WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να φας όταν πεινάς αλλά δεν έχεις ιδέα τι θέλεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Απριλίου 2023

Τι να φας όταν πεινάς αλλά δεν έχεις ιδέα τι θέλεις
unsplash
"Πεινάω, αλλά δεν ξέρω τι να φάω." Σας ακούγεται οικείο; Όλοι το έχουμε νιώσει κατά καιρούς, αλλά αν έχετε πρόσφατα σταματήσει να κάνετε δίαιτα ή αναρρώνετε από μια διατροφική διαταραχή, μπορεί να κάνετε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας καθημερινά.

Το να δυσκολεύεστε να κάνετε επιλογές τροφίμων μπορεί να συμβεί εάν έχετε ακολουθήσει αυστηρούς διατροφικούς κανόνες στο παρελθόν και βασίζεστε σε εξωτερικές ενδείξεις για το φαγητό. Απλές στρατηγικές όπως το check in με την πείνα σας και ο προγραμματισμός των γευμάτων σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι θα φάτε όταν δεν ξέρετε τι να φάτε.

Η ισορροπημένη προσέγγιση

Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε επιλογές τροφίμων όταν δεν είστε σίγουροι τι να φάτε. Επίσης η διατροφική κουλτούρα μπορεί να το περιπλέξει αυτό καθιστώντας το να φαίνεται φυσιολογικό να υπάρχουν κανόνες για το τι πρέπει να τρώτε και πόσο. Όμως είναι σημαντικό να μάθετε να εμπιστεύεστε τις εσωτερικές ενδείξεις του σώματός σας, οι οποίες μπορούν να καθοδηγήσουν στο τι να τρώτε. Ενώ καλό θα ήταν να απορρίψετε τις εξωτερικές ενδείξεις, όπως «τροφές εκτός ορίων» και χρονικοί περιορισμοί.

Αυτή η διαδικασία μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολη, εάν έχετε συνηθίσει να σας λέει κάποιος ή κάτι τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε. Επίσης η διατροφική κουλτούρα κάνει να φαίνεται ότι το να πεινάς είναι «κακό» και κάτι που πρέπει να αγνοήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υπάρχουν όμως μερικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

Βαθμολογήστε την πείνα σας

Όταν δεν ξέρετε τι θέλετε να φάτε, ξεκινήστε ελέγχοντας το επίπεδο πείνας σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε την πείνα σας σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα, με το ένα να είναι ότι πεινάτε πολύ και το δέκα να είναι ότι έχετε σκάσει στο φαγητό. Η κατανόηση του πόσο πεινάτε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν θέλετε ένα γεύμα ή ένα σνακ.

Η πείνα είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλοί άνθρωποι έχουν την κλασική γκρίνια ή τους πόνους πείνας στο στομάχι τους, ενώ άλλοι μπορεί να μην έχουν εμφανή σημάδια. Μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι, να δυσκολεύονται να εστιάσουν, να αισθάνονται ζαλάδα ή να έχουν πονοκεφάλους, που είναι όψιμα σημάδια της πείνας. Το να τρώτε κάτι κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτρέψει αυτά τα κρυφά σημάδια πείνας.

Δείτε τι επιθυμείτε

Μόλις προσδιορίσετε πόσο πεινασμένοι είστε, ήρθε η ώρα να αναρωτηθείτε ποιο είδος φαγητού σας ακούγεται καλό. Σκεφτείτε την υφή, τη γεύση και τη θερμοκρασία – θέλετε κάτι τραγανό ή απαλό, γλυκό ή αλμυρό, ζεστό ή κρύο;

Φυσικά, αυτό θα περιοριστεί από τα τρόφιμα που έχετε στη διάθεσή σας εκείνη τη στιγμή, αλλά η σκέψη για το τι είδους φαγητού ακούγεται καλό μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας.

Στη συνέχεια, αξιολογήστε πόσο χρόνο έχετε και την προσπάθεια που θέλετε να καταβάλετε για την προετοιμασία του φαγητού.

Jenny.Gr
unsplash

Ισορροπήστε το πιάτο σας

Μια άλλη στρατηγική που μπορεί να είναι χρήσιμη αν πεινάτε αλλά δεν ξέρετε τι να φάτε είναι να επιλέξετε μια επιλογή που περιλαμβάνει συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους. Αυτό δεν είναι κανόνας σε καμία περίπτωση, αλλά μπορεί να είναι μια χρήσιμη συμβουλή για να ακολουθήσετε όταν δεν είστε σίγουροι τι να φάτε. Η συμπερίληψη και των τριών μακροθρεπτικών συστατικών θα βοηθήσει επίσης στον κορεσμό μετά το γεύμα ή το σνακ σας.

Ας πούμε ότι αποφασίσατε ότι το τοστ ακούγεται καλό. Το φυστικοβούτυρο έχει λίπος και πρωτεΐνη και μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα. Επίσης εάν είναι δυνατόν, προσθέστε μερικά λαχανικά ή φρέσκα φρούτα στο πλάι για επιπλέον φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Προγραμματίστε

Εάν δυσκολεύεστε τακτικά να αποφασίσετε τι θα φάτε, μπορεί να είναι χρήσιμο να αρχίσετε να προγραμματίζετε εκ των προτέρων. Ο προγραμματισμός γευμάτων μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Ο στόχος εδώ είναι να δημιουργήσετε ένα χαλαρό πλάνο, ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε και να έχετε να πάρετε λιγότερες αποφάσεις για όλη την εβδομάδα. Δεν χρειάζεστε ένα άκαμπτο σχέδιο που να είναι κάθε μπουκιά χαρτογραφημένη.

Κάντε μία λίστα

Ένας άλλος τρόπος για να απλοποιήσετε τις διατροφικές σας αποφάσεις είναι να δημιουργήσετε μια λίστα με εύκολα γεύματα και σνακ που σας αρέσουν. Όταν πεινάτε αλλά δεν ξέρετε τι να φάτε, μπορείτε να ανατρέξετε στη λίστα σας, αντί να προσπαθήσετε να σκεφτείτε ιδέες επί τόπου.

Μπορεί να σας βοηθήσει να εφοδιάσετε το ψυγείο και το ντουλάπι σας με μερικά από τα συστατικά της λίστας σας, επομένως, ακόμα κι αν αργείτε να ψωνίσετε, έχετε πάντα μερικές επιλογές.

Ακολουθεί μια λίστα που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε:

Ιδέες για σνακ

  • Δημητριακά με γάλα.

  • Ποπ κορν με ξηρούς καρπούς.

  • Τοστ με φυστικοβούτυρο και μπανάνα.

  • Τυρί και κράκερς.

  • Γιαούρτι με γκρανόλα.

  • Μήλο με βούτυρο ξηρών καρπών.

  • Χούμους με πίτα και λαχανικά.

Ιδέες για γεύματα

  • Σάντουιτς με αυγοσαλάτα.

  • Σπαγγέτι με σάλτσα

  • Τοστ αβοκάντο με αυγό.

  • Σαλάτα Καίσαρα με κοτόπουλο.

Τέλος ο στόχος σας είναι να απολαμβάνετε το φαγητό και να δημιουργήσετε μια υγιή σχέση μαζί του, ενώ ταυτόχρονα να νιώθετε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.