WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν πρέπει να λαμβάνεις πληροφορίες για τη διατροφή σου από τους Influencers


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Απριλίου 2023

Γιατί δεν πρέπει να λαμβάνεις πληροφορίες για τη διατροφή σου από τους Influencers
pexels
Δεν ξέρω ποιος χρειάζεται να το ακούσει αυτό, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνετε πληροφορίες για τη διατροφή σας από τους Influencers.

Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα υπέροχο. Λατρεύω το πώς μου επιτρέπει να συνδέομαι με αγαπημένα πρόσωπα, συναδέλφους και να παρακολουθώ κάθε κίνηση διασημοτήτων όπως την Chrissy Teigen, την οποία θεωρώ «φίλη μου, στο μυαλό μου». Είναι επίσης μια πλατφόρμα για να μάθετε σχεδόν οτιδήποτε. Ποιος ήξερε ότι οι βραδύποδες μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για 40 λεπτά; Ή ότι η Whitney Port είχε πει ότι απέρριψε να κάνει one night-stand με τον Leonardo DiCaprio το 2009.

Όμως το διαδίκτυο έχει και τα προβλήματά του. Και ένα από αυτά είναι ότι πολλοί με τον όρο wellness influencers, δίνουν πληροφορίες διατροφής και ευεξίας. Και δεν εννοώ εγγεγραμμένους διαιτολόγους ή άλλους επαγγελματίες υγείας που τυχαίνει να έχουν επίσης πολλούς followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που εννοώ είναι ότι υπάρχει πληθώρα ανθρώπων που δεν έχουν πραγματικά πτυχία διατροφής, αλλά έχουν πολλά να πουν για την υγεία σας και για τον «καλύτερο» τρόπο να ζήσετε.

Στην εποχή μας, όταν παρατηρείτε ότι κάποιος έχει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες followers, είναι δύσκολο να μην σκεφτείτε «Ε, αυτό το άτομο πρέπει πραγματικά να ξέρει τι λέει». Αλλά αυτή η σκέψη πολλές φορές είναι επικίνδυνη.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Youtube θα σας δώσει απεριόριστα βίντεο με ανθρώπους που προωθούν τα πάντα, από τη κετογονική δίαιτα έως τη δίαιτα OMAD (που σημαίνει να καταναλώνετε ένα γεύμα την ημέρα). Έχω δει influencers να ισχυρίζονται ότι αν τρώτε μόνο ένα τρόφιμο- ας πάρουμε για παράδειγμα μια πατάτα (ναι, η δίαιτα με πατάτα είναι μια πραγματική μόδα) - θα χάσετε βάρος, θα αποφύγετε τις καρδιακές παθήσεις και θα θεραπεύσετε τον διαβήτη σας. Και όλα αυτά σε μόλις 10 μέρες.

Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ ανέκδοτων αποδεικτικών στοιχείων και των τυχαιοποιημένων, διπλά τυφλών, ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά.

Είμαι βέβαιη ότι πολλοί από εσάς υποθέτετε ότι μόνο οι πιο αφελείς παρασύρονται από αυτόν τον τύπο ακραίας παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Αλλά κάνετε λάθος. Μερικοί από τους influencers που δημοσιεύουν τις πιο ψευδείς πληροφορίες έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα και πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους, συχνά σε περισσότερες από μία πλατφόρμες.

Και τις περισσότερες φορές, όλοι είναι αδύνατοι και αντανακλούν τέλεια τα μονοδιάστατα ιδανικά της κοινωνίας όσον αφορά την υγεία. Όμως στην πραγματικότητα, η πιο ύπουλη πτυχή της λήψης διατροφικών συμβουλών από influencers είναι αυτή η βασική ιδέα: «φάε σαν εμένα και θα μοιάσεις σαν εμένα». Το λέει και η λέξη "influencer": Η ιδέα είναι ότι αν τους αντιγράψουμε, θα τους μοιάσουμε και θα γίνουμε καλύτεροι.

Jenny.Gr
pexels

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν υπάρχει μία συνταγή που να ταιριάζει σε όλους όταν πρόκειται για την υγεία και τη διατροφή. Ακόμα κι αν τρώγαμε όλοι ακριβώς το ίδιο και κάναμε τις ίδιες προπονήσεις κάθε μέρα, θα εξακολουθούσαμε να είχαμε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Πότε θα μπορέσουμε να το αποδεχτούμε;

Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε το βίντεο ενός influencer, κάντε αυτές τις πέντε ερωτήσεις προτού ακολουθήσετε τις ιδέες του.

Είναι αυτό το άτομο εγγεγραμμένος διαιτολόγος;

Εάν όχι, τότε είναι πιθανό να μην έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση για να παρέχει εξατομικευμένες, τεκμηριωμένες διατροφικές συμβουλές. Γι αυτό θα ήταν καλό να περιορίσετε τον αριθμό των συμβουλών που λαμβάνετε από εκείνους σχετικά με τα τρόφιμα.

Υπάρχουν πηγές για τους ισχυρισμούς που σχετίζονται με τα τρόφιμα;

Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν οι ισχυρισμοί που κάνει κάποιος βασίζονται στην πραγματική επιστήμη είναι να αναζητήσετε τις πηγές. Συχνά διαπιστώνω ότι οι συμβουλές χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον ανέκδοτα στοιχεία. Τα ανέκδοτα στοιχεία βασίζονται συνήθως σε προσωπικές μαρτυρίες και όχι σε αυστηρές κλινικές δοκιμές και δεν πρέπει να λαμβάνονται ως απόδειξη για κάτι.

Προωθεί ένα σωρό προϊόντα για τα οποία πρέπει να πληρώσετε;

Μήπως πρέπει να προσθέσετε 16 ακριβά συμπληρώματα στο smoothie σας για να θεωρηθεί υγιεινό; Αν ναι, τρέξτε μακριά. Φυσικά, είναι δυνατό να υπάρχουν και ψευδείς διατροφικές πληροφορίες που είναι εντελώς δωρεάν, όπως είναι δυνατό και οι ειδικοί να σας προτείνουν να αγοράσετε μερικά πράγματα. Αλλά αν κάποιος στο διαδίκτυο ισχυρίζεται ότι χρειάζεστε οπωσδήποτε ορισμένα προϊόντα για να καλύψετε όλο το θέμα της διατροφής, θα πρότεινα να κατευθυνθείτε προς άλλη κατεύθυνση.

Αυτό το άτομο προωθεί την ιδέα «φάε σαν εμένα, γίνε σαν εμένα»;

Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε ένα μπολ acai μακριά από ένα six-pack. Πολλοί από εμάς δεν θα μοιάσουμε ποτέ με αυτούς τους influencers, ό,τι κι αν κάνουμε.

Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του μοναδικό γενετικό υλικό και το δικό του μοναδικό τρόπο ζωής. Έτσι, η κάθε καθημερινή επιλογή, φαίνεται ότι δεν είναι στον ίδιο βαθμό ευεργετική ή επιβαρυντική για τον καθένα από εμάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.