WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να γιατί σταμάτησα να κάνω «υγιεινές» διατροφικές επιλογές το Πάσχα, αλλά και σε κάθε άλλη ευκαιρία


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Απριλίου 2023

Να γιατί σταμάτησα να κάνω «υγιεινές» διατροφικές επιλογές το Πάσχα, αλλά και σε κάθε άλλη ευκαιρία
pexels
Εδώ είναι η καλύτερη συμβουλή για το Πάσχα που μπορώ να σας δώσω: Να φάτε όλα όσα σας αρέσουν με μέτρο. Δεν υπάρχουν "καλά" ή "κακά" τρόφιμα

Η αλήθεια είναι ότι παλιά προσπαθούσα να κάνω «υγιεινές» επιλογές την ημέρα των γιορτών και κυρίως την ημέρα του Πάσχα. Όμως μετά από κάποια χρόνια άρχισα να αναρωτιέμαι, για ποιο λόγο καταπιεζόμουν τόσο πολύ με σκοπό να τρώω συγκεκριμένα φαγητά, αντί να αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο. Άξιζε τον κόπο; Και ήταν πραγματικά η πιο ισορροπημένη κίνηση;

Όσο περισσότερο το σκεφτόμουν, τόσο πιο ξεκάθαρο γινόταν στο μυαλό μου ότι όλο αυτό δεν το έκανα από αγάπη για το φαγητό, αλλά επειδή είχα εσωτερικεύσει το μήνυμα της διατροφικής κουλτούρας, και έτσι χρησιμοποιούσα τον προγραμματισμό ως τρόπο για να αποφύγω να φάω πράγματα που θεωρούσα «κακά», όπως επεξεργασμένα τρόφιμα, ψωμί, ζυμαρικά, τυρί κ.λπ.

Πλέον όμως γνωρίζω πως αυτού του είδους η σκέψη για την κουλτούρα της διατροφής δεν είναι ισορροπημένη. Και επειδή ήθελα να απομακρυνθώ από αυτή, αποφάσισα να απολαμβάνω το φαγητό σε κάθε περίσταση. Έτσι πλέον το Πάσχα, αλλά και σε κάθε άλλη ευκαιρία, τρώω τα αγαπημένα μου εδέσματα.

Και αυτό ήταν. Το μήνυμα που εσωτερίκευσα ήταν, πως για να είμαι καλή διαιτολόγος αλλά και για να είμαι υγιής, πρέπει να απολαμβάνω το φαγητό. Γιατί στην τελική εάν κόψετε τη ζάχαρη, τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά τότε αυτό που τρώτε δεν θα είναι γευστικό. Μπορεί να λέτε στον εαυτό σας ότι είναι ακόμα νόστιμο, αλλά δεν είναι αλήθεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αγχωτική σχέση με το φαγητό.

Εξάλλου δεν τρώμε μόνο επειδή το φαγητό είναι καύσιμο, αλλά και επειδή είναι νόστιμο και μας κάνει να νιώθουμε ικανοποιημένοι.

Jenny.Gr
pexels

Όμως να επισημάνω ότι, φυσικά, δεν θα αισθάνονται όλοι έτσι. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να κάνουν υγιείς επιλογές την ημέρα του Πάσχα ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή και να τις απολαμβάνουν πραγματικά. Αυτό είναι υπέροχο, και απλώς μια ακόμη απόδειξη ότι το φαγητό σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα μας.

Το δικό μου λάθος ήταν ότι έκανα αυτές τις επιλογές λόγω της πίεσης για να είμαι πιο υγιής ή πιο αδύνατη ή και για τα δύο. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είμαι ενθουσιασμένη με το φαγητό (που είμαι τώρα) και να αγχώνομαι για το τι πρέπει να φάω (που έκανα παλιά).

Τώρα μαγειρεύω πιάτα επειδή μου αρέσει να μαγειρεύω, όχι επειδή θέλω να είμαι υπεύθυνη για ορισμένες συνταγές ώστε να μπορώ να ελέγξω τι περιέχουν. Πλέον, το μαγείρεμα (και το φαγητό) είναι ένας τρόπος χαλάρωσης. Είναι ηρεμιστικό.

Εάν λοιπόν βρίσκεστε εκεί που ήμουν πριν από χρόνια - σχεδιάζετε τι θα φάτε ή πώς θα μαγειρέψετε πιο υγιεινά το Πάσχα, σας προτείνω απλώς να αφεθείτε και απολαύστε το φαγητό.

Ρίξτε βούτυρο στο ταψί με το κρέας, καλύψτε το γλυκό με ζάχαρη ή marshmallows και να είστε ευγνώμονες για αυτό που φτιάξετε, να το μοιραστείτε και να το απολαύσετε. Και τότε είναι που θα φύγετε από το τραπέζι νιώθοντας πολύ πιο χαρούμενοι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.