Αν και πολύ συνηθισμένο, το φούσκωμα είναι δυσάρεστο και ένα πρόβλημα που οι άνθρωποι ελπίζουν να ανακουφίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και ενώ οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν περιστασιακά φούσκωμα, για άλλους, μπορεί να είναι ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα.
Η μη ισορροπημένη διατροφή, οι τροφικές δυσανεξίες, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και οι πεπτικές παθήσεις είναι από τις πολλές αιτίες του φουσκώματος. Τι μπορείτε να κάνετε μερικά για να νικήσετε το φούσκωμα;
Βοηθούν τα προβιοτικά με το φούσκωμα;
Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στο φούσκωμα αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Συχνά, η ανισορροπία καλών και κακών βακτηρίων είναι ο ένοχος πίσω από το φούσκωμα και την υπερβολική παραγωγή αερίου. Η λήψη προβιοτικών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων του κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν τα πεπτικά προβλήματα για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Λειτουργούν ανακουφίζοντας το φούσκωμα και τον κοιλιακό πόνο, επιβραδύνοντας τον χρόνο διέλευσης του παχέος εντέρου και βελτιώνοντας τη συνοχή των κοπράνων.
Επιπλέον, η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει με άλλα γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα. Η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος αυξάνει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου σας για να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα - μια κοινή αιτία φουσκώματος και κοιλιακής δυσφορίας.
Τα προβιοτικά συμπληρώματα λειτουργούν καλύτερα ως μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Δεν θα ανακουφίσουν το φούσκωμα από μόνα τους, αλλά μπορείτε να περιμένετε αποτελέσματα όταν τα συνδυάσετε με μια ισορροπημένη διατροφή για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία του εντέρου σας.
Πόσο καιρό χρειάζονται τα προβιοτικά για να μειώσουν το φούσκωμα;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να δράσουν τα προβιοτικά εξαρτάται από το άτομο και παράγοντες όπως η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το πόσο ευαίσθητο είναι το σώμα στα προβιοτικά βακτήρια. Μερικοί βρίσκουν ότι τα προβιοτικά λειτουργούν μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή μήνες τακτικής χρήσης για να παρατηρήσουν άλλα αποτελέσματα.
Σε μια μελέτη, οι ασθενείς με IBS βρήκαν οφέλη από τη λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων πολλαπλών στελεχών μέσα σε οκτώ εβδομάδες ή περισσότερο . Παρακολουθήστε τα συμπτώματα του φουσκώματος για να ελέγξετε ότι τα προβιοτικά σας λειτουργούν. Τα προβιοτικά στελέχη, η δοσολογία και η ποιότητα των συμπληρωμάτων σας μπορούν να επηρεάσουν τις επιπτώσεις τους στην υγεία του εντέρου.
Ποια είναι τα καλύτερα στελέχη προβιοτικών για το φούσκωμα;
Τα προβιοτικά συμπληρώματα περιέχουν συγκεκριμένα στελέχη που είναι αποτελεσματικά για ορισμένες καταστάσεις υγείας. Για ανακούφιση από το φούσκωμα, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα προϊόν που περιέχει τα στελέχη bifidobacteria και lactobacillus. Το Lactobacillus acidophilus και το Bifidobacterium lactis είναι γνωστό ότι μειώνουν το φούσκωμα σε άτομα με διαταραχές του εντέρου .
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συζητήσετε τα συμπτώματα με τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε το καλύτερο προβιοτικό για το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα, καθώς τα καλύτερα προβιοτικά στελέχη συχνά εξαρτώνται από την αιτία. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστείτε διαφορετικό στέλεχος για φούσκωμα που προκαλείται από υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO).
Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει με το φούσκωμα;
Δεν χρειάζεται να καθίσετε και να αποδεχτείτε την ενόχληση του φουσκώματος. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε και να το αποτρέψετε, με ή χωρίς προβιοτικά. Δοκιμάστε αυτά τα 5 εύκολα κόλπα για να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές.
Αποφύγετε τροφές που μπορεί να σας φουσκώσουν
Η διατροφή είναι συχνά το έναυσμα πίσω από το φουσκωμένο στομάχι. Οι περιορισμοί στα τρόφιμα, οι ευαισθησίες και οι πεπτικές διαταραχές όπως η δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν όλα να συμβάλλουν στο φούσκωμα.
Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να εντοπίσετε και να μειώσετε τις τροφές που μπορεί να σας φουσκώσουν. Μερικές από τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα σταυρανθή λαχανικά, είναι συνηθισμένοι ένοχοι. Αυτά τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι δύσκολα αφομοιώσιμα και μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση αερίων στα έντερα. Τα ανθρακούχα ποτά και τα τεχνητά γλυκαντικά είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα.
Εκτός από την αποφυγή τροφών, μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε και να πίνετε εκείνα που βοηθούν στο φούσκωμα. Για παράδειγμα, τα αφεψήματα από βότανα λειτουργούν καλά για το φούσκωμα επειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για να καταπραΰνουν την κοιλιά σας. Η μέντα, το τζίντζερ και το πράσινο τσάι είναι τέλεια παραδείγματα.
Μασήστε αργά
Όταν τρώτε γρήγορα, κινδυνεύετε να καταπιείτε υπερβολικό αέρα, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται αέρια και να φουσκώνετε. Το να τρώτε αργά είναι μια απλή πρακτική που μπορεί να αποτρέψει το φούσκωμα και να εξασφαλίσει τη σωστή πέψη, καθώς διασπά το φαγητό σε μικρότερα σωματίδια για να βοηθήσει την πεπτική διαδικασία.
Ασκηθείτε
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει το φούσκωμα υποστηρίζοντας την κινητικότητα του εντέρου. Η κίνηση του σώματός σας μπορεί να βοηθήσει στην πέψη της τροφής και στην αποβολή τυχόν συσσωρευμένων αερίων. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι το υπερβολικό – μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια σύντομη βόλτα μετά τα γεύματα είναι αρκετή για να ανακουφίσει το φούσκωμα.
Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σωματική και ψυχική σας υγεία με πολλούς τρόπους. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έντερο σας και να εμφανίσετε ναυτία , διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και πολλά άλλα. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα των υφιστάμενων γαστρεντερικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του IBS.
Η διαχείριση των επιπέδων του άγχους σας είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε το έντερο σας υγιές. Η άσκηση, ο διαλογισμός, η ρουτίνα ύπνου και η σύνδεση με άλλους ανθρώπους είναι μερικοί υπέροχοι τρόποι για να μειώσετε το άγχος.
Η φροντίδα του εντέρου σας είναι σημαντική για τη γενική υγεία και ευεξία σας. Εκτός από το επώδυνο φούσκωμα, τα αέρια και τις ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου, η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει άλλα μέρη της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής ευεξίας, της διατήρησης βάρους, του δέρματος και του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Τα συμπληρώματα και οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν το φούσκωμα και τις πεπτικές διαταραχές. Για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά τους, είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό άλλες μεθόδους, όπως η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, το να πίνετε περισσότερο νερό, να κινείτε το σώμα σας και να ασκείτε προσεκτική διατροφή.
Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής είναι συχνά η πρώτη θεραπευτική επιλογή για πεπτικές διαταραχές, αλλά ορισμένες απαιτούν φαρμακευτική αγωγή για μακροχρόνια ανακούφιση. Η συζήτηση για την υγεία σας με έναν γιατρό θα διασφαλίσει ότι θα κάνετε τις κατάλληλες αλλαγές για να καταπολεμήσετε τα συστήματά σας εάν λάβετε διάγνωση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.