WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 αποτελεσματικοί τρόποι για να αποτρέψεις τη δυσκοιλιότητα από τα αντιβιοτικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Απριλίου 2023

3 αποτελεσματικοί τρόποι για να αποτρέψεις τη δυσκοιλιότητα από τα αντιβιοτικά
pexels
Η δυσκοιλιότητα που προκαλείται από τα αντιβιοτικά είναι ένα κοινό πρόβλημα σε παιδιά και ενήλικες παγκοσμίως.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που αυτοθεραπεύονται, κάνοντας κατάχρηση αυτού του τύπου φαρμάκων για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια. Εάν παίρνετε αντιβιοτικά και αντιμετωπίζετε γαστρεντερική ενόχληση, μην σταματήσετε να τα παίρνετε μέχρι να σας το πει ο γιατρός σας για να μην διακόψετε την επίδραση του φαρμάκου. Θα πρέπει να διακόψετε αμέσως το φάρμακο μόνο εάν έχετε αλλεργικές αντιδράσεις όπως φαγούρα στο δέρμα ή συριγμό

Γιατί τα αντιβιοτικά προκαλούν δυσκοιλιότητα;

Τα αντιβιοτικά έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τα παθογόνα βακτήρια που εισέρχονται στο σώμα. Ωστόσο, σκοτώνουν επίσης μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου σας. Επιπλέον, μπορεί να είναι τοξικά και να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Ο πληθυσμός των φιλικών βακτηρίων στο έντερο σας είναι τεράστιος, με περίπου 10-100 τρισεκατομμύρια είδη να συνεργάζονται ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός ο βακτηριακός πληθυσμός επηρεάζεται από τη διατροφή και τα φάρμακα που καταναλώνετε την ημέρα που γεννιέστε.

Για να προστατεύσετε τη βακτηριακή σας χλωρίδα, πρέπει να ελέγχετε το άγχος και τη γενική σας ευεξία. Έτσι, θα μπορέσετε να αφομοιώσετε καλά τα τρόφιμα και να εκμεταλλευτείτε όλα τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει η διατροφή σας.

Ποιες είναι οι άλλες πιθανές παρενέργειες των αντιβιοτικών;

Η δυσκοιλιότητα δεν έρχεται μόνη της, τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη φυσιολογική σας χλωρίδα και αυτό συνήθως συνοδεύεται από διαφορετικά γαστρεντερικά συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν την ευεξία σας. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

Εμετός

Μπορεί να εμφανιστεί εμετό εάν η εντερική κίνηση επιβραδυνθεί λόγω της χρήσης αντιβιοτικών που επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, εάν έχετε δυσκοιλιότητα μπορεί να ακολουθηθεί από επεισόδια εμέτου και στομαχικές διαταραχές.

Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της χρήσης αντιβιοτικών και υποχωρεί μόλις ολοκληρώσετε τη θεραπεία. Όταν σχετίζεται με δυσκοιλιότητα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα εντερικής απόφραξης, η οποία προκαλεί τη συσσώρευση αερίων στην πεπτική οδό.

Ευτυχώς, υπάρχουν μια σειρά από συμπληρώματα που βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου για τη μείωση της δυσκοιλιότητας, παρέχοντας μια καλή ποσότητα διαλυτών ινών και προάγοντας την ευημερία της εντερικής χλωρίδας.

Απώλεια όρεξης

Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης λόγω της άμεσης επίδρασης που έχουν στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, εάν έχετε δυσκοιλιότητα και φούσκωμα, η ενόχληση μπορεί να μειώσει την επιθυμία για φαγητό.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα από τα αντιβιοτικά;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση των κλασικών εξαιρετικά επεξεργασμένων διατροφικών προτύπων αποτελούν βασικά σημεία για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Οι 3 πιο αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης αυτής της πάθησης είναι:

Να μένετε ενυδατωμένοι

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, ειδικά εάν τα επεισόδια δυσκοιλιότητας εναλλάσσονται με διάρροια.

Το νερό θα βοηθήσει στη κίνηση των κοπράνων μέσω του εντέρου και θα αποτρέψει την υπερανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να συμβεί λόγω απόφραξης, αποτρέποντας τα επιβλαβή βακτήρια να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψωμί ολικής αλέσεως και λαχανικά είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας για την προώθηση των κινήσεων του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθώς παρέχουν τροφή για τη χλωρίδα του εντέρου σας χάρη στην πρεβιοτική τους δράση.

Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φιλικά βακτήρια

Τα προβιοτικά τρόφιμα, τα οποία περιέχουν καλά βακτήρια, είναι ωφέλιμα όταν παίρνετε αντιβιοτικά επειδή διατηρούν τα φιλικά βακτήρια στο έντερό σας και κατ επέκταση συμβάλουν σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση βακτηριακών, παρασίτων και ιογενών ασθενειών.

Η λήψη προβιοτικών ως συμπλήρωμα και η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση που περιέχουν προβιοτικά είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση της πέψης. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση πλούσια σε προβιοτικά είναι:

  • Γιαούρτι

  • Κεφίρ

  • Ξυνολάχανο

  • Κίμτσι

  • Κομπούχα

  • Tempeh

Εν κατακλείδι η κατανάλωση αντιβιοτικών έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος επειδή τροποποιεί τον πληθυσμό των βακτηρίων του εντέρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως χρόνια δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια, φούσκωμα και απώλεια όρεξης.

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως αφυδάτωση, κόπωση, αιμορραγία από το ορθό και υπερανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να επηρεάσουν άλλα συστήματα του σώματος.

Ο καλύτερος τρόπος για να το αποτρέψετε και να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας είναι να αποφύγετε την αυτοθεραπεία. Θα πρέπει να παίρνετε φάρμακα μόνο όταν σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Η πεπτική δυσφορία μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, προβιοτικά για την ενίσχυση των βακτηρίων του εντέρου και άφθονο νερό είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην ανακούφιση από τον πόνο, για να σας ενέργεια και ζωντάνια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.