WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το να ενθαρρύνουμε τους άλλους να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι, δεν είναι και τόσο χρήσιμο


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Απριλίου 2023

Γιατί το να ενθαρρύνουμε τους άλλους να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι, δεν είναι και τόσο χρήσιμο
pexels
Δεν έχουν όλοι τον  χρόνο ή τα μέσα να μαγειρεύουν σπιτικά φαγητά, οπότε ας μην προσποιούμαστε ότι είναι τόσο απλό.

Η διατροφή είναι ένα πολύπλοκο θέμα, γι αυτό και πολλές φορές μια απλή συμβουλή μπορεί να οδηγήσει σε εκατοντάδες προβλήματα και απορίες, όπως για παράδειγμα η συμβουλή: "Είναι καλό να μαγειρεύεις περισσότερα σπιτικά φαγητά". Τη σημερινή εποχή, η μαγειρική στο σπίτι παρουσιάζεται ως το ιερό δισκοπότηρο της υγιεινής διατροφής και ως τον μοναδικό τρόπο για να ανταποκριθούμε σε κάθε διατροφικό στόχο που έχουμε θέσει - είτε θέλουμε να τρώμε λιγότερο αλάτι, ζάχαρη, θερμίδες, επεξεργασμένα τρόφιμα είτε θέλουμε να τρώμε περισσότερα λαχανικά, φυτικές ίνες, ολόκληρα τρόφιμα, βιταμίνες και μέταλλα.

Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή. Το μήνυμα μαγειρέψτε περισσότερο, με κυρίως μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, είναι αρκετά πολύπλοκο.

Για να είμαι σαφής, το μαγείρεμα στο σπίτι δεν είναι κακό και γενικά η κατανάλωση κυρίως μη επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία. Επίσης εάν μαγειρεύεις στο σπίτι είναι ευκολότερο να ελέγχεις τι τρως. Αλλά το να το παρουσιάζεται ως μια εύκολη λύση ή ακόμα και ως μια επιλογή που μπορεί να κάνει ο καθένας δεν είναι χρήσιμο και πολλές φορές μπορεί να είναι πραγμτικά επιβλαβές.

Οι άνθρωποι έχουν ήδη μπερδευτεί σχετικά με το τι είναι η ισορροπημένη διατροφή και πλέον πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για την αναδημιουργία όλων των "όμορφων" φαγητών που βλέπουν στο Instagram. Όμως πολλές από αυτές τις συνταγές είναι δύσκολες, αρκετά ακριβές και τι περισσότερες φορές φτιάχνονται από influencers που πληρώνονται για να τις μαγειρέψουν και να τις φωτογραφίσουν.

Επίσης το να μαγειρεύετε σπιτικά φαγητά απαιτεί αρκετό χρόνο, μια πολυτέλεια που πολλοί δεν έχουν. Ένα βασικό δείπνο με κοτόπουλο και πατάτες θα διαρκέσει περίπου μία ώρα από την αρχή μέχρι το τέλος - αλλά πολλοί, ειδικά όσοι εργάζονται σε βάρδιες ή οι εργαζόμενοι γονείς, πιθανότατα δεν διαθέτουν πάντα τον χρόνο, ούτε την υπομονή για να το ετοιμάσουν.

Jenny.Gr
unsplash

Είναι επίσης αλήθεια ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο μαγειρεύοντας από ό,τι στο παρελθόν. Μια μελέτη του 2013 στο Nutrition Journal διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες περνούσαν σχεδόν δύο ώρες την ημέρα στην κουζίνα το 1965, ενώ μια μελέτη του 2018 στο ίδιο περιοδικό αναφέρει ότι μέχρι το 2016 ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε περίπου μία ώρα την ημέρα.

Επίσης, πολλοί προτείνουν σε εκείνους που έχουν απαιτητικό πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα, να μαγειρεύουν τα περισσότερα γεύματα τα Σαββατοκύριακα. Αλλά τι γίνεται αν δουλεύεις τα Σαββατοκύριακα; Τι γίνεται αν φροντίζετε μικρά παιδιά και άρρωστους γονείς; Τι γίνεται αν προτιμάς να αφιερώσεις τον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχεις κάνοντας κάτι άλλο εκτός από τη μαγειρική; Δεν είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι όλοι μπορούν να βρουν χρόνο για να μαγειρέψουν ακόμα κι αν το επιλέξουν.

Δεν υπάρχει εύκολη λύση σε αυτά τα προβλήματα, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για την υγιεινή διατροφή σαν να είναι ατομική ευθύνη. Με τον τρόπο που μιλάμε για τη μαγειρική στο σπίτι, πείθουμε τους ανθρώπους ότι είναι δική τους ευθύνη να μαγειρεύουν υγιεινά γεύματα για εκείνους και τις οικογένειές τους, χωρίς να υπολογίζουμε τη τεράστια οικονομική ανισότητα, τις πολλές ώρες εργασίας και το άγχος.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να τρώνε με τρόπο που να αισθάνονται άνετα, με τρόπο που να είναι πολιτισμικά σχετικός με αυτούς και να καταναλώνουν το φαγητό στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση. Γι αυτό το να ενθαρρύνουμε όλους να μαγειρεύουν στο σπίτι για να είναι υγιείς, δεν είναι πολύ χρήσιμο. Αντί λοιπόν να προωθούμε το σπιτικό φαγητό ως κάτι το ιδανικό, πρέπει πρώτα να βρούμε τρόπους να κάνουμε την υγιεινή διατροφή προσβάσιμη σε περισσότερους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.