WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο κακό είναι πραγματικά να παίρνεις βιταμίνες με άδειο στομάχι;


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Απριλίου 2023

Πόσο κακό είναι πραγματικά να παίρνεις βιταμίνες με άδειο στομάχι;
unsplash
Το αν είναι κακό ή όχι να παίρνετε βιταμίνες με άδειο στομάχι εξαρτάται από τη βιταμίνη και από το πώς αντιδράτε.

Οι βιταμίνες είναι ένας τρόπος για να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας που μπορεί να σας λείπουν. Μπορείτε να τις πάρετε αμέσως μόλις ξυπνήσετε ή πριν πάτε για ύπνο, αλλά η καλύτερη ώρα για να πάρετε βιταμίνες εξαρτάται στην πραγματικότητα από τη βιταμίνη.

Η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων το πρώτο πράγμα το πρωί μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για να παραμείνετε συνεπείς, αλλά η λήψη τους με άδειο στομάχι μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα. Δείτε πώς μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη βιταμινών και να αποφύγετε μια στομαχική διαταραχή.

Πριν αποφασίσετε εάν θα πάρετε ή όχι μια βιταμίνη με άδειο στομάχι, είναι καλύτερο να γνωρίζετε πώς θα την απορροφήσει το σώμα σας.

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα απορροφηθούν γρήγορα από το σώμα σας και δεν θα αποθηκευτούν. Οι βιταμίνες A, D, E και K θεωρούνται λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι διαλύονται στο λίπος και μπορούν να αποθηκευτούν στους ιστούς του σώματος.

Εάν παίρνετε υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να ληφθούν με άδειο στομάχι και δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα. Ενώ τις λιποδιαλυτές βιταμίνες πρέπει να τις λαμβάνετε με το φαγητό. Όπως υποδηλώνει το όνομα, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη είναι πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνεται με μια πηγή λίπους. Αυτό της επιτρέπει να αποθηκευτεί στο σώμα, διαφορετικά τα θρεπτικά συστατικά θα περάσουν απευθείας από το πεπτικό σας σύστημα.

Πριν αρχίσετε να παίρνετε οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

Jenny.Gr
pexels

Οι κίνδυνοι από τη λήψη βιταμινών με άδειο στομάχι

Το στομάχι σας μπορεί να πονάει

Οι στομαχικές διαταραχές είναι μια συχνή παρενέργεια μετά τη λήψη βιταμινών με άδειο στομάχι. Καθώς οι βιταμίνες περνούν από τα έντερά σας, το στομάχι σας μπορεί να ερεθιστεί εάν δεν υπάρχει τίποτα για να το επικαλύψει. Αλλά μπορείτε να τα αποτρέψετε εάν καταναλώσετε τουλάχιστον ένα σνακ πριν πάρετε τα συμπληρώματά σας.

Μπορεί να έχετε άλλα συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος

Εκτός από τη στομαχική διαταραχή μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες όπως ναυτία, έμετος και διάρροια. Συστήνω να κοιτάξετε πόσα συμπληρώματα παίρνετε και στη συνέχεια, εξετάστε το ενδεχόμενο να τα χωρίσετε, γιατί αν τα παίρνετε όλα μαζί ταυτόχρονα προκαλούνται προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την απορρόφηση βιταμινών

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ορισμένες βιταμίνες (συνήθως οι λιποδιαλυτές) χρειάζονται λίγη επιπλέον υποστήριξη για να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Συνιστώ τη λήψη λιποδιαλυτών βιταμινών (θυμηθείτε, αυτές είναι οι A, D, E και K) με μια πηγή λίπους όπως το αβοκάντο ή το λάδι καρύδας.

Λάβετε υπόψη ότι τα συμπληρώματα δεν πρέπει να είναι το μόνο πράγμα στο οποίο πρέπει να βασίζεστε για να λαμβάνετε καθημερινά τα θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότερες βιταμίνες βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα, όπως το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυλλώδη χόρτα και οι σαρδέλες ή ο σίδηρος στο κόκκινο κρέας, τα όσπρια και τα οστρακοειδή.

Λοιπόν, πόσο κακό είναι πραγματικά να παίρνετε βιταμίνες με άδειο στομάχι;

Όλα εξαρτώνται από το είδος των βιταμινών και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας τις χειρίζεται. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι εντάξει χωρίς φαγητό, αρκεί να μην παίρνετε πάρα πολλές ταυτόχρονα.

Αλλά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο στομάχι, ένα μικρό σνακ όπως τοστ με φυστικοβούτυρο ή αβοκάντο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα. Αν δεν τρώτε το πρωί, δοκιμάστε να παίρνετε τις βιταμίνες σας το βράδυ.

Τα γαστρεντερικά προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος. Εάν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές και η λήψη των βιταμινών σας με το φαγητό δεν βοηθά στη μείωση της, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.