WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αέρια και φούσκωμα: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Μαρτίου 2023

Αέρια και φούσκωμα: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, επομένως μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε ακριβώς από πού προέρχονται.

Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα στην πέψη ορισμένων σακχάρων, όπως η λακτόζη και η φρουκτόζη, ή έχουν υποκείμενες πεπτικές ανισορροπίες από το SIBO (υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου). Εάν ανήκετε σε μία από αυτές τις ομάδες, η ζάχαρη μπορεί να σας αφήσει με φούσκωμα και επώδυνα αέρια, ακόμη και ώρες μετά την κατανάλωσή της.

Το φούσκωμα και τα αέρια αναπτύσσονται στο παχύ έντερο (συγκεκριμένα στο κόλον), το οποίο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φιλικών βακτηρίων που σας βοηθούν να διασπάσετε τα τρόφιμα που τρώτε και να διατηρήσετε ολόκληρο το σώμα σας υγιές. Όταν ορισμένοι τύποι τροφών, όπως τα σάκχαρα, τα άμυλα και οι φυτικές ίνες, που δεν έχουν αφομοιωθεί πλήρως φτάνουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια διασπούν τα άπεπτα σωματίδια τροφής - μια διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση - και δημιουργούν αέρια με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και μεθανίου ως υποπροϊόν.

Το να έχετε λίγα αέρια είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν όμως έχετε υπερβολικό φούσκωμα και αέρια, ωστόσο, αυτό δεν είναι φυσιολογικό και είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας αντιδρά με κάτι που τρώτε. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε την αιτία, αλλά μια δίαιτα αποβολής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ορισμένες τροφές που προκαλούν φούσκωμα και αέρια. Εάν υποψιάζεστε ότι η ζάχαρη μπορεί να είναι το πρόβλημα, μπορείτε να ξεκινήσετε αφαιρώντας τις πηγές της από τη διατροφή σας.

Σύμφωνα με το International Foundation for Gastrointestinal Disorders, τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν αέρια και η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας. Υπάρχουν ορισμένα συγκεκριμένα σάκχαρα, ωστόσο, που προκαλούν περισσότερα αέρια από άλλα. Αυτά είναι:

  • Φρουκτόζη - η κύρια ζάχαρη στα φρούτα. Προστίθεται επίσης σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

  • Λακτόζη - η κύρια ζάχαρη στο γάλα. Η λακτόζη σχηματίζει αέρια σε όσους δεν μπορούν να την αφομοιώσουν σωστά (μια κατάσταση που ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη).

  • Ραφινόζη – ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα φασόλια. Αν και πιθανότατα σκέφτεστε γλυκά πράγματα όταν ακούτε τη λέξη ζάχαρη, τα φασόλια και ορισμένα λαχανικά περιέχουν σάκχαρα.

  • Σορβιτόλη - (τεχνικά μια αλκοόλη ζάχαρης) που βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα (μήλα, ροδάκινα, αχλάδια και δαμάσκηνα). Χρησιμοποιείται επίσης ως εναλλακτικό γλυκαντικό σε γλυκά με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Αυτά τα σάκχαρα είναι πιθανό να προκαλέσουν αέρια ακόμη και σε κάποιον με υγιές πεπτικό σύστημα, αλλά εάν έχετε ορισμένες καταστάσεις που δυσκολεύουν την πέψη ορισμένων από αυτά, οι πιθανότητες να αναπτύξετε φούσκωμα και αέρια αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Jenny.Gr
pexels

Δυσανεξία στη φρουκτόζη και στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη φρουκτόζη και στη λακτόζη είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις, αλλά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Εάν έχετε δυσανεξία σε ένα συγκεκριμένο είδος ζάχαρης ή υδατάνθρακα, σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το αφομοιώσετε σωστά. Όταν συμβαίνει αυτό, αντί τα σάκχαρα να διασπώνται κατά τα προηγούμενα στάδια της πέψης, ταξιδεύουν σχεδόν εντελώς άθικτα στο παχύ έντερο και μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα και αέρια.

Όπως υποδηλώνουν τα ονόματα, η δυσανεξία στη φρουκτόζη σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αφομοιώσετε τη φρουκτόζη (το κύριο σάκχαρο στα φρούτα, το μέλι και ορισμένα λαχανικά) και η δυσανεξία στη λακτόζη περιγράφει την αδυναμία πέψης της λακτόζης (η οποία βρίσκεται στο στο γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Σύμφωνα με μια αναφορά του Ιανουαρίου 2014 στο Current Gastroenterology Reports , οι δυσανεξίες σε αυτούς τους τύπους υδατανθράκων γίνονται ολοένα και πιο συχνές, ωστόσο συχνά δεν αναγνωρίζονται και δεν αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο επιπολασμός της δυσανεξίας στη φρουκτόζη έχει αυξηθεί εκθετικά με την αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένης φρουκτόζης (με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη).

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η σακχαρόζη, η οποία είναι η χημική ονομασία για την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη ή τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, είναι ένα σύνθετο σάκχαρο ή δισακχαρίτης, που σημαίνει ότι αποτελείται από δύο μικρότερα σάκχαρα. Σε αυτή την περίπτωση, τα δύο σάκχαρα είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Εάν η επιτραπέζια ζάχαρη σας δημιουργεί προβλήματα, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της φρουκτόζης που περιέχει.

Τι είναι το SIBO;

Όπως η δυσανεξία στη φρουκτόζη, έτσι και το SIBO ή η υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο, είναι επίσης σημαντικό πρόβλημα. Όταν κάποιος έχει SIBO, τα εντερικά βακτήρια αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται στο λεπτό έντερο αντί στο κόλον (ή στο παχύ έντερο). Αν και υπάρχουν κάποια βακτήρια που ζουν εκεί φυσικά, το SIBO αναπτύσσεται όταν αυτοί οι αριθμοί ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Το λεπτό έντερο σας είναι το μέρος όπου γίνεται η πέψη. Κανονικά, οι μυϊκές συσπάσεις και οι πεπτικοί χυμοί που χύνονται σε αυτό συνεργάζονται για να διασπάσουν το φαγητό προτού προχωρήσει. Αλλά όταν υπάρχουν πάρα πολλά βακτήρια στο λεπτό έντερο παράγουν υπερβολικά αέρια που μπορεί να προκαλέσει κάποιο σοβαρό φούσκωμα.

Το SIBO δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της, αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης στο έντερο. Μερικές πιθανές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν SIBO είναι:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

  • Αυτοάνοσο νόσημα

  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

  • Ινομυαλγία

  • Κοιλιοκάκη

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  • Νόσος του Chron

  • Κίρρωση

  • Χρόνια παγκρεατίτιδα

  • Κυστική ίνωση

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε SIBO, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε ή να το αποκλείσετε, ζητώντας ένα τεστ από τον γιατρό σας. Εάν η εξέταση επιβεβαιώσει το SIBO, ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να διαπιστώσει εάν έχετε μια άγνωστη υποκείμενη πάθηση που το προκαλεί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.