WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τριήμερη δίαιτα με αυγά: Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος με ασφάλεια;


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Απριλίου 2023

Τριήμερη δίαιτα με αυγά: Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος με ασφάλεια;
unsplash
Είναι η δίαιτα του αυγού μια ασφαλής και βιώσιμη μέθοδος απώλειας βάρους που πρέπει να δοκιμάσεις;

Ο κόσμος της δίαιτας θα παράγει για πάντα νέες μεθόδους αδυνατίσματος. Γι αυτό το να γνωρίζεις ποια προσέγγιση να ακολουθήσεις με τόσες πολλές επιλογές μπορεί να είναι πρόκληση. Λαμβάνουμε συνεχώς πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες διατροφικές τάσεις και μας υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Δυστυχώς, όμως δεν είναι κάθε δίαιτα ασφαλής και βιώσιμη.

Η δίαιτα των 3 ημερών με αυγά είναι μια τέτοια δίαιτα που οδηγεί προς τις πιο ακραίες μεθόδους απώλειας βάρους. Μπορεί η κατανάλωση αυγών και η αποκοπή των περισσότερων τροφίμων να είναι ευεργετική για την υγεία; Σας δίνω την πλήρη εξήγηση της δίαιτας με αυγά, από τον τρόπο εφαρμογής της μέχρι τα πλεονεκτήματα και τους πιθανούς κινδύνους.

Τι είναι η δίαιτα αυγών;

Η δίαιτα με αυγά είναι μια αυστηρή δίαιτα που συνεπάγεται την κατανάλωση μόνο αυγών, βουτύρου και τυριού σε σύντομο χρονικό διάστημα 3 έως 5 ημερών. Είναι μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής πρωτεΐνης που πρέπει να ακολουθήσετε μόνο προσωρινά.

Σύμφωνα με το USDA , ένα μεγάλο αυγό περιέχει 4,76 γραμμάρια λίπους, 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 0,36 γραμμάρια υδατάνθρακες. Και σύμφωνα με ορισμένες έρευνες , τα αυγά μπορεί να αυξήσουν τα αισθήματα κορεσμού. Τα αυγά είναι πλήρης τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά χωρίς επεξεργασία και επιβλαβή συστατικά. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε αυγά ολόκληρα (κρόκοι και ασπράδια αυγών) για βέλτιστα οφέλη για την υγεία.

Δίαιτα αυγών: Είναι ασφαλής και αποτελεσματική;

Η 3ήμερη δίαιτα αυγών είναι ένα ακραίο πρόγραμμα και όπως κάθε δίαιτα της μόδας, δεν είναι ασφαλής ή κατάλληλη για όλους. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αν θέλετε να κάνετε τη συγκεκριμένη δίαιτα πρέπει να την ακολουθήσετε μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα (όχι περισσότερο από πέντε ημέρες). Δεν είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική διατροφή καθώς περιορίζει άλλες ομάδες υγιεινών τροφίμων. Γι αυτό και η παράτασή της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

Με τους πιθανούς κινδύνους, δεν συνιστάται σε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες ή σε όσους έχουν διατροφικές διαταραχές. Επίσης όπως με κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε ιατρική επίβλεψη, ειδικά με ακραίες δίαιτες όπως αυτή.

Παρενέργειες της δίαιτας αυγών

Όπως πάντα με τις μοντέρνες δίαιτες, υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες πιθανές παρενέργειες πριν ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα.

Πιθανή δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή παρενέργεια της νηστείας του αυγού. Η δίαιτα αυγών περιορίζει τα περισσότερα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το σώμα σας βασίζεται σε φυτικές ίνες για ένα υγιές έντερο και χωρίς αυτές αρκετές είναι πιθανό να έρθετε αντιμέτωποι με τη δυσκοιλιότητα.

Δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να χάσετε βάρος

Η 3ήμερη δίαιτα αυγών δεν είναι βιώσιμη γιατί μπορείς να την εξασκήσεις μόνο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους, τα αποτελέσματα είναι μόνο προσωρινά. Το πιθανότερο είναι πως θα ανακτήσετε γρήγορα το χαμένο βάρος, όταν επιστρέψετε στις διατροφικές σας συνήθειες.

Η συνέχιση της δίαιτας για περισσότερο από τις συνιστώμενες 3-5 ημέρες μπορεί να προκαλέσει διατροφική ανεπάρκεια με πολλαπλές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Jenny.Gr
pexels

Είναι επικίνδυνη για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές

Άτομα με ιστορικό διαταραχής διατροφής ή άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διατροφική διαταραχή θα πρέπει να αποφεύγουν τη δίαιτα του αυγού. Η επιβολή σκληρών περιορισμών στις διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να ενθαρρύνει μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Επίσης η δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πείνα, με αποτέλεσμα την υπερφαγία, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Η καλύτερη επιλογή για αποτελεσματική απώλεια βάρους που είναι υγιής και βιώσιμη είναι να συνδυάσετε μια ισορροπημένη διατροφή με τακτική άσκηση. Οι δίαιτες που βγαίνουν κατά καιρούς και υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών δεν είναι βιώσιμες και τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι και επικίνδυνες για την υγεία.

Ωστόσο, η νηστεία των αυγών είναι μια δίαιτα μόδας που οι υγιείς ενήλικες πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο ως προσωρινό μέτρο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μια βιώσιμη μέθοδος απώλειας βάρους και θα πρέπει να λάβετε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν τη δοκιμάσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.