WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Το κουίζ που θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Απριλίου 2023

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Το κουίζ που θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα
pexels
8 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του IBS.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλεί συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος μαζί με διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα του IBS μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής, καθιστώντας απαραίτητες τις σωστές διαγνώσεις και τη θεραπεία.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τύπους IBS και κάντε το παρακάτω κουίζ για να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια χρόνια διαταραχή του γαστρεντερικού που περιλαμβάνει ένα μοτίβο κοιλιακού πόνου και ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου. Αυτά τα συμπτώματα δεν τείνουν να προκαλούν βλάβη στο πεπτικό σας σύστημα όπως άλλες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.

Το IBS είναι γνωστό ως λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος ή διαταραχή της αλληλεπίδρασης εντέρου-εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διαταραχές στον τρόπο με τον οποίο η πεπτική οδός και ο εγκέφαλος συνεργάζονται για να βοηθήσουν τη λειτουργία του εντέρου σας.

Τα συμπτώματα και οι θεραπείες ποικίλλου, γεγονός που καθιστά σημαντικό τη σωστή διάγνωση.

  • IBS-D: Κυρίως διάρροια.

  • IBS-C: Κυρίως δυσκοιλιότητα.

  • IBS-M: Εναλλάσσεται μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

  • IBS-U: Χωρίς ακανόνιστο σχέδιο κοπράνων.

Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται εάν έχετε IBS

Το να ζείτε με συνεχή πόνο στην κοιλιά και απρόβλεπτες κινήσεις του εντέρου μπορεί να εμποδίσει την απόλαυση των καθημερινών σου δραστηριοτήτων. Τα άτομα με μη διαχειριζόμενο IBS αναφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους. Το IBS πρέπει να διαγνωστεί σωστά, καθώς υπάρχουν πολυάριθμες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα – αλλά ο εντοπισμός του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα.

Επίσης, τα συμπτώματα του IBS μπορεί να επικαλύπτονται με αυτά άλλων διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος. Μέρος της διαδικασίας διάγνωσης για το IBS περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άλλων προβλημάτων όπως η κοιλιοκάκη ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), που μπορεί να βλάψει το πεπτικό σύστημα όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Το κουίζ που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα

Εάν έχετε πολλά από τα συμπτώματα αυτής της λίστας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές διάγνωσης και θεραπείας. Αυτό το κουίζ IBS δεν προορίζεται να αντικαταστήσει μια ιατρική διάγνωση και δεν είναι ένα επικυρωμένο εργαλείο για τη διάγνωση του IBS.

Αισθάνεστε συνεχόμενο κοιλιακό άλγος και δυσφορία;

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του IBS. Γενικά σχετίζεται με τις κενώσεις του εντέρου - ο κοιλιακός πόνος είτε ανακουφίζεται είτε επιδεινώνεται όταν εμφανίζονται κενώσεις. Μπορεί να εμφανιστεί μετά το φαγητό ή να φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με την πρόσληψη τροφής. Εάν αντιμετωπίζετε κοιλιακό άλγος τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα, σημειώστε "ναι" για αυτήν την ερώτηση.

Είναι οι κενώσεις σας ακανόνιστες ή ασυνεπείς;

Το IBS πολύ συχνά περιλαμβάνει ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου, που σημαίνει δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και τα δύο. Αυτά μπορεί να συμβούν σε υψηλότερη ή χαμηλότερη συχνότητα από αυτή που είναι τυπική για εσάς. Οι κινήσεις του εντέρου μπορεί επίσης να είναι επώδυνες.

Η τήρηση ημερολογίου της συχνότητας και της συνοχής των κινήσεων του εντέρου σας για δύο εβδομάδες πριν από το ραντεβού με τον γιατρό σας μπορεί να είναι χρήσιμη. Να θυμάστε επίσης ότι ορισμένα φάρμακα και θεραπείες μπορεί να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια που δεν σχετίζονται με το IBS. Εάν αντιμετωπίζετε ακανόνιστες κενώσεις πάνω από το 25% των περιπτώσεων, επιλέξτε «ναι» για αυτήν την ερώτηση.

Αισθάνεστε τακτικά φούσκωμα ή αίσθημα πληρότητας;

Το φούσκωμα ή το αίσθημα πληρότητας, μπορεί να εμφανιστεί στο IBS λόγω πεπτικής δυσλειτουργίας. Περισσότερη τροφή από το συνηθισμένο αφομοιώνεται από τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία παράγουν αέρια και αντλούν νερό στο παχύ έντερο. Και αυτό δημιουργεί αισθήματα φουσκώματος ή πληρότητας μετά τα γεύματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το φούσκωμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα του IBS, δεν χρειάζεται να υπάρχει για τη διάγνωση του IBS. Εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα, σημειώστε "ναι" για αυτήν την ερώτηση.

Είστε ευαίσθητοι σε ορισμένα τρόφιμα;

Πολλοί άνθρωποι με IBS παρατηρούν αύξηση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Τα FODMAP (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) είναι τύποι υδατανθράκων που υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα. Για ορισμένα άτομα με IBS, η κατανάλωση υπερβολικά πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP μπορεί να αυξήσει τον κοιλιακό πόνο και τα συμπτώματα φουσκώματος.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP περιλαμβάνουν ορισμένα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά, όπως τα μήλα, τα σπαράγγια, τα φασόλια και το αγελαδινό γάλα. Εάν έχετε εντοπίσει ορισμένες τροφές που επιδεινώνουν τα πεπτικά σας συμπτώματα, σημειώστε «ναι».

Υποφέρετε από άγχος ή κατάθλιψη;

Το IBS σχετίζεται με ορισμένες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένα συμπτώματα IBS λόγω της σύνδεσης μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος μέσω των νεύρων. Εάν έχετε διαγνωστεί με άγχος ή κατάθλιψη, επιλέξτε «ναι» για αυτήν την ερώτηση.

Jenny.Gr
pexels

Δυσκολεύεστε να χωνέψετε τα λιπαρά ή τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες;

Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες , έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν συμπτώματα IBS. Πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, ορισμένα λαχανικά και πίτουρο σιταριού. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ειδικά τα τηγανητά τρόφιμα, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένα συμπτώματα IBS. Εάν τα συμπτώματά σας αναζωπυρωθούν μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή λιπαρά, σημειώστε «ναι».

Έχετε διαγνωστεί με κάποια άλλη πεπτική διαταραχή;

Άλλες πεπτικές διαταραχές , όπως η νόσος του ευερέθιστου εντέρου (IBD) και η κοιλιοκάκη (CD) έχουν παρόμοια συμπτώματα με το IBS. Μερικοί άνθρωποι συγχέουν αυτές τις καταστάσεις με το IBS, γι' αυτό είναι σημαντικό να αξιολογηθείτε από γιατρό για τα συμπτώματα του γαστρεντερικού σας συστήματος. Εάν απαντήσατε «ναι» σε αυτήν την ερώτηση, μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς η άλλη πεπτική σας διαταραχή μπορεί να επηρεάζει τα συμπτώματά σας.

Έχετε συχνή ναυτία, κράμπες στο στομάχι και/ή παλινδρόμηση οξέος;

Εκτός από τα κύρια συμπτώματα IBS, πολλά άτομα εμφανίζουν επίσης συχνή ναυτία και κράμπες στο στομάχι. Είναι επίσης σύνηθες να εμφανίζετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (παλινδρόμηση οξέος). Εάν έχετε αυτά τα πρόσθετα συμπτώματα, σημειώστε "ναι" για αυτήν την ερώτηση.

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων σας

Εάν απαντήσατε «ναι» στις περισσότερες από τις ερωτήσεις στο κουίζ, ειδικά στην πρώτη και στη δεύτερη, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανότητα να έχετε IBS.

Το IBS διαγιγνώσκεται όταν ένα άτομο αναφέρει κοιλιακό άλγος τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα που σχετίζεται με αλλαγές στη συχνότητα και την υφή των κοπράνων. Επιπλέον, τα συμπτώματα πρέπει να ήταν παρόντα τους τελευταίους έξι μήνες.

Άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες. Η τεκμηρίωση των συμπτωμάτων σας και η συζήτηση με τον γιατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σας είναι απαραίτητη για τη λήψη της πιο ακριβούς διάγνωσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.