WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν έχεις δυσκοιλιότητα


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Απριλίου 2023

5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν έχεις δυσκοιλιότητα
unsplash
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα και οι αιτίες είναι πολλές

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται τεχνικά ως 3 ημέρες χωρίς κίνηση του εντέρου, ωστόσο, αυτό ποικίλλει ευρέως από άτομο σε άτομο. Η κίνηση του εντέρου τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι φυσιολογική για ένα άτομο, ενώ οι καθημερινές κινήσεις του εντέρου μπορεί να είναι φυσιολογικές για ένα άλλο άτομο.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες δυσκοιλιότητας. Για παράδειγμα, η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή, η μη λήψη αρκετών υγρών και τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν καταστάσεις υγείας όπως κοιλιοκάκη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εγκυμοσύνη, παράγοντες τρόπου ζωής, ακόμη και αλλαγή στη ρουτίνα.

Έτσι λοιπόν όταν έχετε δυσκοιλιότητα το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να κάνετε ακούσια είναι κάτι που μπορεί χειροτερέψει το πρόβλημα. Γι αυτό και παρακάτω θα δούμε μερικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν έχετε δυσκοιλιότητα.

Λάθος 1: Τρώτε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Tα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προσφέρουν ευκολία, αλλά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα επιβραδύνοντας το πεπτικό σύστημα. Και αυτό συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά στερούνται φυτικών ινών, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κίνηση του εντέρου.

Επιπλέον, περιέχουν «υψηλά επίπεδα trans λιπαρών , τα οποία αυξάνουν τη φλεγμονή του εντέρου και πρόσθετα όπως συντηρητικά, γλυκαντικά ή χρωστικές ουσίες, που μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου.

Jenny.Gr
pexels

Λάθος 2: Πίνετε αλκοόλ

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, το αλκοόλ μπορεί να χειροτερέψει το πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν πίνετε αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες , μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των υγρών που χάνονται μέσω των ούρων σας, προκαλώντας αφυδάτωση. Και η κακή ενυδάτωση, είτε λόγω της μη κατανάλωσης επαρκούς ποσότητας νερού είτε λόγω της υπερβολικής απώλειας του μέσω των ούρων, συχνά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχει έρευνα που να υποστηρίζει μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της δυσκοιλιότητας και είναι πιθανό αυτές οι επιπτώσεις να διαφέρουν από άτομο σε άτομο (για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι παρουσιάζουν διάρροια, αντί δυσκοιλιότητα, μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ).

​Όσοι θέλουν να εξουδετερώσουν τις δυνητικά επιδράσεις της αφυδάτωσης που προκαλεί το αλκοόλ, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν κάθε ποτήρι αλκοόλ με ένα ποτήρι νερό ή άλλο μη αλκοολούχο ποτό.

Λάθος 3: Αποφεύγετε τη φυσική δραστηριότητα

Η δυσκοιλιότητα δεν θα υποχωρήσει αν απλά κάθεστε στον καναπέ. Το να μην κινείστε επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής από το παχύ έντερο, επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό για άτομα που πρέπει να μένουν πολύ στο κρεβάτι ή δεν μπορούν να κινηθούν πολύ λόγω ενός προβλήματος υγείας.

Εάν είστε σωματικά ικανοί, σηκωθείτε από τον καναπέ και κινηθείτε. Το παχύ έντερο αντιδρά στη σωματική δραστηριότητα, επομένως η τακτική άσκηση προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Ακόμη και το ελαφρύ περπάτημα μπορεί να είναι ευεργετικό.

Λάθος 4: Παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου

Το καθημερινό σας συμπλήρωμα μπορεί να επιδεινώσει (ή ακόμα και να είναι η πηγή) των στομαχικών προβλημάτων σας. Ενδεικτική περίπτωση: Μια μετα-ανάλυση του Φεβρουαρίου 2015 στο PLOS One βρήκε ότι τα συμπληρώματα σιδήρου φαίνεται να αλλάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να προκαλούν φλεγμονή στην επένδυση του βλεννογόνου, η οποία μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα. Ομοίως, τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί επίσης να έχουν δεσμευτική επίδραση, μερικές φορές με αποτέλεσμα αέρια, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

​Εάν όμως έχετε μια κατάσταση υγείας ή μια συγκεκριμένη ανεπάρκεια που απαιτεί να λαμβάνετε σίδηρο ή ασβέστιο, μιλήστε με έναν γιατρό προτού σταματήσετε να παίρνετε το συμπλήρωμα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει εναλλακτικές λύσεις (όπως η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε σίδηρο ή ασβέστιο) όταν η δυσκοιλιότητα είναι ανησυχητική.

Λάθος 5: Το παρακάνετε με τα καθαρτικά

Τα καθαρτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, γιατί μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν επιδείνωση της δυσκοιλιότητας.

Η παρατεταμένη χρήση καθαρτικών μπορεί να βλάψει τα νεύρα του παχέος εντέρου, εμποδίζοντας την ικανότητα των εντέρων σας να συστέλλονται από μόνα τους. Όμως ευτυχώς αυτό είναι λιγότερο πιθανό να προκύψει χάρη σε νεότερες εκδόσεις καθαρτικών.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δοκιμάστε να πίνετε ζεστά υγρά, ιδιαίτερα το πρωί, εκτός εάν σας υποδείξει διαφορετικά ο γιατρός σας, και να τρώτε μερικά δαμάσκηνα και πίτουρο.

Εάν αυτά τα πράγματα δεν προσφέρουν ανακούφιση, μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας καθοδήγηση σχετικά με την επιλογή ενός καθαρτικού (το καθένα λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο για να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα) και συμβουλές για το πόσο καιρό πρέπει να το παίρνετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.