WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξυπνάς με κόκκινα μάτια; Δες τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Απριλίου 2023

Ξυπνάς με κόκκινα μάτια; Δες τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου
pexels
Όταν ξυπνάτε το πρωί και κοιτάζεστε στον καθρέφτη, το να βλέπετε τα μάτια σας κόκκινα δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Το να ξυπνάτε με κόκκινα μάτια είναι συνήθως ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με την υγεία των ματιών σας, αλλά οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν από ήπιους έως σοβαρούς. Πολλές από τις αιτίες για την πρωινή ερυθρότητα μπορεί να είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, όμως κάποιες άλλες μπορεί να είναι ελαφρώς πιο προβληματικές. Παρακάτω θα δούμε τι μπορεί να σημαίνουν τα κόκκινα μάτια για την υγεία σας.

Έχετε υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή ύπνου που προκαλεί τη διακοπή της αναπνοής σας και την επανεκκίνηση ενώ κοιμάστε. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυνατό ροχαλητό και υπερβολική κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης η υπνική άπνοια μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια σας.

Οι ασθενείς που ροχαλίζουν τείνουν να μην κλείνουν τα μάτια τους μέχρι τέρμα στον ύπνο τους, με αποτέλεσμα να στεγνώνουν και τελικά να κοκκινίζουν.

Έχετε σύνδρομο ξηροφθαλμίας

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι όταν τα μάτια σας δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για να παραμείνουν υγρά. Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι ένα αίσθημα τσιμπήματος στο μάτι, τα κόκκινα μάτια, η ευαισθησία στο φως και η θολή όραση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα εάν κοιμάστε με έναν ανεμιστήρα. Και μπορεί επίσης να επιδεινωθεί ανάλογα με τη θέση που κοιμάστε. Πολλοί άνθρωποι που κοιμούνται στο πλάι έχουν τα μάτια τους λίγο ανοιχτά, με αποτέλεσμα να ξηραίνονται και τελικά να κοκκινίζουν.

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο πιθανό να το έχετε εάν είστε τουλάχιστον 50 ετών, φοράτε φακούς επαφής, έχετε έλλειψη βιταμίνης Α ή έχετε μια αυτοάνοση νόσο όπως ο λύκος.

Jenny.Gr
pexels

Έχετε επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκαλέσει ροζ ή κόκκινα μάτια μαζί με οίδημα, πύον και κνησμό. Συνήθως προκαλείται από ιούς, βακτήρια ή αλλεργιογόνα που εισχωρούν στα μάτια και είναι συνήθως πιο συχνή στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Η βακτηριακή και ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Έχετε αλλεργίες

Οι εποχικές αλλεργίες μπορούν να ενοχοποιηθούν για πολλά συμπτώματα, όπως βήχας, φτέρνισμα, συμφόρηση, φαγούρα στα μάτια και κόκκινα μάτια. Εάν έχετε αλλεργίες, τα μάτια σας θα πρηστούν και θα ερεθιστούν όταν εκτεθούν σε αλλεργιογόνα όπως γύρη, σκόνη, μούχλα και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων.

Όταν πηγαίνετε για ύπνο, τα αλλεργιογόνα που είναι κολλημένα στις βλεφαρίδες μπαίνουν στη συνέχεια στα μάτια και μπορεί να τα κάνουν κόκκινα και ερεθισμένα. Εάν οι αλλεργίες είναι ο κύριος ένοχος, το κύριο σύμπτωμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι ο κνησμός

Εάν ξυπνάτε με κόκκινα μάτια κάθε μέρα, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Τα κόκκινα μάτια που συνοδεύονται από πόνο ή άλλα σχετικά συμπτώματα όπως η απώλεια όρασης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως προκειμένου να αποκλειστεί (ή να διαγνωστεί) το γλαύκωμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.