις;
pexels
Τα συμπληρώματα που υποσχόντουσαν ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα άκμασαν κατά τη διάρκεια της COVID-19.

Τον Μάρτιο του 2020, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έστειλε επιστολές σε επτά εταιρείες για να τις εμποδίσει να προωθήσουν τα τσάγια, τα αιθέρια έλαια, τα βάμματα ή τα προϊόντα αργύρου ως προλήψεις ή θεραπείες για την COVID-19.

Επίσης μια μελέτη του 2020 βρήκε πολλές αναρτήσεις στο Instagram που προωθούσαν πολλές τροφές, συμπληρώματα και αιθέρια έλαια επειδή ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Όμως οι περισσότερες από αυτές τις δημοφιλείς δημοσιεύσεις δεν διέθεταν επιστημονικά στοιχεία, αλλά χρησιμοποιούσαν διάφορα μέσα για να κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τα προϊόντα τους θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν από λοιμώξεις και ασθένειες, μεταξύ άλλων. Όμως το ο ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αρκετά πολύπλοκο.

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται όταν το σώμα σας συναντά κάτι ξένο ή επιβλαβές και προσπαθεί να το καταστρέψει. Τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αντισώματα και ορισμένες πρωτεΐνες αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος που συνεργάζονται για να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ξένες ουσίες. Το σώμα σας ανταποκρίνεται επίσης με φλεγμονή ως απάντηση σε κάποια βλάβη των ιστών. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας απομονώνει τυχόν επιβλαβείς ουσίες, ώστε να μπορεί να θεραπεύσει τους κατεστραμμένους ιστούς και κύτταρα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που χρειάζονται ισορροπία. Με άλλα λόγια, δεν μπορείτε να «τονώσετε» ή να φτιάξετε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας μέσω των συμπληρωμάτων. Στην πραγματικότητα, παράγουμε περισσότερα ανοσοκύτταρα από όσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μερικά πεθαίνουν πριν χρησιμοποιηθούν.

Παρά την ικανότητα «ενίσχυσης» ορισμένων κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι ξεκάθαροι σχετικά με το ποια από αυτά πρέπει να ενισχυθούν. Μερικοί αθλητές προσπάθησαν να προσθέσουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους μέσω ντόπινγκ, αλλά αυτό τους θέτει σε κίνδυνο για εγκεφαλικό. Επομένως, η αφύσικη ενίσχυση της ανοσίας μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλό.

Jenny.Gr
pexels

Πώς μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα;

Αν και ο τρόπος ζωής σας δεν μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, παρόλα αυτά η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, τα εμβόλια, το πλύσιμο των χεριών σας και η διαχείριση του άγχους είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε ισορροπία και να λειτουργεί σωστά.

Η ανοσολογική μας απόκριση εξασθενεί καθώς μεγαλώνουμε και γι' αυτό είμαστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, ιδιαίτερα εάν έχουμε έλλειψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, η λήψη μεγάλων δόσεων συγκεκριμένων βιταμινών ή μετάλλων δεν θα βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πολλές φορές μπορεί να είναι επιβλαβής.

Όσο αφορά τα συμπληρώματα μπορούν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη για διάφορους λόγους. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από τους μισούς από εμάς παίρνουμε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, μετάλλων ή βοτάνων κάθε μέρα ή περιστασιακά, με τα πιο δημοφιλή να είναι οι πολυβιταμίνες. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν ελέγχει τα συμπληρώματα, επομένως δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε πόση ποσότητα από ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό λαμβάνετε από αυτό το μπουκάλι.

Το NIH διαθέτει έναν ιστότοπο που οδηγεί σε ενημερωτικά δελτία σχετικά με πολλά συμπληρώματα και τους σκοπούς τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.